Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Brzozowadzie... 11:54, 05 lis 2019

Ha, to ja w tym roku posadziłam trzy magnolie, jednego miłorzęba, a platan czeka na wsadzenie, bo jednak cokolwiek mnie przearaża jego docelowa wielkość. Ale może pozostawić to wnukom?
To tylko judaszowca mi brak To już na wiosnę zostawię.
Brzozowadzie... 12:00, 05 lis 2019

Choć muszę się przyznać, że w tych judaszowcach, to mnie właśnie ich kwitnienie przeraża
Pszczelarnia 12:05, 05 lis 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Choć muszę się przyznać, że w tych judaszowcach, to mnie właśnie ich kwitnienie przeraża

Mnie też - mam nadzieję, że przymrozki wiosenne będą korygować jego chęć kwitnienia.

Platan jest bardzo bezpiecznym drzewem dla ogrodu. Może być takim strażnikiem.
Anda 14:26, 05 lis 2019

Pszczelarnia napisał(a)

No właśnie korą. Wojskowy nastrój moro jak nic - święto niepodległości wzbudzające przerażenie. Ale pokrój piękny, majestat, liście ładne i późno spadają i nie są kłopotliwe.

Ale to drzewo do metropolii.

Ciekawe skojarzenie. Czy teraz i ja będę widzieć na platanach moro?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 14:27, 05 lis 2019

Ale co dokładnie? Wg mnie jest bardzo spektakularne i ładne.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
sarenka 15:05, 05 lis 2019

Ewa,jaki masz judaszowiec? Czy każdy z nich rośnie mniej więcej do 3-4 m? A jaka szerokość osiąga? Czytalsm, że on lubi piaszczyste gleby,mam na jednej rabacie taka glebę bardziej piaszczysta,a głębiej dopiero glina. Oglądałam Melon Beuty i te zdjęcia liści mnie zaintrygowały ( bardziej żółte już czerwone). I nie wiem czy to każdy podobnie rośnie czy niem
Masło maślane mi wyszło
Pszczelarnia 15:58, 05 lis 2019

sarenka napisał(a)
Ewa,jaki masz judaszowiec? Czy każdy z nich rośnie mniej więcej do 3-4 m? A jaka szerokość osiąga? Czytalsm, że on lubi piaszczyste gleby,mam na jednej rabacie taka glebę bardziej piaszczysta,a głębiej dopiero glina. Oglądałam Melon Beuty i te zdjęcia liści mnie zaintrygowały ( bardziej żółte już czerwone). I nie wiem czy to każdy podobnie rośnie czy niem
Masło maślane mi wyszło

'Forest Pansy' i 'Ruby Falls'. Szerokość mi nie znana. W wymaganiach glebowych pewnie chodzi o ciepłe gleby. Piaszczysta jest taką. Potrzebuje wody, tak, tak - to nie jest sucholubna roślina.

Sadzenie judaszowców to na pewno ryzyko - tak jest ze wszystkimi nowościami. Przemarznie - nie przemarznie pewnego dnia?

Np. po wielu latach słynna hortensja u Dzidki przemarzła. A była tam kilkanaście lat zadomowiona.

sarenka 16:19, 05 lis 2019

Pszczelarnia napisał(a)

'Forest Pansy' i 'Ruby Falls'. Szerokość mi nie znana. W wymaganiach glebowych pewnie chodzi o ciepłe gleby. Piaszczysta jest taką. Potrzebuje wody, tak, tak - to nie jest sucholubna roślina.

Sadzenie judaszowców to na pewno ryzyko - tak jest ze wszystkimi nowościami. Przemarznie - nie przemarznie pewnego dnia?

Np. po wielu latach słynna hortensja u Dzidki przemarzła. A była tam kilkanaście lat zadomowiona.

To ja raczej podziekuje może jak dzieci starsze będą to dla ogrodu więcej czasu będzie i wtedy będę moze eksperymentować

Narazie mam plan na posadzenie 3 Amanogaw na nowej rabacie z żywopłotem z cisów i do tego byliny powtórzone z innych rabat.

W przyszłym roku będę sadzila drzewa na rabatę rozplenicowa na przeciwko tej z Amanogawami,ale tu ciągle boję się z myślami co wybrać. Mam pomysł by zrobić jeszcze rabatę podokienna i wtedy podokienna połączy się z tą Rozplenicowa- mam nadzieję, że wtedy coś mnie olśni. A może Ewa coś mi zaproponujesz? Bo listę drzew robię warunkiem jest to by nie rosło większe niż 5-6 metrów. Strona południowa z cieniem zaczynającym się około 13
Brzozowadzie... 16:58, 05 lis 2019

Anda napisał(a)

Ale co dokładnie? Wg mnie jest bardzo spektakularne i ładne.

No właśnie BARDZO spektakularne Ja ciężko znoszę kwitnienie azalii
Anda 17:02, 05 lis 2019

No właśnie BARDZO spektakularne Ja ciężko znoszę kwitnienie azalii

Acha To już wiem. Na dole morze tulipanów, u góry morze kwiatów judaszowca i można dostać oczopląsu Ja się zastanawiam nad kwitnącym na biało.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies