Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 16:04, 25 lut 2023

Martka napisał(a)
Zuzko, zawsze mało kompostu ... Róż jeszcze nie tnę, czekam do połowy marca (i próbuję trzymać się wersji, że jednak będzie ciut cieplej niż w prognozach), ale większość za radą Hani przycięłam późną jesienią, teraz tylko cięcie korygujące?
Bratków brakuje, zgadzam się i dlatego jutro także ruszam polować. Moi sąsiedzi którzy mieli wielkie folie z produkcją i każdym kolorem i odcieniem, bramkowy raj, od tego roku ... są na emeryturze. Pierwszy raz od lat 7-8 nie pojadę na rytualny zakup bratków do nich

W tym roku zamierzam bardziej się przyłożyć do cięcia róż historycznych. Czyli niektóre będę ciachać już w lipcu, zaraz po kwitnieniu. Zrobiłam sobie nawet notatki, żeby nie zapomnieć, którą z której grupy mam
Według mnie, jesienne cięcie, przy tak ciepłej zimie, też ma coraz większy sens.
Szkoda Twojego źródła bratkowego, to musiała być prawdziwa przyjemność buszować i komponować w takiej różnorodności. Z drugiej strony, każdemu należy się w końcu odpoczynek
antracyt 16:08, 25 lut 2023

Magara napisał(a)

U mnie zasadniczo tak samo Krótkie wypady z sekatorkiem uskuteczniam
Ale jedna z moich sąsiadek budleje już wycięła, kilka dni temu. A ma dwa olbrzymie krzaki, na oko - ponad dwa metry wysokości i szerokości w sezonie osiągają. Przyłapałam ją na cięciu i pytałam czy nie za wcześnie, stwierdziła, że zawsze tak tnie...
Ja mam młode krzaczki, chyba nie zaryzykuję...

A mnie Twoja sąsiadka i Lidka zachęciły Budleje trafią pod sekator w podobnym czasie co róże.
antracyt 16:16, 25 lut 2023

LIDKA napisał(a)

Magarko możesz ciąć. To żelazne krzaki. Nawet jak przymarzną to odbiją od korzenia. Cięcie tylko je rozbudza do mega wzrostu.

To chyba moje też ciachnę, a najwyżej, przed ewentualnymi silniejszymi mrozami, zwiększę im kopczyki z kory w ramach ochrony.
antracyt 16:25, 25 lut 2023

inka74 napisał(a)
Ja przycięłam róże rosnące w pełnym słońcu. W tym roku muszę szybciej temat sprzątania ogarnąć. Forsycja jeszcze nie kwitnie ale paki już mocno nabrzmiały.

Czyli, nie jestem sama
Przyglądam się od jakiegoś czasu mojej "starej" różance i rozmyślam o warunkach świetlnych na niej. Tuje rosną coraz wyższe, jak nie przytnę ich (w najbliższym czasie) mocniej, to zaczną za bardzo cieniować rabatę. Z drugiej strony, odkąd wybudował się bliźnia obok, mam wrażenie, że powinnam je puścić jeszcze przynajmniej pół metra wyżej, żeby nie oglądać okien przyszłych sąsiadów na 1piętrze. Co z tym dylematem zrobić?
violaskom 17:35, 25 lut 2023

Ja od kilku lat róże tnę kiedy mam czas i wystarczająco dużo miejsca w kontenerze Bio. Widziałam kiedyś filmik z Hyżym, który mówił, że można ciąć róże zimą, szczególnie te, które mocno się chce odmłodzić.
Gosialuk 17:46, 25 lut 2023

Różankę poszerzyć.
Trudny wybór. Ja chyba wybrałabym wyższe tuje.
Fajnie czytać, że już coś działasz w ogrodzie. U nas dziś jak w marcu, to słońce, to deszcz, to wietrzysko. Ale już dni dłuższe i słońca co raz więcej.
Magara 23:33, 25 lut 2023

antracyt napisał(a)

A mnie Twoja sąsiadka i Lidka zachęciły Budleje trafią pod sekator w podobnym czasie co róże.

Dziś dokładnie tak samo sobie postanowiłam
Ale u mnie póki co biało więc i ręce jakby mniej świerzbią
antracyt 11:15, 26 lut 2023

violaskom napisał(a)
Ja od kilku lat róże tnę kiedy mam czas i wystarczająco dużo miejsca w kontenerze Bio. Widziałam kiedyś filmik z Hyżym, który mówił, że można ciąć róże zimą, szczególnie te, które mocno się chce odmłodzić.

Takich do odmłodzenia jeszcze nie mam, kontenerem Bio, też się nie przejmuję.
Za to większość towarzystwa jest w takiej fazie, jak na zdjęciu poniżej.
Nocne niewielkie przymrozki(max -6) mam w prognozach do przyszłej soboty, jeżeli miną to zaczynam cięcie.

antracyt 11:40, 26 lut 2023

Gosialuk napisał(a)
Różankę poszerzyć.
Trudny wybór. Ja chyba wybrałabym wyższe tuje.
Fajnie czytać, że już coś działasz w ogrodzie. U nas dziś jak w marcu, to słońce, to deszcz, to wietrzysko. Ale już dni dłuższe i słońca co raz więcej.

Ha, różanki już nie poszerzę. Musiałabym zlikwidować ulubiony pas startowy, a tego nie chcę. Zresztą 3m to jak dla mnie idealna szerokość dla tej rabaty. Zrobi się cieplej, będę więcej siedzieć na ogrodzie i kombinować intensywniej. Na razie mężaty wymyślił super prosty sposób, żeby z tych sąsiedzkich okien nie było nas widać w kąciku pod drewutnią. Wystarczyła jedna kantówka i przekierowanie na nią długich pędów Lykkefund
antracyt 12:09, 26 lut 2023

Magara napisał(a)

Dziś dokładnie tak samo sobie postanowiłam
Ale u mnie póki co biało więc i ręce jakby mniej świerzbią

U mnie dla odmiany słonecznie. Coś tam wczoraj i dzisiaj rano spadło z nieba, ale właściwie od razu stopniało. Na prace ogrodowe chęci nie mam, bo wieje lodowaty wiatr. Zrobiłam jedynie rundeczkę spacerową.
Przebiśniegi są coraz bardziej widoczne z tarasu Na różance pojawił się pierwszy irysek, a pod owocowymi bardzo nieśmiało kolor zaczynają pokazywać krokusy.