Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 20:11, 06 maj 2020

GorAna napisał(a)

Ewo, znasz imię tych różowych piękności?
Brakuje mi właśnie takich, by towarzyszyły moim białym wcześnie kwitnącym.

(...)

Pokazuję dokładniej to zestawienie:

w pierwszej skrzyni (na pierwszym planie) są: Angeligue (nieliczne i jakieś takie nędzne), Purissima z Mystic van Eijk a w drigiej skrzyni (drugi plan) są Van Eijk.

Tutaj widać dokładnie

A tutaj do van Eijk, na pierwszym planie jest Purple Flag

a podoba mi się bardzo Negrita Double

Ten biały to na pewno Sapporo

i materiał na kolejny bukiet:

Pszczelarnia 20:45, 06 maj 2020

darkowa napisał(a)

a mogłabyś Ewo coś więcej na ten temat napisać?

A Twój ogród z chwastami czy bez jest piękny i już,chociaż nie zazdroszczę pracy.
A ściółkujesz glebę?

Permakultura- jak mówi moja Mama dobra kultura ,

żyje swoim życiem naturalnym. Buduje się grzędę: na dno tektura falista (karton), na to sterta gałęzi starych, liście żywokostu i pokrzywy, resztki drewna zbutwiałe, obłożyć słomą, dołożyć próchnicy, kompostu (może być nie do końca przerobiony) i sadzić wszystko. Sąsiadka miała piękne buraki i marchewki na niej w zeszłym roku.

Tak, w tym roku się postarałam.

Ściółkuję obornikiem (raz na 3 lata),

tutaj wspomogłam się trocinami,

róża pnąca (nie ma jeszcze ściany za sobą) dostała słomę (słoma bywa niebezpieczna - nornice mają używanie),

buki Zlatia też wyściółkowane,

ale cisy już nie

buki czerwone też nie (kiedyś ściółkowałam, teraz chwast są tutaj minimalne)

rabatę bylinową wyściółkowałam wspaniałą próchnicą

taką "zapchajdziurę" w dziurze zasypałam korą (tutaj nie wieje, utrzyma się dłużej)

Można by ściółkować pociętymi miskantami, skoszoną trawą.

MarekW 20:51, 06 maj 2020

Pszczelarnia napisał(a)
Zainspirowana ogrodem sąsiadki, zakładam grządkę permakulturową na ogórki. Gałęzie i słomę już mam. Jeszce tylko tektura i kompost.

Ewo pozdrawiam Was serdecznie
ja też w tym roku zaczynam grządki permakulturowe. Trochę z lenistwa, ale naoglądałem się filmików, w których można zobaczyć, że to ma sens W moim średniowiecznym zakątku nie ma już obwódek z wikliny bo się rozleciały, za to są nowiutkie grządki bez kopania, na tekturze z gałęziami, słomą i kompostem co już parę lat się gromadził.
Pszczelarnia 20:55, 06 maj 2020

Dorota123 napisał(a)
Też jestem bardzo ciekawa o co chodzi w tej permakulturowej grządce na ogórki. Pierwszy raz słyszę o czymś takim.
Takie chwasty też mam, bardzo uciążliwe dziadostwo.Tulipany w wyplatanej rabatce bardzo przypadły mi do gustu.

Tutaj zdjęcie lepsze a za nimi róża żywopłotowa wspaniała. Teraz widzę jej piękno (mam 3 sztuki). Zielona od wczesnej wiosny do późnej jesieni, wysoka maks. 160-180 cm, już zapączkowana wydłużonymi pączkami, pachnie, kwitnie wcześnie raz w kolorze waniliowo-białym. Kolce rzadkie ale bolesne. Będę chciała odszukać jej nazwę (pteragonis?).

Piszę to sobie również ku pamięci. Ciągle jeszcze zaskakuje mnie mój ogród, mimo, że (mam wrażenie) znam każdy spłachetek w nim.

Pszczelarnia 21:01, 06 maj 2020

MarekW napisał(a)

Ewo pozdrawiam Was serdecznie
ja też w tym roku zaczynam grządki permakulturowe. Trochę z lenistwa, ale naoglądałem się filmików, w których można zobaczyć, że to ma sens W moim średniowiecznym zakątku nie ma już obwódek z wikliny bo się rozleciały, za to są nowiutkie grządki bez kopania, na tekturze z gałęziami, słomą i kompostem co już parę lat się gromadził.

Marek,

pozdrawiamy i czekamy na rewizytę. Wspominaliśmy Ciebie, zwiedzając w styczniu Muzeum w Tarnowie (tak nam Mira zaserwowała taką dawkę emocji).

Ty i lenistwo?

To holenderski (może francuski?) manieryzm

MarekW 21:18, 06 maj 2020

Jak na manieryzm to trochę za intensywny kolor Manieryzm raczej takimi nieoczywistymi kolorami się charakteryzował Miło że jeszcze o mnie pamiętacie, a kto wie może się uda wreszcie rewizyta
Pszczelarnia 21:19, 06 maj 2020

vita napisał(a)

To sporo roboty Cię czeka Masz te najuciążliwsze? Ja teraz z uporem maniaka skubię takie, co to jak im dojrzeją nasiona to strzelają.

Podagrycznik wkrada się podstępnie zza płota, znad skarpy. Te strzelające (mam wszystkie chwasty świata) to nic. Są obliczalne i przewidywalne.

Zrobione.

Ta do zrobienia w sobotę (jesienią była pielona, ale ciepła jesień i zima zrobiły swoje)

I potem różanka - szybko pójdzie

A na prawej long border (lewa już rozsadzona i wypielona) zatrzymam się dłużej

Jeszcze posadzić dalie, ogórki, fasolkę i pomidory, dynie i cukinie. Rozsad jednorocznych na razie nie ujmuję w planie prac.

Pszczelarnia 21:21, 06 maj 2020

MarekW napisał(a)
Jak na manieryzm to trochę za intensywny kolor Manieryzm raczej takimi nieoczywistymi kolorami się charakteryzował Miło że jeszcze o mnie pamiętacie, a kto wie może się uda wreszcie rewizyta

.
Pszczelarnia 21:28, 06 maj 2020

Szukałam trocin a znalazłam próchnicę (stare przekompostowane trociny) z pobliskiego tartaku - cudowne. Sukcesywnie rozwożę.

Helen 21:33, 06 maj 2020

Ewa, jaki skarb znalazłaś. Przyda się na rabaty.
Też bym sobie takiego życzyła.