Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

lilarose 00:25, 16 wrz 2022

Magara napisał(a)
Zuza, na daliowe korepetycje zapisuję się na zimę do Ciebie
O ile temat daliowej rabaty u mnie nie umrze śmiercią naturalną Póki co temat żywopłotu grabowego ruszył - sznurki rozciągnięte, tylko robić nie ma komu
A główny kopacz ma rozdwojenie jaźni jak temat daliowej rabaty podejmuję - raz mówi, że nie ma czasu, sił i mocy przerobowych i że to bez sensu wykopywać coś na zimę, przechowywać i w ogóle, a później pyta czy to te "pompony" by tam miały rosnąć, bo jeżeli tak, to może jednak

Daga, Twój mąż po prostu nie może uwierzyć w to, że mogłabyś zrezygnować z uprawy dalii.
Ty też się musisz z tym pogodzić
I dobrze, że teraz takie wnioski- jest czas na sporządzenie listy odmian
Helen 05:34, 16 wrz 2022

Zuza, rewelacyjnie Ci wyszło to cytowane powyżej połączenie. Super
Za chwilę będziesz potentatem daliowym
Monia81 07:39, 16 wrz 2022

Daliowe portrety piękne i rodzinka jeżowa zacna i taka słodka
olciamanolcia 07:56, 16 wrz 2022

antracyt napisał(a)

Ponownie popadam w zachwyt Niesamowite są. W przyszłym roku poszukam takiej ciemny róż.
antracyt 10:03, 16 wrz 2022

Martko, Helen cieszę się, że Wam również się podoba to zestawienie. Część połączenia sprawdziła się w zeszłym roku i wiedziałam, że chcę je powtórzyć. Cynie dobrane w sposób przemyślany, w tym miejscu to odmiana liliputów Salmon Gem. W tym roku dodałam jarmuż i kocanki, ale zabrakło zatrwianu(zapomniałam wysiać).
Te moje zabawy kompozycjami na wiejskiej fragmentarycznie wyglądają bardzo dobrze, ale całościowo tworzą wybuchową mieszankę. Staram się kolorystycznie płynne przejścia robić, ale czasami jest tego za dużo na raz, albo wpadają pomyłki. Wrażenie chaosu pogłębiają wysiewające się bez kontroli słoneczniki w różnych odcieniach Na szczęście wiejska z założenia może być kiczowata i taką ją lubię
Teraz jest to niezłe buszowisko, niekoszona ze względu na jeże trawa tylko pogłębia to wrażenie
Zamęczam zdjęciami, ale za chwilę nie będzie już co pokazać.
Wiejska z 4 stron

antracyt 10:05, 16 wrz 2022

lilarose napisał(a)
ja mam u sąsiadki za płotkiem ten jarmuż i też doszłam do wniosku, że super moim daliom z nim w tle. Zamierzam w przyszłym roku posadzić go u siebie właśnie w daliach.
To jest toskański, tak?

Wydaje mi się, że tak. Wysiewałam 2 odmiany, jedna trafiła na wiejską, druga poszła do sąsiadki, bo już mi miejsca zabrakło(nie pamiętam która jest gdzie )
Ta jasna dalia to kupiona kiedyś była jako Cafe Moim zdaniem jest w trochę innych odcieniach niż Diana's Memory.
antracyt 10:10, 16 wrz 2022

Coś mi się zdublowało.
To wstawię jeszcze zdjęcie dzikiej różanki

antracyt 10:12, 16 wrz 2022

Magara napisał(a)
Zuza, na daliowe korepetycje zapisuję się na zimę do Ciebie
O ile temat daliowej rabaty u mnie nie umrze śmiercią naturalną Póki co temat żywopłotu grabowego ruszył - sznurki rozciągnięte, tylko robić nie ma komu
A główny kopacz ma rozdwojenie jaźni jak temat daliowej rabaty podejmuję - raz mówi, że nie ma czasu, sił i mocy przerobowych i że to bez sensu wykopywać coś na zimę, przechowywać i w ogóle, a później pyta czy to te "pompony" by tam miały rosnąć, bo jeżeli tak, to może jednak

A czy Ty przypadkiem nie chciałaś tematu daliowego przesunąć na "po zimie", kiedy sprawdzisz czy przechowanie Ci wychodzi? Oczywiście, jeżeli chcesz zacząć wcześniej to super
ps. Najważniejsze, że temat żywopłotu się ruszył. Jako "zła macocha" możesz trochę pogonić koparkowych
antracyt 10:19, 16 wrz 2022

Monia81 napisał(a)
Daliowe portrety piękne i rodzinka jeżowa zacna i taka słodka

Bardzo dziękuję w imieniu dalii Jeżowe stado przestałam ogarniać, już nie wychodzi grupowo, tylko raczej pojedynczo ewentualnie parami. Tylko jeden maluch cały czas biega za mamą i ewidentnie domaga się mleka
Pod tą długaśną trawą zrobiły sobie tunel, a przez środek kępy irysów ścieżkę
Za tą ożanką też buszują

antracyt 10:22, 16 wrz 2022

olciamanolcia napisał(a)

Ponownie popadam w zachwyt Niesamowite są. W przyszłym roku poszukam takiej ciemny róż.

Ciemny róż fajnie się zgra z łanami werbeny u Ciebie
ps. pięknie wybarwiony klon kupiłaś, mój jeszcze nie zaczął zmieniać koloru.