Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 20:36, 19 kwi 2012

Boćku, mnie chyba Opatrzność ratuje z opresji, bo ja jestem pszczelarz z Bożej łaski. Moje żyją ale w okolicy jest różnie. Znajomy mówił, że ktoś przywlekł warozę ze swoją pasieką. Ja swoje obserwowałam i nie zauważyłam strat warozowych. Moja pasieka jest stacjonarna i bardzo tradycyjnie gospodaruję. Tylko w tym roku kwiatów jest u mnie jakby mniej, cebulowe mocno opóźnione w kwitnieniu, a to dlatego, że są od wschodniej strony, bo zachodnią i południową reorganizuję.
bociek 21:06, 19 kwi 2012

Dzielne Twoje pszczolki, dadza rade, bo o nie dbasz i obserwujesz. Skoro przetrwaly zime to teraz po dokarmieniu nie powinno nic zlego sie wydarzyc
U nas to nie waroza na 100%, wszystko dostalo szczepionke Musimy czekac do czerwca. Ja ciagle sie ludze, ze same przyjda.
justi 21:24, 19 kwi 2012

Zielona w temacie pszczółek nawet nie wiedziałam że całe ule z pszczółkami można stracić.
A odnośnie cebulowych to tylko tulipanki ładnie wyszły po zimie. Narcyzy słabo, nie wiem czy zakwitną, krokusy też marne były. Wykopywałam cebulki - zmarznięte chyba.
Martek 10:25, 20 kwi 2012

Pszczółko cynie są wrażliwe na mróz jak przyjdzie Zośka to może je skosić .Nie wiem czy w twoich stronach "zimne doły"czy ta Zośka istnieją ,ale ja radzę wysiać w domu .Jak coś wyjrzy z ziemi można od razu hartować byleby nie na słońcu pierwszego czy drugiego dnia.
Cynii nie straszne przesadzanie na żadnym etapie rozwoju
Dobrze mieć paletę taką z punktami na siewki wtedy można taką paletę na dwór na czas przymrozków do domu
Nawet jak sprzedający mają cynie u mnie to jak jest zimno i mokro bez przymrozków nie wystawiają w te dni cynii na targu
Ja do jednej doniczki trzy cynie wysiewam nie na środku wszystkie tylko w odpowiedniej odległości.
Mala_Mi 10:28, 20 kwi 2012

Też kozystam z porad odnośnie cynii
Martek 10:29, 20 kwi 2012

Ja też ma tulipany na po skosie ))))))wsch.stronie.To raczej zależy od odmiany,głębokości wkopania i pogody w danym roku.
Pszczółko ty penie masz takie odmiany tulipanów co nie wykopujesz ?
Martek 10:30, 20 kwi 2012

asc napisał(a)
Też kozystam z porad odnośnie cynii

Ale ty spryciulo chyba je miałaś już u siebie ?Cześć
Martek 10:42, 20 kwi 2012

Musiałam nieźle się cofnąć Jestem cofnięta ))))
Moc pracy widać gołym okiem,ale wiem,że kilka zdjęć nie odzwierciedli wysiłku jaki został wniesiony w parce
Ciemiernik ma ładny odcień różu,a baranek superzasty
Mazureczka chętnie teraz by człowiek skosztował ech...
Tego g...a,obornika ci zazdroszczę
Warzywnika jeszcze bardziej
Pszczelarnia 13:04, 20 kwi 2012

Marto, nic tak nie uskrzydli człowieka dziś jak Twoje słowa (komentarz). To głupie pokazywać obornik ale w końcu jesteśmy na forum ogrodniczym a nie kosmetycznym.

Cynie wysieję, jak radzisz.
A tulipanów nie wykopuję. Tylko jak mi przeszkadzają. Szkoda, że te nowe odmiany są takie małowieczne (a może dobrze?).
Joanka 20:57, 20 kwi 2012

Dobrze, ja też nigdy nie wykopuję