Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Magara 22:39, 28 kwi 2023

Zuza, jak sytuacja po porannych przymrozkach???
antracyt 09:23, 29 kwi 2023

Kawa napisał(a)
Zuza ale masz ładnie no po prostu

u mnie dzisiaj -3 ale przy gruncie pewnie więcej
zimno okrutnie
a początek maja też ma być bez szału normalnie ciepła już sie chce..

Oj chce się ciepła bardzo... podobno w poniedziałek ma być przyjemniej, ale czy się to sprawdzi? Dzisiaj mam od rana temperaturę 15 na plusie, ale deszcz. Na rower mi się chce wskoczyć, oby się w końcu udało.
antracyt 09:24, 29 kwi 2023

Kokesz napisał(a)
Ciekawe jak na dole...oby mi Pani Figi nie zmroziło...w tym roku wystawiłam ją z piwnicy od razu do ogrodu

I jak się Pani Figa miewa? U Ciebie inny mikroklimat, przymrozek pewnie do ogrodu nie zajrzał
antracyt 09:48, 29 kwi 2023

Magara napisał(a)
Zuza, jak sytuacja po porannych przymrozkach???

Trawnik miałam biały po całości, ale większy przymrozek chyba kroczył, jak u Ciebie, pijanym zygzakiem. Dwie z 3 magnolii oberwały, nawet młodym listkom się dostało. Podobnie morwa, grujecznik fragmentarycznie, dereń i kasztany jadalne powyżej płotu. Nie będę miała żadnych gruszek w mini sadzie, części bylin też się dostało. Całe szczęście dalie spokojnie przezimowały w szklarni.
Przez resztę dnia pogoda chciała się chyba zrehabilitować Było słoneczko, było ciepło, było przyjemnie. Mogłam spokojnie umyć szklarnię i posadzić pomidory. Daliom znalazłam miejsce na rabatach. Zadołowane są na razie w doniczkach, gdyby kolejne minusy pojawiły się na horyzoncie.
Zdjęcia z przymiarek

Udało mi się nawet posadzić sałatę do skrzyń i wyściółkować je słomą. Na rabaty trafiły też siewki maczków, miesiecznicy, jarmużu i innych znoszących chłód maluchów.
To był ostatecznie udany dzień Dzisiaj dla odmiany zapowiadany deszcz po całości, chyba specjalnie dla sąsiadów bo trawę wczoraj siali.
Magleska 13:30, 29 kwi 2023

Zuza podziałałaś na całego kawał roboty zrobiona
ja dziś lajtowo -wczoraj się wykończyłam szlifowaniem i malowaniem ....ale ,żeby nie stracić całkiem wolnego dnia ,to ogarnęłam porządnie przedogródek -3 taczki chwaściorów i liści cebulowatych wywiozłam do kompostownika
dalie posadzę pewnie 2-go ,bo jutro i pojutrze pracuję niestety

miłego łikendu
maksimini 17:14, 29 kwi 2023

widzę, że praca wre nareszcie słonko świeci, ja też w ogródku działam, choć teraz przerwa na spóźniony obiad.
Agatorek 23:24, 29 kwi 2023

Ale tu się będzie działo daliowo , będę podziwiać. Sama jakoś nie mam jeszcze objawów daliozy

U nas od kilku dni jest coraz cieplej . Padało chyba we wtorek.
Magara 00:29, 30 kwi 2023

Eh, pijany przymrozek jest chyba gorszy niż ten trzeźwy
Oby wszystko wstało i przeżyło
Przymiarki zacne miałaś
Moje dalie jeszcze na strychu, nie mam na nie pomysłu... Chyba jeszcze do daliowych nasadzeń po prostu nie dojrzałam jako ogrodnik
antracyt 07:10, 01 maj 2023

Magleska napisał(a)
Zuza podziałałaś na całego kawał roboty zrobiona
ja dziś lajtowo -wczoraj się wykończyłam szlifowaniem i malowaniem ....ale ,żeby nie stracić całkiem wolnego dnia ,to ogarnęłam porządnie przedogródek -3 taczki chwaściorów i liści cebulowatych wywiozłam do kompostownika
dalie posadzę pewnie 2-go ,bo jutro i pojutrze pracuję niestety

miłego łikendu

Byłam u Ciebie, widziałam że lajtowo to tak nie do końca z tą pracą Ja na ostatnią noc wróciłam z daliami do szklarni, bo przymrozek zapowiadali. Mam nadzieję, że to już ostatni raz, bo towarzystwo nie jest lekkie
Weekend mam częściowo gościnny, zakładam, że będzie przyjemny, czego i Tobie życzę
antracyt 07:12, 01 maj 2023

maksimini napisał(a)
widzę, że praca wre nareszcie słonko świeci, ja też w ogródku działam, choć teraz przerwa na spóźniony obiad.

Haha, spóźnione obiady to jakaś plaga
Słońce świeci cudnie, mam nadzieję, że dzisiaj do tego nie będzie lodowatego wiatru