Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

sylwia_slomc... 00:17, 07 maj 2020

Zajrzyj do "Mój azyl na Wichrowym wzgórzu" Anitka ma takie korytka obsadzone co roku
anabuko1 06:45, 07 maj 2020

Pszczelarnia napisał(a)

Pokazuję dokładniej to zestawienie:

w pierwszej skrzyni (na pierwszym planie) są: Angeligue (nieliczne i jakieś takie nędzne), Purissima z Mystic van Eijk a w drigiej skrzyni (drugi plan) są Van Eijk.

Tutaj widać dokładnie

A tutaj do van Eijk, na pierwszym planie jest Purple Flag

a podoba mi się bardzo Negrita Double

Ten biały to na pewno Sapporo

i materiał na kolejny bukiet:

Przecudne te twoje tulipany.
Obficie kwitną,
Moje nie wszystkie kwitną.
antracyt 09:04, 07 maj 2020

Pszczelarnia napisał(a)
eM. kopie nową rabatę warzywno - daliową, śliwa dostała ultimatum - ma się pozbierać.

A ja bez kopania (na skróty) postanowiłam zregenerować murawę z dołami i dziurami. Troszkę przegrabiłam grabiami mocnymi, nasypałam próchnicy i posiałam mieszankę traw. Nie było tam perzu, podagrycznika - a to już coś.

I pytanie: kosić sad czy nie kosić sadu? Czy Wy kosicie?

Ładne zakończenie rabaty z tymi obeliskami. Będziesz je czymś obsadzała czy zostawisz gołe?
Bardzo mi się podobają te kamienne koryta. Ja bym ich niczym nie wypełniała. Wokół jest pełno roślin, a one taki spokojny element tworzą i same w sobie są ozdobą.
Mgduska 09:56, 07 maj 2020

Wzdycham tylko, uwielbiam Twój ogród - i jego treść programową i to, że możecie sobie ukopać jeszcze nową rabatę - fajnie tak móc!
Pszczelarnia 10:04, 07 maj 2020

MarekW napisał(a)

Gorąca pryzma to kompostownik, na którym wytwarza się wysoka temperatura, która pomaga w kompostowaniu i jednocześnie niszczy nasiona i zarodniki wszystkiego, więc i korzenie. Żeby taki był to trzeba go podlewać i okrywać np folią. i oczywiście stosować na przemian zielone i brązowe (trawę chwasty, resztki kuchenne i gałęzie) i można takiej gliny do tego dokładać.

Myślałam i myślałam ...

Dołożę guano gołębiego - potężna dawka azotu i temperatury wzmocni rozkład.
Pszczelarnia 10:11, 07 maj 2020

Mgduska napisał(a)
Wzdycham tylko, uwielbiam Twój ogród - i jego treść programową i to, że możecie sobie ukopać jeszcze nową rabatę - fajnie tak móc!

Mgdusko, bardzo mi się podoba wyrażenie "treść programowa" w odniesieniu do ogrodu. W pierwszej chwili przeczytałam "treść pokarmowa" (proszę o wybaczenie).

Tak, słowo program w odniesieniu do ogrodu brzmi dobrze. Jak na koncercie albo w teatrze.

Fajne jest tworzenie.
Pszczelarnia 10:16, 07 maj 2020

antracyt napisał(a)

Ładne zakończenie rabaty z tymi obeliskami. Będziesz je czymś obsadzała czy zostawisz gołe?
Bardzo mi się podobają te kamienne koryta. Ja bym ich niczym nie wypełniała. Wokół jest pełno roślin, a one taki spokojny element tworzą i same w sobie są ozdobą.

Obeliski odstawione na chwilkę. Czekają na przemalowanie (lżejszy warzywny kolor: myślę o kolorze szałwi lekarskiej) i ustawienie pod fasolę. Jeszcze nie wiem, gdzie posadzę fasolę.

Pszczelarnia 10:21, 07 maj 2020

anabuko1 napisał(a)

Przecudne te twoje tulipany.
Obficie kwitną,
Moje nie wszystkie kwitną.

Aniu, są jakieś resztki niekwitnące ale to w rabatach bylinowych.

W części użytkowej tulipany kwitną, bo są wsadzone jesienią po zakupieniu albo wcześniej wykopane i wysuszone i też wsadzone.

Wiedząc, że będę je w tym roku wykopywać, zasiliłam je już raz (i zasilę drugi raz za momencik) nawozem, żeby w przyszłym roku też były i cieszyły, i nawet się pomnożyły.

Pszczelarnia 10:26, 07 maj 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
U Ciebie zawsze odzyskuję ziemski horyzont. Normalne problemy, rozważania i decyzje.

Tak "apetycznie" rozwinął się temat permakultury, że zaczynam się zastanawiać, gdzie by tak to.

Sad mam niewielki, więc go koszę. W pobliżu mam warzywne grządki z trawiastymi ścieżkami, więc za jednym zamachem koszę całość.
Ale gdybym miała spory sad, to pewnie skusiłabym się jedynie na wykaszanie ścieżek.

Tak było do tej pory. Kombinuję z tym koszeniem, żeby wokół drzewek zostawić jak najwięcej koszonego. Wtedy upilnuję nornice, zobaczę dziury. Padły (chyba) ich ofiarą antonówka i żółta oliwka (rodziła już pięknie). Wypowiedziałam im wojnę.

Ziemski horyzont - problemy, rozważania i decyzje ogrodnicze.

Pszczelarnia 10:34, 07 maj 2020

Magara napisał(a)
Ewa, pięknie u Ciebie jest
do czego można zużyć trociny, o te świeże pytam? z tyłu głowy mam, że do ściółkowania, ale nie wszystkiego - z góry dziękuję za podpowiedź

Z trocinami jest problem, bo świeże, użyte do ściółkowania, potrzebują dużo azotu i pobierają go z gleby. Więc można ściółkować na glinie i zasobnych glebach (rozluźniają też dobrze) albo nawiezionych azotem (obornik lekko świeży).

Sylwia mocno ściółkuje trocinami swoje rabaty.

Ja szukałam na ścieżki i wokół skrzyń (będę się oglądać za zrębkami). Wyściółkowałam własnymi trocinami z drzewa opałowego podstawę przy ulach - tam rosną zioła, im azot niepotrzebny, dadzą radę.

W tartaku: cena m3 trocin 15 zł, cena próchnicy z trocin 10 zł. Trociny mają wzięcie na pelet i produkcję płyt typu OSB i innych wiórowych.