Ha, to ja w tym roku posadziłam trzy magnolie, jednego miłorzęba, a platan czeka na wsadzenie, bo jednak cokolwiek mnie przearaża jego docelowa wielkość. Ale może pozostawić to wnukom?
To tylko judaszowca mi brak To już na wiosnę zostawię.
Ewa,jaki masz judaszowiec? Czy każdy z nich rośnie mniej więcej do 3-4 m? A jaka szerokość osiąga? Czytalsm, że on lubi piaszczyste gleby,mam na jednej rabacie taka glebę bardziej piaszczysta,a głębiej dopiero glina. Oglądałam Melon Beuty i te zdjęcia liści mnie zaintrygowały ( bardziej żółte już czerwone). I nie wiem czy to każdy podobnie rośnie czy niem
Masło maślane mi wyszło
'Forest Pansy' i 'Ruby Falls'. Szerokość mi nie znana. W wymaganiach glebowych pewnie chodzi o ciepłe gleby. Piaszczysta jest taką. Potrzebuje wody, tak, tak - to nie jest sucholubna roślina.
Sadzenie judaszowców to na pewno ryzyko - tak jest ze wszystkimi nowościami. Przemarznie - nie przemarznie pewnego dnia?
Np. po wielu latach słynna hortensja u Dzidki przemarzła. A była tam kilkanaście lat zadomowiona.
To ja raczej podziekuje może jak dzieci starsze będą to dla ogrodu więcej czasu będzie i wtedy będę moze eksperymentować
Narazie mam plan na posadzenie 3 Amanogaw na nowej rabacie z żywopłotem z cisów i do tego byliny powtórzone z innych rabat.
W przyszłym roku będę sadzila drzewa na rabatę rozplenicowa na przeciwko tej z Amanogawami,ale tu ciągle boję się z myślami co wybrać. Mam pomysł by zrobić jeszcze rabatę podokienna i wtedy podokienna połączy się z tą Rozplenicowa- mam nadzieję, że wtedy coś mnie olśni. A może Ewa coś mi zaproponujesz? Bo listę drzew robię warunkiem jest to by nie rosło większe niż 5-6 metrów. Strona południowa z cieniem zaczynającym się około 13