Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 10:38, 07 maj 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ale superowe, przynajmniej dwuletnie

Według dostawcy: "jeszcze z tartaku jak był państwowy".
antracyt 10:59, 07 maj 2020

Pszczelarnia napisał(a)

Obeliski odstawione na chwilkę. Czekają na przemalowanie (lżejszy warzywny kolor: myślę o kolorze szałwi lekarskiej) i ustawienie pod fasolę. Jeszcze nie wiem, gdzie posadzę fasolę.

Kolor szałwi przyjemny bardzo.
W zeszłym roku miałam fasolę Blauhilde. Miała piękne ciemne pędy i intensywnie fioletow/trochę oberżynowe kwiaty a potem strąki.
W tym roku planowałam fasolę piąć przy szklarni, ale tak sobie myślę czy nie za cieni za bardzo.
Magara 11:13, 07 maj 2020

Informacja o trocinach zapisana, dziękuję
Mgduska 11:18, 07 maj 2020

Pszczelarnia napisał(a)

Mgdusko, bardzo mi się podoba wyrażenie "treść programowa" w odniesieniu do ogrodu. W pierwszej chwili przeczytałam "treść pokarmowa" (proszę o wybaczenie).

Tak, słowo program w odniesieniu do ogrodu brzmi dobrze. Jak na koncercie albo w teatrze.

Fajne jest tworzenie.

Program jest pojęciem używanym w projektowaniu
Budynki mają swój program użytkowy, ogrody zapewne też. Nieprzypadkowo więc zaplątało się to słowo
gobasia 12:17, 07 maj 2020

Pszczelarnia napisał(a)

Z trocinami jest problem, bo świeże, użyte do ściółkowania, potrzebują dużo azotu i pobierają go z gleby. Więc można ściółkować na glinie i zasobnych glebach (rozluźniają też dobrze) albo nawiezionych azotem (obornik lekko świeży).

Sylwia mocno ściółkuje trocinami swoje rabaty.

Ja szukałam na ścieżki i wokół skrzyń (będę się oglądać za zrębkami). Wyściółkowałam własnymi trocinami z drzewa opałowego podstawę przy ulach - tam rosną zioła, im azot niepotrzebny, dadzą radę.

W tartaku: cena m3 trocin 15 zł, cena próchnicy z trocin 10 zł. Trociny mają wzięcie na pelet i produkcję płyt typu OSB i innych wiórowych.

Dziewczyny stosuję świeże trociny jesienią ale razem ze świeżym obornikiem krowim lub konskim . Na spód obornik np.jedna taczka i na to taczka trocin .Wtedy jest ładnie i równo na rabatce.Wystarcza to na 3lata.Do wiosny trociny ładnie zbrązowieją
Basilikum 12:50, 07 maj 2020

A ja sypie trociny na kompost. Mamy zawsze troche z drewna opalowego. Sypie po troche taka cienka warstwe z raz w miesiacu.

Ewa jak bedziesz ta parmakultorowa grzadke robic, to zrob dos wysoka, bo ona siada. Z moja tak bylo, ze co roku coraz nizsza byla.
sierika 14:04, 07 maj 2020

Łączę się w nornikowej/-cowej/ wojnie, wiele lat je tolerowałam ale ubiegły sezon doprowadził mnie do szału.
Co do koryta zgadzam się z Vitą, ewentualnie lazurowa kula niedbale położona, jakby na chwilę, ten lazur to ukłon w stronę donic.
darkowa 15:37, 07 maj 2020

Dziękuję Ewuniu za tak wyczerpującą dawkę informacji i pięknych obrazków

A mama jak widzę ma rację,permakultura-to zdrowa kultura,jak człek stary tak ciągle
się uczy

Co do sadu nie pomogę,mam dopiero posadzony,ale będziemy kosić,bo tak wydaje mi się ,że powinno być

HannaR 17:30, 07 maj 2020

Koryto obsadziłabym rozchodnikami.

Skąd się bierze takie fajne obeliski? Te, które mają być przemalowane.
Pszczelarnia 17:41, 07 maj 2020

HannaR napisał(a)
Koryto obsadziłabym rozchodnikami.

Skąd się bierze takie fajne obeliski? Te, które mają być przemalowane.

Hanno, to północno-wschodnia wystawa. Może nie obsadzę (tzn. nie ma pośpiechu).

Obeliski to robota kowala Józefa spod Lanckorony.