Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Karoliny

Ogród Karoliny

karo11inka 14:59, 14 mar 2020

Ala, tak tym będę się kierować równolegle do siebie i prostopadłe do linii schodków
a te śliwy w połaczeniu z tawułą pięknie wyglądają, z hortensjami pewnie też byłoby super

Aha i też wiem że u mnie śliwy ładnie rosną, co do buków to nie wiem jak będzie.....buk chyba bardziej wymagający.
Na początku doboru roślin założenia były proste - sadzić wszystko mało wymagające, co jest sprawdzone u mnie.
Wiem że u mnie ładnie rosną , śliwy, wiśnie, jabłonie rajskie, trawy, hortensje, szałwie, jeżówki, tawuły, lawendy, rozchodniki, berberysy i w sumie tylko to chciałam mieć.
Gorzej będzie jak będą tylko te buki a nie będą chciały rosnąc .
Anda 15:17, 14 mar 2020

Wg mnie buki nie są wymagające. Rosną u mnie dziko za płotem To nasze rodzime drzewa. Nie wiem, jaką masz ziemię, ale ogólnie rosną prawie w każdej. Skoro decydujesz się na hortensje i miskanty, to nie będziesz miała suszy na rabacie, więc i buki będą rosły.

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
karo11inka 15:21, 14 mar 2020

Anda , na wierzchu mam glinę a pod spodem piach.W mojej okolicy rosną brzozy, olszyny, dęby, sosny.
Może przesadzam z tym bukiem - nie mam doświadczenia
AlinaP 15:27, 14 mar 2020

Przepuszczalna, odpowiednio wzbogacona ziemia dla buków jest ok. Gorzej glina, którą ja mam. Rosną na podwyższonych rabatach-(purple fontain i dawyck) oraz w bezpośrednim sąsiedztwie dużego swierka - tricolor. Bez zastoisk wodnych.
Anda 15:30, 14 mar 2020

Myślę, że na dobrze przygotowanej rabacie, porządnie odżywiony i podlewany bądzie rósł dobrze. Ja mam dość ciężką, gliniastą ziemię.
Chwilę pomyślałam, że zamiast buka mogłabyś posadzić Quercus palustris 'Green Pillar'(skoro dęby dobrze u Ciebie rosną), ale on bardzo wolno rośnie. Musiałabyś kupić już naprawdę pokaźne egzemplarze.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
karo11inka 15:33, 14 mar 2020

'Green Pillar' zamierzam posadzić na rabacie nr 3 - tam jest najbardziej mokro.
Skoro tak piszecie to może nie będzie źle z tymi bukami u mnie
AlinaP 15:41, 14 mar 2020

Moj komputer "zawodowy" woła: "ta wersja programu jeszcze jest wazna 2 dni. Proszę pobrać nową. Jeszcze niedawno mówił, że 6 dni. Idę szukać internetu.
Obiecuję wrócić. Pozdrawiam.
makadamia 20:18, 14 mar 2020

Przepraszam że tak długo to trwało ale w końcu udało mi się coś narysować.
W dodatku wcale nie jestem pewna, czy mój pomysł sprawdzi się w praktyce - ale to najlepsze, co udało mi się wymyśleć.

Na początku miałam pomysły podobne do tych, które już padły, ale jak zaczęłam rysować, to nic z tego nie wychodziło.

Przede wszystkim, trzeba było przestawić świerki, bo na zdjęciu widać, że rosną w innych miejscach niż na rysunku.

Przez te świerki i różne szerokości ząbków nie udało mi się zrobić nasadzeń z jednego gatunku drzew - odległości między drzewami były różne i źle to wyglądało. Dlatego zdecydowałam, żeby na każdym ząbku posadzić inny gatunek drzewa.
Tawuły szare też narysowałam tak, żeby tylko wypełniły tyły i dziury pomiędzy świerkami. Dopiero kolejne nasadzenia mogą być szeregowe.
Nasadzenia mniej więcej takie jak planowałaś: hortensje, miskanty, tawuły, byliny. Dodałam tylko jeden rząd jakichś niskich iglaków zimozielonych (np.: tuje hosera)

na pierwszym ząbku, naprzeciwko okna - ławeczka

karo11inka 21:44, 14 mar 2020

Asiu, te tawuly szare równolegle do tuji to moze byc dobry pomysl - tak jak piszesz zapełnilyby tyły. Ale co do tych różnych rodzajów drzew jestem srednio przekonana :/ nie wiem co by tu jeszcze wymyślec. Może macie jakiś pomysł na inne ustawienie schodków - przeciez moge jeszcze dowolnie zmieniac ich ustawienie tak zeby bylo dobrze rozstawic drzewa Co myślicie ?
Dorii 22:38, 14 mar 2020

Zmierz może gdzie dokładnie rosną świerki i nanieś na rysunek, będziemy kombinować.

Też miałam myśl żeby te tawuły dać na sam tył tylko przy kolumnowych drzewach były by z czasem chyba nie widoczne.