Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Gosialuk 22:42, 15 paź 2022

antracyt napisał(a)

Relację obejrzałam z przyjemnością. O jeżykach również. Dalie w każdym zestawie pięknie się prezentują.
Mam pytanie o ten krzew na zdjęciu. To oczar? Świetny kolorek łapie.
Magara 23:48, 15 paź 2022

antracyt napisał(a)
Dziewczyny, mam wrażenie że młode towarzystwo jeżowe to jakiś zlepek wszystkich miotów z okolicy.

Zwierzaki mają instynkt. Wiedzą gdzie i do kogo pójść - to masz i Ty zlepka miotowego-jeżowego
Nas tak dwie stare kotki "tutejsze" załatwiły kilka lat temu - przyniosły na taras cały swój miot x 2, zostawiły i poszły dalej imprezować Na straży zostawiły kocura (być może on to był sprawcą miotów), który z pewnej odległości się przyglądał co z kociętami zrobimy Kociętami się zajęliśmy, "Sfochowana" rządzi nami do dziś
Jeże też pewnie czują i wiedzą gdzie im dobrze będzie
Martka 08:35, 16 paź 2022

antracyt napisał(a)

Przymrozki brzmią okropnie, skasować tyle piękna?
Dobrze, że masz zdjęcia i bukiety. Po prostu zjawiskowe kompozycje! Malujesz kolorami.
W kwestii jeżyków, robimy tyle ile można, reszta należy do natury. U mnie śladów jeża już nie ma, może poszedł dalej lub hibernuje się. Znajduję za to regularnie odchody, które mi wyglądają na ślady kuny.
antracyt 16:08, 16 paź 2022

Gosialuk napisał(a)

Relację obejrzałam z przyjemnością. O jeżykach również. Dalie w każdym zestawie pięknie się prezentują.
Mam pytanie o ten krzew na zdjęciu. To oczar? Świetny kolorek łapie.

Tak, to oczar, ale odmiany nie pamiętam.
antracyt 16:10, 16 paź 2022

Martka napisał(a)

Przymrozki brzmią okropnie, skasować tyle piękna?
Dobrze, że masz zdjęcia i bukiety. Po prostu zjawiskowe kompozycje! Malujesz kolorami.
W kwestii jeżyków, robimy tyle ile można, reszta należy do natury. U mnie śladów jeża już nie ma, może poszedł dalej lub hibernuje się. Znajduję za to regularnie odchody, które mi wyglądają na ślady kuny.

Kuny nie zazdroszczę. Pojawiła się u nas w okolicy zeszłej jesieni, sąsiadom 2x dopadła jakieś kable w samochodzie. Z tego powodu przestaliśmy wystawiać kotu jedzenie na zapas na tarasie i kupiliśmy żywołapkę (ale złapaliśmy tylko jeża ).
antracyt 19:00, 16 paź 2022

Magara napisał(a)

Zwierzaki mają instynkt. Wiedzą gdzie i do kogo pójść - to masz i Ty zlepka miotowego-jeżowego
Nas tak dwie stare kotki "tutejsze" załatwiły kilka lat temu - przyniosły na taras cały swój miot x 2, zostawiły i poszły dalej imprezować Na straży zostawiły kocura (być może on to był sprawcą miotów), który z pewnej odległości się przyglądał co z kociętami zrobimy Kociętami się zajęliśmy, "Sfochowana" rządzi nami do dziś
Jeże też pewnie czują i wiedzą gdzie im dobrze będzie

No ja nie wiem co o tym teraz myśleć Co wieczór z czołówką na głowie, w rękawicach i z odpowiednią doniczką(do przenoszenia na wagę złapanych ewentualnie jeżowych) obchód robię... sąsiedzi jeszcze dziwniejsze komentarze niż do tej pory na mój temat pewnie mają
Teraz to się chyba nawet cieszę, że nasz kocurro nie wpuszcza za bardzo innych kotów do ogrodu. Stado małych jeżyków na razie mi wystarczy, opieka nad kocim miotem to już by było za wiele
Alija 22:04, 16 paź 2022

antracyt napisał(a)

W tym roku to moje ulubione jabłonki - Transitoria i Freja

Cudne masz te jabłoneczki, jabłuszka błyszczą jakbyś je wypolerowała, czy można je kandyzować
i ozdabiać torty na przykład?
Relacja z jesiennego ogrodu świetna, masz jeszcze mnóstwo kwiatów, piękne dalie, astry, kosmosy.
Do tego słoneczna pogoda i jest pięknie. Szkoda, że już niedługo, najbardziej nie lubię jesieni,
kiedy nie ma już liści, jest szaro, ciemno i ponuro.
Podziwiam Cię za opiekę nad jeżami, brawo TY.
antracyt 11:20, 17 paź 2022

Też bardzo nie lubię późnej jesieni, bez koloru, z wiatrem i deszczem. Przerzucam się wtedy na książki przy kominku.
Nie wiem czy te odmiany jabłuszek można kandyzować, pewnie tak, chociaż na surowo nie są smaczne(a nawet są niesmaczne ). Mam jeszcze odmianę Dolgo, owoce ma większe, matowe, ale za to mocno aromatyczne, na pewno coś fajnego można z nich zrobić.
Pszczelarnia 20:15, 17 paź 2022

antracyt napisał(a)

Ta chryzantema zimuje? Piękna!
Pszczelarnia 20:18, 17 paź 2022

antracyt napisał(a)

Serce mi mocno bije na ten widok. Transitoria- odkrycie moje też!