Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Kondzio 13:08, 28 sty 2016

Hej pszczółeczko wiosennie a ty plany plany ja już zmian jako takich już nie będę robił ogrodowych tylko bardziej wyjazdowych hi hi hi
gobasia 13:19, 28 sty 2016

Ewo mam pytanko ;
kiedy pierwszy raz po zimie robisz przegląd pasieki...i co wtedy się robi,
Jak znajdziesz trochę czasu ,proszę odpowiedz.

i tak nieśmiało pytam,może jakiś krótki instruktaż odnośnie pszczół?
sylwia_slomc... 18:31, 28 sty 2016

Ewka jak nie będziesz reflektować to pamiętaj o mnie, każdy kawałeczek bulwki przyjmę z otwartymi ramionami( byle nie cały wóz)Nie wiem ile Madżenka wydaje
Pszczelarnia 18:40, 29 sty 2016

gobasia napisał(a)
Ewo mam pytanko ;
kiedy pierwszy raz po zimie robisz przegląd pasieki...i co wtedy się robi,
Jak znajdziesz trochę czasu ,proszę odpowiedz.

i tak nieśmiało pytam,może jakiś krótki instruktaż odnośnie pszczół?

Gobasiu, nie da się tak w kilku zdaniach podać instruktażu pszczół. To powinien pszczelarz pszczelarzowi pokazać.

Przegląd robię wiosenny, jak temperatury przez kilka dni wynoszą powyżej 10 st. i wiem, że pszczoły zaczynają obloty (to widać przy wylotce - ten ruch i że lecą i wracają z pyłkiem leczyny lub krokusów). W moich stronach to jest ok. połowy/końca marca. Jeżeli pogoda jest niedobra (deszcz, śnieg, zimno) a pszczoły się wybudziły z kłębu, to trzeba zobaczyć szybko bez utraty ciepła w gnieździe, czy mają co jeść, czy nie głodują. To się robi szybko po ramkach zewnętrznych od gniazda, czy jest pokarm na ramkach i czy ma kto go transportować.

A w trakcie wiosennych prac wietrzymy ul jak trzeba, czyścimy osypane pszczoły, niszczymy motylicę i inne takie jak jest, patrzymy czy matka czerwi. Jak jest pożytek już w pełni - wiosna, dostawiamy ramki - poszerzamy gniazdo, dzielimy rodziny, robimy odkłady, etc.
Teraz jest czas na przygotowanie nowej węzy.

Gabriela 20:09, 29 sty 2016

Ewa, posadź oczary jeszcze, koniecznie. Pamiętam, że miałaś jednego co najmniej, co się z nim dzieje?
gobasia 16:54, 30 sty 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Gobasiu, nie da się tak w kilku zdaniach podać instruktażu pszczół. To powinien pszczelarz pszczelarzowi pokazać.

Przegląd robię wiosenny, jak temperatury przez kilka dni wynoszą powyżej 10 st. i wiem, że pszczoły zaczynają obloty (to widać przy wylotce - ten ruch i że lecą i wracają z pyłkiem leczyny lub krokusów). W moich stronach to jest ok. połowy/końca marca. Jeżeli pogoda jest niedobra (deszcz, śnieg, zimno) a pszczoły się wybudziły z kłębu, to trzeba zobaczyć szybko bez utraty ciepła w gnieździe, czy mają co jeść, czy nie głodują. To się robi szybko po ramkach zewnętrznych od gniazda, czy jest pokarm na ramkach i czy ma kto go transportować.

A w trakcie wiosennych prac wietrzymy ul jak trzeba, czyścimy osypane pszczoły, niszczymy motylicę i inne takie jak jest, patrzymy czy matka czerwi. Jak jest pożytek już w pełni - wiosna, dostawiamy ramki - poszerzamy gniazdo, dzielimy rodziny, robimy odkłady, etc.
Teraz jest czas na przygotowanie nowej węzy.

dziękuję bardzo ,hodowla pszczół to wyższa szkoła a nie takie hop siup jak ja myslłam
a z tą węzą zawsze miałam problem jak ją zaczepić w ramce na tym druciku?
Mariusz 17:01, 30 sty 2016

Cieszę się, że dla piwonii bordo i na Śląsku miejsce się znalazło .
Dereń kousa i pagodowy jest na mojej liście, to piękne i unikalne rośliny.
Bogdzia 19:46, 02 lut 2016

Też bym kupiła derenie (Cousa i kwieciste) ale nie mam gdzie posadzic.
Jana 19:54, 02 lut 2016

Jestem pełna podziwu, że jesteś pszczelarzem kobieta-pszczelarz to jednak jak dla mnie wyjątkowe zjawisko, super, że propagujesz wiedzę o pszczołach, dowiem się coś więcej mam nadzieję, że i moja córka zaszczepi w sobie miłość do pszczół (mój tata jest pszczelarzem od wielu lat i obiecał jej już strój)
nawigatorka 21:12, 02 lut 2016

Jana napisał(a)
Jestem pełna podziwu, że jesteś pszczelarzem kobieta-pszczelarz to jednak jak dla mnie wyjątkowe zjawisko, super, że propagujesz wiedzę o pszczołach, dowiem się coś więcej mam nadzieję, że i moja córka zaszczepi w sobie miłość do pszczół (mój tata jest pszczelarzem od wielu lat i obiecał jej już strój)

A ja moj miod mam tez od kobiety pszczelarza.i tez podziwiam