Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 11:08, 27 lut 2023

Kordina napisał(a)

Ale ładne zestawienie kolorków

Szkoda, że na razie w tak małej ilości. Ćwiczę cierpliwość...
Dzisiaj udało mi się jeszcze takie mikrusy znaleźć, do reszty potrzebna była lupa

antracyt 11:11, 27 lut 2023

Basieksp napisał(a)
Iryski śliczne muszę sobie je koniecznie posadzić

Basiu, one są zupełnie bezproblemowe, przynajmniej u mnie. Jedyny minus, że wypuszczają wysokie, trawiaste liście, które dłużej pozostają na rabacie. Warto je posadzić za jakąś byliną, która startuje po przekwitnięciu irysów i może zasłonić te liście.
antracyt 11:14, 27 lut 2023

Magleska napisał(a)
Zuza moje przebiśniegi jakoś słabo się rozrastają -chyba muszę im miejscówkę zmienić
Twoje cudne -iryski też czarują

Starałam się moje posadzić pod liściastymi, tak, by opadłe liście stworzyły im ściółkę imitującą warunki naturalne. Chociaż u Kaśki widziałam zdjęcie łanów rosnących w mchu(trawniku?) i wyglądały, że im tam bardzo dobrze
antracyt 11:15, 27 lut 2023

Alija napisał(a)

No właśnie ja zrobiłam to samo, chodziłam koło róż z sekatorem przez parę dni i nie wytrzymałam, kilka przycięłam.
Nigdy tak wcześnie tego nie robiłam, zobaczymy co będzie, trudno, już ciachnięte.
Przebiśniegi masz piękne, bardzo je lubię, ale na razie u mnie się nie rozrastają.

Trzymam kciuki za przycięte różyczki
antracyt 11:17, 27 lut 2023

Napia napisał(a)
Piękne masz przebiśniegi U mnie tworzy się dopiero malutka kępka
I zazdroszczę tak daleko posuniętych porządków - ja dopiero zaczynam, ale róże i budleje przytnę wcześniej. Nie będę czekała, aż zakwitną forsycje, wszystko budzi się do życia, róże też

Aga, mam ten luksus, że mogę sobie przerwę w pracy zrobić(kiedy widzę okienko pogodowe) i ogarnąć co nieco. Gdybym pracowała poza domem pewnie nie miałabym zrobione nic.
antracyt 11:20, 27 lut 2023

Magara napisał(a)

Zuza, dobrze kojarzę, żeby je dzielić zaraz po kwitnieniu??? Czy może w tracie???
W zeszłym roku dostałam od jednej z sąsiadek michę przebiśniegów (chyba w fazie kwitnienia były), były wykopane więc ich podział nie sprawiał trudności to posadziłam w różnych miejscach po troszku, ale wiadomo - chce się więcej

Dobrze kojarzysz, po kwitnieniu
Na Twoim miejscu zostawiłabym zeszłoroczne przez jeden sezon w spokoju. Naprodukują sporo nowych cebulek przez ten czas, a kolejnej wiosny efekty będą bardziej widoczne i do podziału więcej
mirkaka 11:40, 27 lut 2023

A u mnie te iryski wyginęły, chyba miały za dużą konkurencję.
Co to za piękny ciemny krokus Ci zakwitł
Kokesz 12:10, 27 lut 2023

mirkaka napisał(a)
A u mnie te iryski wyginęły, chyba miały za dużą konkurencję.
Co to za piękny ciemny krokus Ci zakwitł

U mnie też
antracyt 15:12, 27 lut 2023

Ciekawe, co Waszym iryskom nie podpasowało. Zwiększona wilgotność, ph gleby? Moje też są wciśnięte między rośliny, a niektóre rosną w innych, np w kalamincie

Mirko, ten ciemny krokus, to mój chimeryczny nn. Od kilku lat pojawia się w podobnej ilości: 1-2 szt W pełnym rozkwicie ukazuje idealnie pomarańczowy środek.
lilarose 15:30, 27 lut 2023

ciekawa, jak bedzie moim iryskom- mam je pierwszy raz, dostałam w gratisie, sama nigdy nie kupowałam tych cebulowych