Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Napia 19:44, 12 sty 2023

Moim zdaniem świetny pomysł
Helen 19:46, 12 sty 2023

Mnie się też podoba nowa rabatka
Agatorek 23:37, 12 sty 2023

haha, widzę, że dzieje się poszerzanie rabat to dobry kierunek

Muszę sprawdzić mojego oczara, może mnie zaskoczy. Twój jest śliczny

Ale fajnie pokazałaś wiejską, tam to się dzieje . Ale pięknie się dzieje.
Muszę u siebie poupychać kolanem
Martka 23:43, 12 sty 2023

Moja siostra dostanie ode mnie na wiosnę dwa miskanty, z których można zrobić co najmniej 20 dorodnych sadzonek. Jeszcze biedna nie wie, w co się pakuje. Ostrzegam, zniechęcam, ale ona nadal chce Co rośnie na cienkim pasku, do którego ma dobić poszerzana rabata? Czy to ten borówkowy?
antracyt 08:56, 13 sty 2023

Aga, Helen na razie wbiłam kijki, pociągnęłam sznurek i chodzę wokół. Zobaczymy co ostatecznie z tego wyjdzie

Agatorku, zanim zaczniesz u siebie kolanem dopychać poczekaj aż się młode nasadzenia rozrosną. Tak Ci młody ogrod puchnie, że może się okazać, że kolano nie da rady
ps. i jak oczar?

Martko, skoro się siostra nie boi to dobry znak
Na cienkim pasku oczywiście są borówki. Rabata eksperymentalna, zobaczymy czy się sprawdzi, a może z czasem zamienię ją na coś innego. Między nią a poszerzoną trawiasto-marcinkową zamierzam zostawić pasek trawnika na ok 80cm. Bardzo nie lubię biegać z taczką dookoła długich rabat i mimo, że wizualnie trochę mnie te podziały drażnią, to wiem, że dużo bardziej będzie mnie złościł brak łatwego/szybkiego manewrowania. Ostateczny kształt nadal się "tworzy" w głowie. Pochodzę jeszcze kilka dni, pooglądam i chwycę za szpadel Jestem pewna, że brakuje mi tam dużo wyższego trawiastego tyłu, a moze też trochę boku(nad tym też myślę). Pewne jest to, że na 100% coś się zmieni
Anda 09:40, 13 sty 2023

Chodzisz, chodzisz i wychodzisz Mam na myśli chodzenie wokół sznurka. Też tak mam. Zanim coś się "wykluje" mus to dobrze przemyśleć.

Propozycję mam. Może połącz obie rabaty i zamiast paska trawnika pomiędzy zrób przejście naturalistyczne, np. jakaś płyta a obok niskie nasadzenia typu macierzanka, Sagina subulata. Wizualnie nie powinno Cię wtedy nic drażnić.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Martka 10:02, 13 sty 2023

Tez o tym pomyślałam, o płycie przez rabaty. Ja bym w przyszłości jeszcze rozważyła poszerzenie cienkiego paska jeśli na przykład okaże się, że polubiłaś uprawę borówki
antracyt 10:40, 13 sty 2023

Dziewczyny, taka myśl przeszła mi przez głowę. Mężaty byłby zachwycony, bo wyjątkowo nie lubi kosić już istniejących chodniczków Będę kombinować jak jemu i sobie życie ułatwić.
Martko, o poszerzeniu borówkowej też pomyślałam, ale to plan długoterminowy Nie lubię przerabiać warzyw i owoców, u nas zajmuje się tym mężaty, bo lubi. Gdyby ewentualne zbiory okazały się obfite, to kolejna praca spadnie mu na głowę Najpierw niech się krzaczki przyjmą i zadomowią, potem ewentualnie będę kombinować dalej...
DariaB 11:33, 13 sty 2023

antracyt napisał(a)

Mój ma dopiero kilka kwiatów rozwiniętych, a jak sytuacja u Ciebie, sprawdziłaś?

Sprawdziłam a jakże! Póki co ma tylko pąki ale wygląda na to, że będą i kwiaty
Któż to widział w styczniu ganiać ze szpadlem , no zaiste dziwny styczeń.
antracyt 11:44, 13 sty 2023

Haha, mam wrażenie, że ja od kilku lat zimową porą ze szpadlem ganiam i rabaty tworzę albo powiększam Taka nowa tradycja?

A jaką masz odmianę oczaru? Spora część dopiero w lutym zaczyna.