Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 12:02, 26 sie 2022

Asiu dzięki
Na tym widoku sporej części rabat nie widać, ale pomysł na linie proste i nasadzenia "na bogato" jest w całym ogrodzie, więc ogólne założenia są

Sylwia, nową część mamy od 2019 zostawiłam nazewnictwo dla lepszej orientacji. Granicę obu części stanowi rabata wiejska. Różnica w zagospodarowaniu to ok 4lata, chociaż niektóre rabaty na obu powstawały w zeszły i tym roku. Ogród jest w wiejskim klimacie, tak jak lubię, klimaty mamy podobne. Stąd mój zachwyt nad Waszą częścią warzywną
Pomysł na daliowe podpory godny naśladowania. U mnie na poletku musiałabym 3 takie rzędy palików dać: na front, tył i w środek, a do tego spiąć wszystko przy krótszych bokach. Trochę na podobieństwo konstrukcji na farmach kwiatowych.
Gosialuk 20:50, 26 sie 2022

Też popodziwiałam widoki z góry. I powiem ci, że masz co robić. Drzewa urosną w końcu, a cień pod drzewami jest dużo przyjemniejszy, chłodniejszy.
Masz przemyślany ogród, przynajmniej takie jest moje wrażenie.
A i chciałam pochwalić szklarnię. Jakoś wcześniej jej nie widziałam, bo nie czytałam wątku od początku.
Alija 23:38, 26 sie 2022

Fajna wycieczka opisowo-poglądowa po Twoim ogrodzie, no i zdjęcia z góry, teraz można zorientować się, gdzie co jest.
Bardzo mi się podoba.
Z drzewami będzie jeszcze ładniej i przyjemniej, bo będzie cień.
antracyt 17:32, 27 sie 2022

Gosialuk napisał(a)
Też popodziwiałam widoki z góry. I powiem ci, że masz co robić. Drzewa urosną w końcu, a cień pod drzewami jest dużo przyjemniejszy, chłodniejszy.
Masz przemyślany ogród, przynajmniej takie jest moje wrażenie.
A i chciałam pochwalić szklarnię. Jakoś wcześniej jej nie widziałam, bo nie czytałam wątku od początku.

Gosiu, rzeczywiście mam co robić i nie wyrabiam. Teren spokojnie jeszcze kilka rabat by zmieścił, ale się powstrzymuję, zdrowy rozsądek na razie zwycięża
Przemyślany ogród - to fakt. Lubię projektować i raczej nie mam problemu z wyobrażeniem sobie efektu końcowego. To tak w teorii, bo natura często płata figle i wciska swoje 3 grosze. Takie niespodzianki też coraz bardziej lubię i staram się wpleść w moje koncepcje.
Szklarenka to dzieło mężatego. Wykorzystał przestój covidowego zamknięcia i zbudował mi takie cudo
antracyt 17:36, 27 sie 2022

Alija napisał(a)
Fajna wycieczka opisowo-poglądowa po Twoim ogrodzie, no i zdjęcia z góry, teraz można zorientować się, gdzie co jest.
Bardzo mi się podoba.
Z drzewami będzie jeszcze ładniej i przyjemniej, bo będzie cień.

Cieszę się, że Ci się podoba. Wrażenia tajemniczości jak w Twoim ogrodzie pewnie nie uzyskam, ale intymne zakątki powoli zarastają.
Widziałam zdjęcia na Twoim wątku, suszy bardzo współczuję. Trzymam kciuki za spokojne, efektywne opady.
Gruszka_na_w... 22:58, 27 sie 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)
My trzy sezony temu( chyba opracowaliśmy metodę. Ponieważ zawsze sadzę je dookoła warzywnika z jednej strony wspierają się o płotek, wzajemnie podpierają sobie boki, a z drugiej strony czyli od strony ścieżek w warzywniku wbijamy w ziemie drewniane paliki do pomidorów i na kilku wysokościach na tych palikach albo kręcimy wąskie listewki, albo wiążę sznurki, ale nie jeden na jednej wysokości tylko przynajmniej trzy, wtedy mi dalii nie przewraca i nie podcina

Tak robię z bobem i malinami. Bardzo skuteczna metoda.

Zuza, dobrze, ze powiększyłaś działkę. U mnie sadzenie strategiczne osłon p/sąsiadowych zakończyło się znaczną redukcją w pełni nasłonecznionych rabat. Czasem tęsknię za dawną bylinową rozmaitością, ale bardziej sobie cenię odzyskaną intymność ogrodową.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
antracyt 09:33, 28 sie 2022

U mnie nie powinno być problemu większego zacienienia słonecznych rabat, chyba, że za 20-30lat. Z dużych drzew mam posadzoną lipę, grujecznik, szpaler grabów fastigiata(tym będziemy kontrolować wzrost) i orzech włoski. Na razie tylko ten ostatni szybko przybiera na masie, ale rośnie w miejscu, gdzie z założenia nie ma słonecznych nasadzeń. Reszta to mniejsze drzewa i krzewy. Zapomniałam jeszcze o kasztanach jadalnych - te też będą kiedyś duże, ale rosną na cienistej części hamakowej i będę się cieszyć, jak w przyszłości stworzą parasol zacieniający. Starałam się zaprojektować całość tak, żeby środek ogrodu pozostał słoneczny. Zobaczymy co z tego wyrośnie
antracyt 10:26, 28 sie 2022

Zmajstrowałam wczoraj wesoły bukiecik dla sąsiadów. Na zdjęciu trochę gubi proporcje
Agatorek 13:56, 28 sie 2022

Ależ fajny ten bukiecik! Co to jest to zielone długie coś?

Dobrze masz z opadami. Rabaty spuchnięte do granic . Świetna jest „leśna”, bardzo mi się podoba.

U mnie trochę sucho, dziś muszę popodlewać.
antracyt 14:37, 28 sie 2022

Aga, to włośnica wielkokłosowa, jednoroczna trawa na bukiety. Dojrzewające kłosy przybierają złotą barwę. Moje tegoroczne odkrycie, na pewno do powtórzenia

Tak wyglądała w lipcu, teraz niespodziewanie wypuszcza nowe zielone kłosy

Planowałam dzisiaj podlać skrzynie warzywne, ale znowu zaczęło padać. To raczej spokojna mżawka, ale niebo wygląda jakby miało to potrwać dłużej...oby.