Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 18:05, 15 gru 2017

sierika napisał(a)
Połyśnica marchwianka lata do 60cm nad ziemią, warto sadzić marchew w wysokich skrzyniach co uniemozliwia jej atak.

Biały agapant idealnie pasuje do zimowych bukietów.

A to już wiem, co to jest. Mszyca, czyli owad. Chyba nie miałam albo nie zauważyłam w swoim braku dociekliwości.
Pszczelarnia 18:07, 15 gru 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ewcia eukaliptus masz swój czy kupiony? Ciekawa jestem bo kiedyś kusiło mnie kupić, a nie wiem czy u nas dałby radę....reklamują, że tak, ale nie dowierzam

Kupiony.
Pszczelarnia 18:09, 15 gru 2017

hanka_andrus napisał(a)
Połyśnica marchwianka - to taka mszyca. Na nią nie ma sposobu, bo jej żywicielem jest topola. A topoli u nas dużo. Nie czytałam kiedy ona się przenosi z topoli na marchew i pietruszkę, ale rolnicy przed nią okrywają zagony z marchwią agrowłókniną. Ja też marchwi nie sadzę.

Ciekawe i topole lubi, i głogi, i marchew. U mnie marchew się często rozdwaja.
Pszczelarnia 18:10, 15 gru 2017

sierika napisał(a)
(...)
Biały agapant idealnie pasuje do zimowych bukietów.

Tylko powinny być luźniej ułożone (szerszy wazon) i eukaliptus powinien lekko opadać na boki, jak kryza.
Gruszka_na_w... 18:25, 15 gru 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Ciekawe i topole lubi, i głogi, i marchew. U mnie marchew się często rozdwaja.

Cytuję ze strony http://dzialkowiec.pixelart.com.pl/marchew.html

Marchew najlepiej się udaje na glebach dość lekkich, przepuszczalnych, o dobrych stosunkach wodno-powietrznych. Najlepsze są zasobne w próchnicę ziemie piaszczysto-gliniaste lub gliniasto-piaszczyste.
Odmiany wczesne wymagają miejsc słonecznych i ciepłych.
Na ziemiach zbyt ciężkich, zaskorupiających się, o podwyższonym poziomie wody gruntowej, kamienistych -- korzenie marchwi będą się rozdwajać i zniekształcać. Rozwidlenie korzeni może być też spowodowane uprawą bezpośrednio po nawożeniu obornikiem lub być objawem porażenia przez mątwiki.

Marchew powinno się uprawiać w drugim lub trzecim roku po oborniku.
Gleby nie należy wapnować bezpośrednio przed uprawą marchwi.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
sylwia_slomc... 22:53, 15 gru 2017

U nas rolnicy sieją marchew w takich pryzmach jak ziemniaki po okopaniu, wysokość i szerokość też podobna tylko na samym szczycie robią wypłaszczenie, żeby woda nie spływała , a podlewała . Jakby trapez o szerszej podstawie i węższym szczycie. Marchew długa, gruba i prościutka rośnie. Z tego co podpytałam , ważne, żeby ziemia była luźna nie zbita, i bez kamyczków bo każda przeszkoda wykrzywia korzenie. U nas gleba gliniasto lessowa, ciężka łatwo skorupiejąca, a marchew im rośnie jak ta lala
Dorota123 23:39, 15 gru 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Czyli nic trudnego.

Smaki dzieciństwa zamknięte w celebrowaniu Świąt. I potem do nich tęsknimy i czekamy i poszukujemy.

"Od dziecka" to dla mnie zapach pieca - kuchni. Zapach wszystkich wiejskich domów wyniesionych w obrazie pamięci dzieciństwa spędzonego u dziadków i stryjków, i wujów. Najmilsze chwile.
Też mam w domu piec kaflowy, ale już od dawna nie używany. Pasuje do wystroju pokoju więc go nie rozbieramy.
sylwia_slomc... 08:21, 17 gru 2017

Ewcia zajrzyj do tego ogrodu, dopiero powstaje, ale jaki cudny i w naszych klimatach będzie
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6165-zagajone-moja-bajka-nowy-ogrod?page=22#post_4
Nikita 20:34, 17 gru 2017

Przebiegłam biegusiem po wątku...bukiety zimowe śliczne, porcelana cudna a pomysł z szyszką zegarową wprost genialny ...brawo Ty !
Pozdrawiam przedświątecznie.
paniprzyroda 21:17, 17 gru 2017

Białe agapanty, ach U mnie również jakaś szyszka żeliwna leży, chyba wykorzystam za Twoim przyzwoleniem