Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Basilikum 21:38, 06 maj 2020

Ja mialam permakulturalna grzadke. Byla z roku na rok coraz nizsza az ja w koncu zlikwidowalismy. Truskawkowa gorka sie na koncu nazywala . Reszte bardzo fajnej ziemi przenieslismy do obecnego warzywnika. Fajnie na tej gorce nam roslo. Mamy w planie kolejna ale jakos sie nie zebralismy jeszcze

Lece dalej ogladac Twoje piekne miejsca ogrodowe
Pszczelarnia 21:40, 06 maj 2020

eM. kopie nową rabatę warzywno - daliową, śliwa dostała ultimatum - ma się pozbierać.

A ja bez kopania (na skróty) postanowiłam zregenerować murawę z dołami i dziurami. Troszkę przegrabiłam grabiami mocnymi, nasypałam próchnicy i posiałam mieszankę traw. Nie było tam perzu, podagrycznika - a to już coś.

I pytanie: kosić sad czy nie kosić sadu? Czy Wy kosicie?

MarekW 21:42, 06 maj 2020

super, też takich skarbów chcę
Pszczelarnia 21:45, 06 maj 2020

Helen napisał(a)
Ewa, jaki skarb znalazłaś. Przyda się na rabaty.
Też bym sobie takiego życzyła.

Helen, niestety mam też (kupionego) konia trojańskiego. Ziemia wprawdzie gliniasta (potrzebna mi) ale z perzem. Tylko na trawniki (nowych na razie nie zakładam, raczej likwiduję). Co z tym zrobić, boję się dawać pod byliny. Perzu nie da się skompostwać.

Pszczelarnia 21:54, 06 maj 2020

Dla naszej Danusi:

MarekW 21:57, 06 maj 2020

Pszczelarnia napisał(a)

Helen, niestety mam też (kupionego) konia trojańskiego. Ziemia wprawdzie gliniasta (potrzebna mi) ale z perzem. Tylko na trawniki (nowych na razie nie zakładam, raczej likwiduję). Co z tym zrobić, boję się dawać pod byliny. Perzu nie da się skompostwać.

wszystko zależy od tego ile tego masz. Bo może można przesiać i wybrać ten perz? a jeśli nie to nie wiem czy na gorącą pryzmę się nie nada, bo tam chwasty raczej nie wytrzymują?
Pszczelarnia 21:58, 06 maj 2020

Cieszą mnie te tulipany - zmobilizowana Waszymi radami, wysadziłam te wszystkie przybyszowe wykopane cebule. I są. Zwłaszcza, że heliotrop z żywopłotka, świeżo rozsadzony, dostał w kość od mrozu.

Pszczelarnia 22:00, 06 maj 2020

MarekW napisał(a)

wszystko zależy od tego ile tego masz. Bo może można przesiać i wybrać ten perz? a jeśli nie to nie wiem czy na gorącą pryzmę się nie nada, bo tam chwasty raczej nie wytrzymują?

Tadeusz próbował przesiewać ale nie da się, nie chce się rozkruszać. Tylko troszkę się kruszy i pozostaje zasklepiony. Co to jest gorąca pryzma?
Gardenarium 22:05, 06 maj 2020

Dziękuję za prezent Wicio też usypał grządkę z tekturą i starym kompostem, liście żywokostu się znajdą Będzie dynia albo arbuzy.

Instagram Ogrodowiska
Pszczelarnia 22:05, 06 maj 2020

Przenieśliśmy koryto. Wsadzać coś do niego czy zostawić jak jest?