Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Martka 22:57, 26 kwi 2023

Piękne zestawy tulipanów, polubiłam żółte! Czy te białe to Purissima?
Dalie już takie duże?
Pogoda u mnie podobna, a raczej niepodobna do niczego Dziś do pracy w zimowej kurtce, mimo to zmarzłam niemiłosiernie. Za tydzień ma być kolejny zjazd temperatur...
Bodziszek Biokovo mam i nie bardzo go lubię, ładnie zadarnia, małe białe podbarwione różem kwiatuszki lubię bardzo, ale kępa sprawia wrażenie ciut bałaganiarskiego, rozczochrana. Plus ma taki, że ładnie przebarwia się jesienią. Może u mnie ma nieodpowiednie stanowisko, dość suchy półcień, spróbuję go w tym roku posadzić w innych miejscach i sprawdzę, jak tam się zachowa. Z innych kantabryjskich mam Saint Ola, ten ma czyste białe kwiaty i tworzy bardziej zwartą, gęstą kępę.

Magara 23:43, 26 kwi 2023

antracyt napisał(a)
Mam dość takiej pogody...co to za zimny kwiecień. Dzisiaj wieje lodowaty wiatr jak w środku zimy, a dwie najbliższe noce prognozowane w granicach 0, czyli na bank u mnie będzie minus. Pojawiające się co jakiś czas słońce daje złudne wrażenie przyjemnego ciepła.

U mnie identyczna pogoda i mniej więcej to samo co napisałaś dziś do siebie mamrotałam pod nosem wiele razy - tylko słów niecenzuralnych u mnie do tego padało dużo, oj dużo
antracyt 10:03, 27 kwi 2023

Helen napisał(a)
Spektakl tulipanowy pod grabami przepiękny, wyszło Ci elegancko i soczyście jednocześnie

Powinnam przytaknąć że się nad tym sporo nagłowiłam, ale prawda jest taka, że super robotę zrobiły dosadzone w zeszłym roku śnieguliczki Męczyłam się z tą rabatką od bardzo dawna. Prócz tulipanów wszystko było tam kilkakrotnie wymieniane. Moim zdaniem teraz jest fajnie i mam zamiar w końcu zostawić nasadzenia w spokoju
antracyt 10:17, 27 kwi 2023

olciamanolcia napisał(a)
Piekna wiosna w ogrodzie. Odnośnie pogody - u mnie dwa dni deszczu- to na plus a jeśli chodzi o temperatury to ziąb straszny i wiatr z północy . Dziś rano 4 stopnie a po południu 7…
Ale co ram - zawsze można się ciepło ubrać i w ogród

Takie niskie temperatury i lodowaty wiatr skutecznie studzą moje zapędy ogrodowe.
Na dzisiaj mam zaplanowane pielenie truskawek, zobaczymy czy się "skuszę"
antracyt 10:23, 27 kwi 2023

Kordina napisał(a)
Te ząbkowane listki podobne do moich roślinek żeleźniaka, ale z kolei te okrągłe sugerują jakieś dyniowate, patison? Ale duże dalie i inne dobra, a kiedy myślisz dalie wysadzać do gruntu?

A wiesz, że w pierwszej chwili też miałam skojarzenia z żeleźniakiem? Ostatecznie doszłam do tego, że na 90% to miesięcznica.
Z daliami to wielka niewiadoma, wszystko zależy od pogody. Na jutro zaplanowałam mycie szklarni(o ile nie pojawi się niespodzianka z temperaturą i opadami). Wyciągnę wszystko ze środka i donice z daliami poustawiam na miejsca docelowe. Nie widzę na razie kolejnych przymrozków na horyzoncie, może zostaną tak kilka dni i wsadzę je na rabaty. W szklarni i tak zamierzam w majowy weekend posadzić pomidory, więc innego wyjścia nie widzę. Najwyżej będę jak co roku na noc odwróconymi wiadrami je przykrywać
antracyt 10:34, 27 kwi 2023

Martka napisał(a)
Piękne zestawy tulipanów, polubiłam żółte! Czy te białe to Purissima?
Dalie już takie duże?
Pogoda u mnie podobna, a raczej niepodobna do niczego Dziś do pracy w zimowej kurtce, mimo to zmarzłam niemiłosiernie. Za tydzień ma być kolejny zjazd temperatur...
Bodziszek Biokovo mam i nie bardzo go lubię, ładnie zadarnia, małe białe podbarwione różem kwiatuszki lubię bardzo, ale kępa sprawia wrażenie ciut bałaganiarskiego, rozczochrana. Plus ma taki, że ładnie przebarwia się jesienią. Może u mnie ma nieodpowiednie stanowisko, dość suchy półcień, spróbuję go w tym roku posadzić w innych miejscach i sprawdzę, jak tam się zachowa. Z innych kantabryjskich mam Saint Ola, ten ma czyste białe kwiaty i tworzy bardziej zwartą, gęstą kępę.

Sprawdziłam w necie, te białe tulipany wyglądają jak Purissima. Mam jeszcze jedną odmianę, późniejszą i bardziej szlachetną w odbiorze (nazwy nie znam), na razie czeka w pąkach.
Trochę mnie zmartwiłaś oceną bodziszka Biokovo. Zastanawiałam się, czy część nie dać też na różankę, bo kolor ma odpowiedni. nienachalny róż pasuje mi do zestawu z Ascot. Może wsadzę na próbę.
ps. Udaję, że nie widziałam informacji o kolejnej fali ochłodzenia...
antracyt 10:35, 27 kwi 2023

Magara napisał(a)

U mnie identyczna pogoda i mniej więcej to samo co napisałaś dziś do siebie mamrotałam pod nosem wiele razy - tylko słów niecenzuralnych u mnie do tego padało dużo, oj dużo

Staram się na forum wyrażać kulturalnie
April 10:46, 27 kwi 2023

antracyt napisał(a)
Jeszcze kilka nie tylko tulipanowych portretów. Trupio-różowe Candy Prince, ciemno pomarańczowe nn, a w doniczkach zlepek wszystkiego co zostało.

Trupio-różowe Już samo określenie mnie rajcuje Lubię takie.
April 10:50, 27 kwi 2023

antracyt napisał(a)

Nie to że mnie nie korci...tylko mam świadomość, że teraz i tak więcej nie ogarnę W tym roku jest jeszcze plan na powiększenie obszarów warzywnych, tak bym mogła truskawki przenieść. Ziemi u mnie mniej niż u Ciebie, a już teraz ze wszystkimi pracami wiecznie jestem do tyłu. Jak Ty to robisz, że dajesz radę?

To pozory, nie daję rady
No i ja nie gotuję bo to ulubione zajęcie eMa, czyli zakupów też nie robię... bo gdzie sens gdzie logika

Ann Russel też mam. Ale nie cieszę się jej zapachem bo wcisnęłam za głęboko na rabatę Też już kwitnie
Magleska 20:50, 27 kwi 2023

Zuza nic nowego nie napiszę ,jest pięknie ,rabaty ukwiecone ,trupie tulipany boskie
u mnie też się ochłodziło -co to za dziwna wiosna ....