Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

MarekW 22:11, 06 maj 2020

Pszczelarnia napisał(a)

Tadeusz próbował przesiewać ale nie da się, nie chce się rozkruszać. Tylko troszkę się kruszy i pozostaje zasklepiony. Co to jest gorąca pryzma?

Gorąca pryzma to kompostownik, na którym wytwarza się wysoka temperatura, która pomaga w kompostowaniu i jednocześnie niszczy nasiona i zarodniki wszystkiego, więc i korzenie. Żeby taki był to trzeba go podlewać i okrywać np folią. i oczywiście stosować na przemian zielone i brązowe (trawę chwasty, resztki kuchenne i gałęzie) i można takiej gliny do tego dokładać.
Pszczelarnia 22:16, 06 maj 2020

Truskawka pnąca chce kwitnąć

Jabłonka japońska na pniu.

Jednak nornice nie zjadły wszystkich tulipanów na tej grządce:

Princess Irene jest wspaniały, kwitnie teraz.

Pszczelarnia 22:18, 06 maj 2020

MarekW napisał(a)

Gorąca pryzma to kompostownik, na którym wytwarza się wysoka temperatura, która pomaga w kompostowaniu i jednocześnie niszczy nasiona i zarodniki wszystkiego, więc i korzenie. Żeby taki był to trzeba go podlewać i okrywać np folią. i oczywiście stosować na przemian zielone i brązowe (trawę chwasty, resztki kuchenne i gałęzie) i można takiej gliny do tego dokładać.

Mam jedną taką komorę, nakryję folią i będę dodawać wodę - super pomysł. Przynajmniej się ta glina trochę przerobi i w efekcie końcowym przesiewanie będzie prostsze.

MarekW 22:24, 06 maj 2020

Pszczelarnia napisał(a)

Mam jedną taką komorę, nakryję folią i będę dodawać wodę - super pomysł. Przynajmniej się ta glina trochę przerobi i w efekcie końcowym przesiewanie będzie prostsze.

Myślę że będzie ok i wyjdzie z tego super kompost W sumie proste a skuteczne.
vita 22:50, 06 maj 2020

Szybko się uwinęłaś z odchwaszczaniem, robota wre
Koryto cudowne, ja bym nie obsadzała.
Katkak 22:51, 06 maj 2020

Ewcia obsadź koniecznie to cudne korytko. Może rózne odmiany host? Takie, żeby nie zniknęły na tle iglaków.
Iwonka 23:07, 06 maj 2020

Pszczelarnia napisał(a)
Purissima z Mystic van Eijk a w drigiej skrzyni (drugi plan) są Van Eijk.

A tutaj do van Eijk, na pierwszym planie jest Purple Flag

Ewuś moje jedyne tegoroczne tulipany to Mystic van Eijk i Purple flag Cieszą mnie bardzo Na twoich zdjęciach jeszcze piękniejsze...

Gruszka_na_w... 23:56, 06 maj 2020

U Ciebie zawsze odzyskuję ziemski horyzont. Normalne problemy, rozważania i decyzje.

Tak "apetycznie" rozwinął się temat permakultury, że zaczynam się zastanawiać, gdzie by tak to.

Sad mam niewielki, więc go koszę. W pobliżu mam warzywne grządki z trawiastymi ścieżkami, więc za jednym zamachem koszę całość.
Ale gdybym miała spory sad, to pewnie skusiłabym się jedynie na wykaszanie ścieżek.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magara 00:02, 07 maj 2020

Ewa, pięknie u Ciebie jest
do czego można zużyć trociny, o te świeże pytam? z tyłu głowy mam, że do ściółkowania, ale nie wszystkiego - z góry dziękuję za podpowiedź
sylwia_slomc... 00:11, 07 maj 2020

Pszczelarnia napisał(a)
Szukałam trocin a znalazłam próchnicę (stare przekompostowane trociny) z pobliskiego tartaku - cudowne. Sukcesywnie rozwożę.

Ale superowe, przynajmniej dwuletnie