Ładne zakończenie rabaty z tymi obeliskami. Będziesz je czymś obsadzała czy zostawisz gołe?
Bardzo mi się podobają te kamienne koryta. Ja bym ich niczym nie wypełniała. Wokół jest pełno roślin, a one taki spokojny element tworzą i same w sobie są ozdobą.
Mgdusko, bardzo mi się podoba wyrażenie "treść programowa" w odniesieniu do ogrodu. W pierwszej chwili przeczytałam "treść pokarmowa" (proszę o wybaczenie).
Tak, słowo program w odniesieniu do ogrodu brzmi dobrze. Jak na koncercie albo w teatrze.
Obeliski odstawione na chwilkę. Czekają na przemalowanie (lżejszy warzywny kolor: myślę o kolorze szałwi lekarskiej) i ustawienie pod fasolę. Jeszcze nie wiem, gdzie posadzę fasolę.
Aniu, są jakieś resztki niekwitnące ale to w rabatach bylinowych.
W części użytkowej tulipany kwitną, bo są wsadzone jesienią po zakupieniu albo wcześniej wykopane i wysuszone i też wsadzone.
Wiedząc, że będę je w tym roku wykopywać, zasiliłam je już raz (i zasilę drugi raz za momencik) nawozem, żeby w przyszłym roku też były i cieszyły, i nawet się pomnożyły.
Tak było do tej pory. Kombinuję z tym koszeniem, żeby wokół drzewek zostawić jak najwięcej koszonego. Wtedy upilnuję nornice, zobaczę dziury. Padły (chyba) ich ofiarą antonówka i żółta oliwka (rodziła już pięknie). Wypowiedziałam im wojnę.
Ziemski horyzont - problemy, rozważania i decyzje ogrodnicze.
Z trocinami jest problem, bo świeże, użyte do ściółkowania, potrzebują dużo azotu i pobierają go z gleby. Więc można ściółkować na glinie i zasobnych glebach (rozluźniają też dobrze) albo nawiezionych azotem (obornik lekko świeży).
Sylwia mocno ściółkuje trocinami swoje rabaty.
Ja szukałam na ścieżki i wokół skrzyń (będę się oglądać za zrębkami). Wyściółkowałam własnymi trocinami z drzewa opałowego podstawę przy ulach - tam rosną zioła, im azot niepotrzebny, dadzą radę.
W tartaku: cena m3 trocin 15 zł, cena próchnicy z trocin 10 zł. Trociny mają wzięcie na pelet i produkcję płyt typu OSB i innych wiórowych.