Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Magara 23:41, 17 paź 2022

antracyt napisał(a)
Też bardzo nie lubię późnej jesieni, bez koloru, z wiatrem i deszczem. Przerzucam się wtedy na książki przy kominku.

Zuza, ja osobiście nic złego nie widzę w czytaniu przy kominku To piękny czas
antracyt 11:25, 18 paź 2022

Pszczelarnia napisał(a)

Ta chryzantema zimuje? Piękna!

Tak, zamawiałam jako zimującą i się nie zawiodłam. Kolor w rozkwicie ma sporo jaśniejszy niż w pąku, fajnie przyrasta, a do tego zaczyna poszerzać się lekko rozłogami, co mi akurat pasuje w jej przypadku. Tylko nie doczytałam, że rośnie wyższa niż ją sobie wyobrażałam i zaczęła różę MW całkiem zasłaniać.

antracyt 11:33, 18 paź 2022

Pszczelarnia napisał(a)

Serce mi mocno bije na ten widok. Transitoria- odkrycie moje też!

Wydaje mi się, że Transitorię poleciłaś mi właśnie Ty
Bukietuję ile się da, rozdaję znajomym i sąsiadom. W tym roku kwiatów jest naprawdę dużo i nie mam oporów przed cięciem. Tylko Cafe jakoś mi szkoda ruszać, podoba mi się strasznie przy tarasie i w kompozycjach ogrodowych.
antracyt 11:40, 18 paź 2022

Magara napisał(a)

Zuza, ja osobiście nic złego nie widzę w czytaniu przy kominku To piękny czas

Ja też bardzo to lubię, ale jakoś mi wówczas ruchu brakuje. Nie dogodzisz...

Miało dzisiaj padać, czekam na to bardzo, ale na razie tylko nieprzyjemnie mgliście i pochmurno jest. Deszcz w prognozach odsuwa się z godziny na godzinę.
Fotergille w końcu łapią kolory. Niestety hosty nie zamierzały na nie poczekać.
antracyt 11:52, 18 paź 2022

Jeszcze odrobinę jesieni wrzucę
Przywleczone z "moich" łąk wysokie astry kolejny rok mnie zachwycają. Zaprzyjaźniły się z miskantami, dodają lekkości tej rabacie. Muszę ten zestaw koniecznie powiększyć o jeszcze minimum 2 miskanty (jakieś wysokie dla lepszego tła) i kilka dodatkowych astrów. Chodzi za mną też niemodny ostatnio miskant w stylu Zebrinusa. Mam około 1,5m głębokości rabaty do dyspozycji

Może tego tutaj przeniosę, na tyłach różanki ma za mało słońca i zaczyna się pokładać.
antracyt 12:01, 18 paź 2022

Na koniec daliowy bałagan na poletku Dołączyły kosmosy, których 2 siewki zostawiłam dla podtrzymania krzewów. Cięłam je regularnie, żeby nie zagłuszały dalii i dlatego dopiero teraz zaczynają kwitnienie.
Martka 13:50, 18 paź 2022

Dalie są bezkonkurencyjne, jeśli chodzi o gry kolorów W tym roku odkryłam połączenie różowości z żółtościami. W wydaniu daliowym wyglada nadzwyczaj efektownie Ostatnie cztery zdjęcia są po prostu czadowe.
Patentu z kosmosami nie znałam.
Dawkę ruchu zimową porą nadrabiam na macie treningowej, spacerach, wędrówkach i nartach. Nie mam wrażenia, że ruchu mało ale przyjemności grzebania w ogrodzie brakuje, w styczniu będę już o niej mocno śniła i odliczała dni ale całoroczny sezon to też nie moje marzenie czyli potęsknić nie jest źle.
antracyt 15:17, 18 paź 2022

Różowości z żółtościami to jedno z moich ulubionych ogrodowych połączeń. Nie wszędzie się sprawdza, ale w wiejskich klimatach jak najbardziej
Kiedy pisałam o braku ruchu, to miałam na myśli późna, smętną, deszczowo-wietrzną końcówkę jesieni...zima to już zupełnie inna bajka

ps. Zaczęło porządnie padać i dzisiaj mnie to cieszy
DariaB 15:23, 18 paź 2022

Pięknie kolorowo, ciężko uwierzyć patrząc na zdjęcia, że to już prawie końcówka października. Ta zimująca chryzantema jest urocza. A cóż takiego sąsiedzi na Ciebie wygadują?
lilarose 18:55, 18 paź 2022

aaa, jakie piękne kadry! Najpierw zachwyciłam sie astrami i chryzantemami ale potem wjechały pola daliowe i już kompletnie mnie wbiło w fotel!
Kurde, że ja mnie mam tyle miejsca. No ewentualnie te wszystkie pomidory i ogórki w diabły posłać i mieć tylko kwiaty. Ale co by rodzina miała z tego ogrodu

Róże z żółtym zaakceptowałam u siebie na wiosennych rabatach, jak się okazało, że moje białe narcyzy to jednak całkowicie żółciutkie są. Najpierw miałam je usunąć, ale tak pięknie kwitną i się mnożą, że postanowiłam ratować sytuację różowymi tulipanami

W tym dziwnym sezonie dalie rozkręciły się bardzo późno i teraz są zachwycające
Musimy się postarać no i mocno trzymać kciuki za przechowywanie karp- żeby nam się te kolekcje pięknie powiększały