Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Mala_Mi 22:28, 18 kwi 2012

finka napisał(a)
zielony dom ją robi, dostać można w większych centrach ogrodniczych. Szczepionką szczepi się raz w życiu danej rośliny. Dokładnie nazywa się to Vaxi - Root Fytobak - Zielony Dom.

Dzięki zapisuję U nas nie widziałam, ale może na niecie gdzieś da się kupić....
Pszczelarnia 22:32, 18 kwi 2012

Moja starsza siostra podarowała mi jeszcze takiego cisa (ja jej odwdzięczyłam się hortensją). Przyjechał!
A pozostałe cisy przycięłam (ręka drżała). Rabata ta jest jeszcze nieskończona z powodu siania trawy i konieczności utrzymania "drogi przejazdowej taczkami".

A poniżej nowa rabata z cisami 'Elegantissima'. Do jej kopania używałyśmy młota (zalany beton od umocnień strumienia) i kilofa. Dojdzie tutaj trzmielina, miskant cukrowy w ustronne miejsce i coś jeszcze mało kłopotliwego.

Pszczelarnia 22:50, 18 kwi 2012

U mnie jeszcze jakby przedwiośnie. Kwitną ciemierniki i hiacynty dopiero zaczęły. Mnóstwo zawilców i pierwiosnków tych naturalnych (zwanych przez moją teściową bardzo ładnie bociankami). Pierwszy raz w moim pszczelarskim życiu musiałam na wiosnę zakarmić pszczoły syropem: zimna i deszczowa aura nie pozwalała im zbierać nektaru i pyłku.
Jestem umordowana ale przyjemnie. Pozdrawiam.

PS Dziwię się temu ciemiernikowi pod brzozą - ja bym nie wytrzymała takiej konkurencji.
hanka_andrus 22:55, 18 kwi 2012

Pięknie pracujesz pszczółko! Nabiera wszystko rumieńców!Powodzenia!Cały czas podglądam,.....
GabiK 22:56, 18 kwi 2012

Roślinki miewają wielką wolę życia, tak jak niektórzy ludzie.
Pszczelarnia 23:00, 18 kwi 2012

GabiK napisał(a)
Roślinki miewają wielką wolę życia, tak jak niektórzy ludzie.

Gabiku!
Pszczelarnia 23:07, 18 kwi 2012

Agniecho,
obornik musi być przeleżały, czyli minimum 8 miesięcy leżakowania na pryzmie. A potem przy sadzeniu daję na dno, nakładam ziemi, a potem znowu dokładam w pobliżu korzeni (ale staram się, żeby się nie stykał (tylko różom daję do woli). A, jeszcze na jesieni nakładam na rabaty i lekko przekopuję tam, gdzie nie ma bylin. W sezonie podlewam gnojówką (ale to do dużych ogrodów, bo zapach jest specyficzny) w dużym rozcieńczeniu. I widzę efekty. Ziemia jest fajna i rośliny mimo naprawdę trudnych warunków (brak automatycznego nawadniania, sąsiedztwo dużych drzew, zimowe wiatry mroźne i brak innych nawozów) dają radę.
Pszczelarnia 23:08, 18 kwi 2012

Marzeno, nad azaliami 'Persil' w dalszym ciągu stoję i dumam - mam czas do piątku.
monteverde 23:18, 18 kwi 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Marzeno, nad azaliami 'Persil' w dalszym ciągu stoję i dumam - mam czas do piątku.

ja swoje rh i azalie na jesieni szczepiłam ta mikoryzą ale dobrze jest podlewać też Bioseptem w proporcjach 5-10 ml na 10l wody Ewa a jak ja mam koński w workach plastykowych , to też tak można?
Sebek 23:22, 18 kwi 2012

Fajnie się prace posuwają do przodu - trzymam kciuki