Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Karoliny

Ogród Karoliny

karo11inka 00:50, 15 mar 2020

Może zacznijmy od tego co wkońcu chce mieć na tych rabatach.
Zdecydowałam się z tyłu między świerkami na tawuły szare - jak proponuje Asia. Wygrały z miskantami dlatego że będą na wiosnę widoczne na rabacie - hortensje wtedy będą malutkie . Wiosną miskantów wogóle by nie było widać więc była by pustka.
Chciałabym też tawułami wyznaczyć pierwszą szeregową linię.
Miało by to wyglądać tak:

Jako piony wybieram wszystkie takie same bordowe buki 'Dawyck Purple'- dlatego że tło czyli tuje, tawuły będą zielone , a one by się fajnie wyróżniały .Chciałabym je rozmieścić tak żeby nie przysłaniały świerków ( na rysunku wyszło mi ich 5 - czerwone kółka).
Pod bukami dałabym szeregowo hortensje.
Znalazłam taką rabatę u Oli :

Podkrzesywałabym swoje buki tak jak na tym zdjęciu ma zrobione Ola - wtedy nie zasłaniały by hortensji ani tawuły. Z przodu oczywiście jeszcze byliny.
Co myślicie ?
Musze jeszcze sprawdzić czy dałoby się jakoś wyrównać te 2 zęby - żeby odległości świerków od drzewek były takie same.
AlinaP 07:13, 15 mar 2020

Najpierw przyszła mi do głowy zmiana linii rabat w ten sposób.
Potem inaczej. Co ciekawe, jest to podobny układ do Twojego. Tylko pomyślałam, żeby buki zastosowac w liniach pionowych po 2. Różowe to tawula szara. Reszta roślin wg Twojego wyboru.
Niebieskie to zamalowany różowy. Trochę dużo ząbków wyszło. Ale świerki niejako wymuszają ten układ.
Wtedy ginie placyk. Będziesz mieć altanę, taras plus ławeczka.
AlinaP 07:18, 15 mar 2020

Albo zrezygnować z krancowych ząbków. Bez sensu?
Pozdrawiam
makadamia 09:38, 15 mar 2020

karo11inka napisał(a)
Asiu, te tawuly szare równolegle do tuji to moze byc dobry pomysl - tak jak piszesz zapełnilyby tyły. Ale co do tych różnych rodzajów drzew jestem srednio przekonana :/ nie wiem co by tu jeszcze wymyślec. Może macie jakiś pomysł na inne ustawienie schodków - przeciez moge jeszcze dowolnie zmieniac ich ustawienie tak zeby bylo dobrze rozstawic drzewa Co myślicie ?
makadamia 09:50, 15 mar 2020

karo11inka napisał(a)
Asiu, te tawuly szare równolegle do tuji to moze byc dobry pomysl - tak jak piszesz zapełnilyby tyły. Ale co do tych różnych rodzajów drzew jestem srednio przekonana :/ nie wiem co by tu jeszcze wymyślec. Może macie jakiś pomysł na inne ustawienie schodków - przeciez moge jeszcze dowolnie zmieniac ich ustawienie tak zeby bylo dobrze rozstawic drzewa Co myślicie ?

Ja też nie jestem tak na 100% przekonana.

Ale możliwość manewrowania szerokością ząbków też jest ograniczona - te kwadraty na trawniku powinny mieć właściwe proporcje;D
makadamia 10:03, 15 mar 2020

Dziewczyny, nie rozpędzajcie się tak z przerabianiem rabat

Popatrzcie na to:

Po pierwsze: linie rabat wychodzą od domu
po drugie: tak naprawdę to wytyczamy trawniki - to one mają mieć ładny kształt.
jak zmienimy tylko jedną linię, to całość traci wyraz.
AlinaP 10:29, 15 mar 2020

Wytyczone na początku ząbki wprowadzały spokój, teraz chyba utrudniamy. Ale jeszcze kombinowałam inaczej. Żeby przybliżyć linie rabat mając na uwadze ten wodociąg. Placyk chyba lepiej zielony. Alewa rabata moze biec do tarasu.
karo11inka 17:15, 15 mar 2020

Asia , masz rację nie mogę zmieniać znacząco linii rabat bo zaburzę linię trawnika. Przesunełam tylko delikatnie ząbki żeby wyszły dwie jednakowe długości.
Ala, twój pomysł z drzewami w liniach pionowych po 2szt daje do myslenia.
Narazie załączam dokładniejsze wymiary rabat. Dalej nie jest idealnie bo tu wszystko krzywo idzie, ale myślę że może być rozbieżność 20-40cm.
Wszędzie odległość w pionie od linii świerka do linii zęba wynosi ok 5,70m , a w poziomie do zęba ok 3-3,4m - wszędzie jest podobnie.
Jak patrzycie na rysunek i zdjęcie to jest wszystko mniej więcej zgodne?

AlinaP 18:21, 15 mar 2020

Biale-tawula w dwóch szeregach równoległych do buków i przed świerkami prostopadle
Buki-wiadomo
Niebieskie- Morning Light. W liniach przed tawula i, ale też w narożniku przy świerku
Zielone-hortensje-na całych zygzakach?
Fioletowe- dowolna obwodka
Trochę ze mnie rewolucjonistka- to w sprawie poprzedniego rysunku. Sorry
AlinaP 18:55, 15 mar 2020

Koralowy to tawula. Niezupełnie mi tak wyszlo jak na wizualizacji. Chodzi o miskanty.
Ale się nabiegalas!
Pozdrawiam.