Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 18:57, 06 maj 2023

Wiktorio, myślę że nie rozpoznałaś, bo akurat te kwiaty mi się z Tobą nie kojarzą... to dalie. Muszę sprawdzić kiedy wrzuciłam je do doniczek w zeszłym roku, ale miałam wrażenie że w podobnym czasie. Nie wiem co niektóre tak pogoniło.
Roocika 19:12, 06 maj 2023

antracyt napisał(a)

Takie kadry spomiędzy drzew dają pozorne wrażenie kokonu
A tak serio to cieszą mnie teraz bardzo młode listki i kwiaty na jabłonkach ozdobnych. Przy okazji zastanawia dlaczego 2 z 4 w tym roku prawie nie zawiązały kwiatów (w zeszłym roku dla odmiany kwitły i owocowały bardzo intensywnie, a te co kwitną teraz wtedy strajkowały). Czyżby czegoś im brakowało, że pokazują swoje piękno co 2 lata?

U mnie też tylko jedna z trzech kwitnie. Zrzuciłam na karb sadzenia ale może jest jakaś inna przyczyna?
antracyt 19:19, 06 maj 2023

Muszę o tą sprawę podpytać Pszczółkę. Dwa lilaki też w tym roku właściwie bez kwiatów, a inne całe w pąkach. Nie mam pomysłu dlaczego, żadne nie ruszane w zeszłym i tym roku.
Anda 19:43, 06 maj 2023

Zuza, poczytaj o tym

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Biennial_bearing

Nie wiem, jak to zjawisko nazywa się po polsku.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
antracyt 19:50, 06 maj 2023

Ewo, to chyba jest typowe np dla starych odmian jabłoni(moja Złota Reneta tak ma), ale myślałam że na drzewkach ozdobnych nie występuje. Chociaż faktem jest, że obie jabłonki bez kwiatów miały w roku ubiegłym masę owoców. Malus Dolgo dosłownie się pod ich ciężarem uginała, musiałam jej dodatkowy palik dodać.
ewsyg 21:56, 06 maj 2023

Drzewa owocowe lubią sobie rok odpocząć, ale dlaczego lilak tak się zachowuje ? Jak pamiętam, to one w ogrodzie mojego domu rodzinnego, kwitły corocznie.
Anda 22:55, 06 maj 2023

antracyt napisał(a)
Ewo, to chyba jest typowe np dla starych odmian jabłoni(moja Złota Reneta tak ma), ale myślałam że na drzewkach ozdobnych nie występuje. Chociaż faktem jest, że obie jabłonki bez kwiatów miały w roku ubiegłym masę owoców. Malus Dolgo dosłownie się pod ich ciężarem uginała, musiałam jej dodatkowy palik dodać.

Do nas do szkółki przychodzi czasem taki roślinny biolog i radzi właśnie, aby w latach urodzaju przerzedzać owoce lub nawet obrywać kwiaty.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Agatorek 23:11, 06 maj 2023

Coś ze mną jest chyba nie tak . Bardziej podobają mi się zdjęcia z paprociami i zielonym buszem, niż magnolie

A i Twój ogród wygląda cudownie. Jaki busz! A to przecież jeszcze nie pełnia sezonu.
antracyt 07:32, 07 maj 2023

Anda napisał(a)

Do nas do szkółki przychodzi czasem taki roślinny biolog i radzi właśnie, aby w latach urodzaju przerzedzać owoce lub nawet obrywać kwiaty.

Z owocowymi tak robię, ale ozdobnych raczej ruszać nie będę. Trudno, najwyżej będę bardziej ozdobne co 2 lata
antracyt 07:34, 07 maj 2023

Agatorek napisał(a)
Coś ze mną jest chyba nie tak . Bardziej podobają mi się zdjęcia z paprociami i zielonym buszem, niż magnolie

A i Twój ogród wygląda cudownie. Jaki busz! A to przecież jeszcze nie pełnia sezonu.

Bo ja wiem czy coś nie tak? Jak w taki sam sposób (jak Ty na magnolie) reaguję na kwitnienie rododendronów