Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 09:50, 31 lip 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
A ja bym ich stamtąd nie eksmitowała, podoba mi się taki zestaw

A ja się tylko zastanawiam, dlaczego z eksmisją czekałam tak długo? Dziś wieczorem już ich nie będzie.
Pszczelarnia 09:53, 31 lip 2018

nawigatorka napisał(a)
a czy jedyną metodą na różowe jeżówki w białych jest ich wyrywanie. Nie chce różowych... a mam. w zeszłym roku wydałam i znów sie wysiały

Chyba to jedyna metoda. Siewki wracają do gatunku z dominującym kolorem; w końcu "purpurea" w nazwie zobowiązuje, nawet jeżeli potem w nazwie jest również "alba".

Malgosik 13:14, 31 lip 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Mnie się też wydawało, że należy ją już wyrwać, bo przekwitła ale potem (po deszczu) jakby na nowo ożyła. X. Karol ma takie zagony szałwii w Sandrigham a ogrodniczka mówi, że ona kwitnie długo (wyczytałam w książce).

Trzeba rozprawić się z różem na tej rabacie (one są z siewu, miały być białe albo żółte).

ślicznie, jak kwiaty na łące
masz może odętkę?
kupiłam zanim o niej poczytałam
obawiam się czy nie porozłazi się...
Magda70 13:19, 31 lip 2018

Pszczelarnia napisał(a)
I na koniec dnia tojady

a moje tojady wygniły.
Joku 13:29, 31 lip 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Jakaś wyka?

Niedawno rozszyfrowałam: dymnica pospolita. Może już znasz nazwę.

Podglądam stale, pięknie prezentują się twoje rabaty.
mikina34 13:54, 31 lip 2018

Ewo, czy wrotycz z gnojówki to można dać na kompost, czy potruje żyjątka? Nie chciałbym pomagając zaszkodzić...
Urszulla 19:51, 31 lip 2018

Pszczelarnia napisał(a)
I na koniec dnia tojady

I chłodna zieleń

Ewo, ujęcia wystylizowane na maksa na okładki gazet ogrodniczych. Fajnie że takie kwiecie pięknie rośnie-pooglądałam i powąchałam ale w obawie przed pszczołami wolę to pierwsze czyli oglądanie U mnie zbyt ciężkie warunki panują dla takich zwiewnych roślin, jak to Viva mi powiedziała że nie można mieć wszystkiego więc dlatego zaglądam.
sierika 20:29, 31 lip 2018

Sadziec czekoladowy, tylko kwiatki ma białe. Z różową jeżówką problem powszechny, w dodatku w jednej kępce są dwa kolory, wyrywając różową pozbawiam się i białej, trzymam je tylko dla motyli dopiero potem stawiam na perfekcję.
Doranma 21:51, 31 lip 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Z samego rana opryskaj preparatem jakimś (przeciwko owadom) lekko (bardzo lekko) miejsce niedaleko ich gniazda wokoło (ale nie do gniazda), wieczorem przed zachodem słońca powtórz. Poczują zagrożenie i zbiorą się do wylotu. Albo będą dzielnie chciały zostać nadal.
Można z ogniem - dymem podejść i je wykurzyć (matka poczuje zagrożenie i ucieknie, wtedy też i pszczoły pójdą za nią. Acha to dzikie pszczoły, to mają inną strukturę - ale też powinny sobie pójść, ja tak robiłam z trzmielami)). Inne sposoby to położyć im w gnieździe, bardzo blisko kawałek świeżego obornika końskiego (ale wtedy trzeba uważać, bo rozjuszone zaczynają żądlić na ślepo).

Bardzo Ci dziękuję! Spróbuje z tym opryskiem, z obornikiem nie będę ryzykować. Mam nadzieję, że to pomoże.
nicol21 11:30, 01 sie 2018

Ewo - jest rewelacyjnie, klimatycznie, romantycznie, urodziwie. Super!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies