Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Monia81 19:00, 18 paź 2022

Ależ u Ciebie pięknie jeszcze dalie kwitną u mnie to już wspomnienie, karpy wykopane i się obsuszają, przymrozek je w tamtym tygodniu nie oszczędził niestety, więc podziwiać będę jeszcze u Ciebie
lilarose 19:09, 18 paź 2022

antracyt napisał(a)
Jeszcze odrobinę jesieni wrzucę
Przywleczone z "moich" łąk wysokie astry kolejny rok mnie zachwycają. Zaprzyjaźniły się z miskantami, dodają lekkości tej rabacie. Muszę ten zestaw koniecznie powiększyć o jeszcze minimum 2 miskanty (jakieś wysokie dla lepszego tła) i kilka dodatkowych astrów. Chodzi za mną też niemodny ostatnio miskant w stylu Zebrinusa. Mam około 1,5m głębokości rabaty do dyspozycji

oj, ja mam Zebrinusa, który mi do niczego nie pasuje (dostałam kiedyś od bardzo miłej działkowiczki i musiałam mu miejsce znaleźć) Chętnie by Ci posłała, ale jestem tak beznadziejna w szykowaniu paczek, że juz się boję składać zobowiązania. Ale jakbyś w Warszawie wiosną była, to zapraszam
antracyt 19:49, 18 paź 2022

DariaB napisał(a)
Pięknie kolorowo, ciężko uwierzyć patrząc na zdjęcia, że to już prawie końcówka października. Ta zimująca chryzantema jest urocza. A cóż takiego sąsiedzi na Ciebie wygadują?

No wiesz, najbliżsi sąsiedzi oglądają mnie codziennie jak rundki z kawą poranną po ogrodzie robię, czasami z parasolem, czasami w kurtce przeciwdeszczowej, jak jest ciepło to zawsze na boso. Myślę że niewiele jest na mojej uliczce ogrodowych "szaleńców", którzy to rozumieją tak jak Wy A z zasłyszanych informacji, jest jedna całkiem ciekawa: kiedy pomalowaliśmy dom na antracytowy kolor, znajomi ze wsi obok donieśli nam plotki, że w czarnym domu siedzibę ma sekta... Bardzo nas to rozbawiło i przy każdej okazji podkreślaliśmy, że to właśnie my w nim mieszkamy Jak się nad tym zastanowić, to nawet by się zgadzało - sekta nawiedzonej ogrodniczki
antracyt 20:00, 18 paź 2022

lilarose napisał(a)
aaa, jakie piękne kadry! Najpierw zachwyciłam sie astrami i chryzantemami ale potem wjechały pola daliowe i już kompletnie mnie wbiło w fotel!
Kurde, że ja mnie mam tyle miejsca. No ewentualnie te wszystkie pomidory i ogórki w diabły posłać i mieć tylko kwiaty. Ale co by rodzina miała z tego ogrodu

Róże z żółtym zaakceptowałam u siebie na wiosennych rabatach, jak się okazało, że moje białe narcyzy to jednak całkowicie żółciutkie są. Najpierw miałam je usunąć, ale tak pięknie kwitną i się mnożą, że postanowiłam ratować sytuację różowymi tulipanami

W tym dziwnym sezonie dalie rozkręciły się bardzo późno i teraz są zachwycające
Musimy się postarać no i mocno trzymać kciuki za przechowywanie karp- żeby nam się te kolekcje pięknie powiększały

Zostaw rodzinie trochę miejsca na pomidory i ogórki. Karpy dalii ponoć jadalne, ale trochę ich szkoda
Wiosenne duety różowego z żółtym mam i ja - na różance. Rozpoczęło się przypadkiem, też od pomyłki, a teraz już co roku nowe tulipany w tych kolorach dokupuję. Chociaż tu akurat pilnuję, żeby bardziej pastelowe niż żarówiaste były.
Co do dalii to masz rację, mimo, że już minęła połowa października szaleją z kwitnieniem i wcale zadyszki u nich nie widać, pąków nadal masa Tak, kciuki trzymać przez zimę trzeba koniecznie.
antracyt 20:09, 18 paź 2022

Monia81 napisał(a)
Ależ u Ciebie pięknie jeszcze dalie kwitną u mnie to już wspomnienie, karpy wykopane i się obsuszają, przymrozek je w tamtym tygodniu nie oszczędził niestety, więc podziwiać będę jeszcze u Ciebie

U mnie też było kilka dni z przygruntowymi (i nie tylko) przymrozkami, ale jakoś dalii nie skosiło. Nie wiem jak to możliwe, że szron był na trawie, szybach samochodu, nawet w jednym miejscu na dachu drewutni, zachaczył o kwiaty hortensji na leśnej, a rabaty wrażliwe ominął. Niestety w prognozach jutrzejsza noc ma być na minusie, pewnie też będę karpy kopać.
Magleska 20:12, 18 paź 2022

Zuza daliowisko masz rewelacyjne nie tylko one oczywiście reszta też piękna
antracyt 20:15, 18 paź 2022

lilarose napisał(a)

oj, ja mam Zebrinusa, który mi do niczego nie pasuje (dostałam kiedyś od bardzo miłej działkowiczki i musiałam mu miejsce znaleźć) Chętnie by Ci posłała, ale jestem tak beznadziejna w szykowaniu paczek, że juz się boję składać zobowiązania. Ale jakbyś w Warszawie wiosną była, to zapraszam

A widzisz, mężatego mogę podesłać, on w okolicach Warszawy często służbowo bywa Przypomnę się wiosną w razie czego
antracyt 20:22, 18 paź 2022

Magleska napisał(a)
Zuza daliowisko masz rewelacyjne nie tylko one oczywiście reszta też piękna
Daliowisko i cała reszta dziękują Trzymaj kciuki, żeby w czwartkowy poranek widok za bardzo nie uległ zmianie
Nowa12 22:09, 18 paź 2022

A ten antracyt to taki ciemny mocno jest? Bo niedaleko mnie jest nowy dom z totalnie czarną elewacją i też miałam różne skojarzenia.
Magara 23:41, 18 paź 2022

antracyt napisał(a)

Ja też bardzo to lubię, ale jakoś mi wówczas ruchu brakuje. Nie dogodzisz...

Ruch po świeżą i ciepłą herbatkę

Daliowisko wymiata