Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

hankaandrus_44 12:38, 02 maj 2023

Zuzanko, Dziękuję za pobyt w tak pięknym miejscu i podzielenie się z nami tymi widokami.
Dla mnie najpiękniejszym zdjęciem był widok leśnej zieloności z paprociami. Uwielbiam las wiosną i jesienią. Uwielbiam latem i zimą. Bo ja jestem leśny ludź. Dziękuję serdecznie.

Gruszka_na_w... 13:08, 02 maj 2023

antracyt napisał(a)

Haniu, niczym do tej pory nie pryskałam bo problemu w latach poprzednich nie było.

Wpisz sobie do kalendarza oprysków jesienny solidny oprysk drzewek owocowych 5% roztworem mocznika (w fazie, kiedy na drzewku zostanie 3/4-1/2 liści). To zapobiega przetrwaniu zarodników grzybowych. A wczesną wiosną warto zrobić oprysk preparatem olejowym. On utrudnia wylęg szkodników z jajeczek złożonych w zakamarkach kory.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Roocika 14:31, 02 maj 2023

Magnolie cudne ale odrobina zieloności piękniejsza
Basieksp 19:46, 02 maj 2023

Magnolie cudne chorowałam na białą i mam, taką tyci a teraz te żołte pokazałaś no cudne są, ja wiem, żółty kolor nie ma za dużo zwolenników ale ja lubię żółte kwiaty
ewsyg 20:54, 02 maj 2023

Zuzia, ależ miałaś piękną wycieczkę. Tam jeszcze nie byłam.
Alija 22:46, 02 maj 2023

Zuziu, piękna wycieczka, dzięki za fotorelację. Magnolie cudne, ale zielone zdjęcia z paprociami wcale nie gorsze.
Magara 00:03, 03 maj 2023

Super wycieczka, zdjęcia bardzo urokliwe
Byłam kiedyś w Kórniku, na szkolnej wycieczce, pewnie ze 30 lat temu, żadnych roślin nie pamiętam

P.S. Moje dalie kaput, spleśniały Albo źle je wysuszyłam (a starałam się bardzo, pędzelkiem i patyczkiem szaszłykowym nawet wydłubywałam ziemkę spomiędzy bulwek), albo na moim strychu im różnice temperatur nie pasowały, szczególnie w okresach środka zimy kiedy nas nie było ponad tydzień i cała chałupka nie była ogrzewana Tak jak pisałam - nie dorosłam do levelu ogrodowego pt. "dalie" Do wielu innych też nie
antracyt 08:40, 03 maj 2023

Asia, już to pisałam u Ciebie - Ty to do arboretum nie musisz się wybierać

Renia, a wiesz, że dopiero jak wspomniałaś o czosnku niedźwiedzie, to dopatrzyłam się w podszyciu odpowiednich liści Na miejscu skupiałam się na rozmiarze i ilości paproci. Olbrzymie były

Haniu, ja też uwielbiam zieloności leśne i światło mieniące się między konarami drzew Cieszę się, że udało mi się sprawić Ci przyjemność
antracyt 08:42, 03 maj 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Wpisz sobie do kalendarza oprysków jesienny solidny oprysk drzewek owocowych 5% roztworem mocznika (w fazie, kiedy na drzewku zostanie 3/4-1/2 liści). To zapobiega przetrwaniu zarodników grzybowych. A wczesną wiosną warto zrobić oprysk preparatem olejowym. On utrudnia wylęg szkodników z jajeczek złożonych w zakamarkach kory.

Wszystko skrzętnie zapisałam
Dziękuję
antracyt 08:50, 03 maj 2023

Asiu, zieloność bardzo dobrze robi na oczy i nerwy, czyli coś idealnie dla mnie Bardzo lubię to miejsce, fragment na terenie podmokłym, z mini strumykami(a może zarośniętymi rowami z wodą?). Z drzew, rosną tu głównie olchy i młode metasekwoje.