Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

anipla 03:26, 07 sty 2013

Pszczelarnia napisał(a)

I może coś z piwniczki zaserwujemy, np. ogóreczki?

Ewuś ,czy te narty są po poprzednim właścicielu domu znalezione pomiędzy innymi skarbami?Piękne są...
Pozdrawiam serdecznie.
Anita
monteverde 03:29, 07 sty 2013

Kiedyś u nas w domu takie były, bracia na nich jeździli
mira 08:54, 07 sty 2013

Ewa śliczny ten plan ogrodu, aż mnie ruszyło i może eksperymencik 1x1 wykonam, zioła mam po rabatach
gdzieś ale to trzeba przemysleć
a wigwamy dla groszków - pachnących jak zrozumiałam to będzie cudo - no i dużo wiklinowych elementów to też fajnie będzie

pozdrawiam
Martek 08:55, 07 sty 2013

Chyba niedługo nie będę mogła czytać o tych warzywnikach...
Pewnie,że w dzisiejszych czasach coraz mocnej przekonuje mnie własna grządka jeszcze bardziej niż lat 20 temu kiedy ochoczo pomagałam cioci za słodką marchew

Pozdrawiam w kolejnym tygodniu 2013 Roku i życzę wiele radości na te 7 dni Pszczółko
hanka_andrus 10:51, 07 sty 2013

Marto,będzie ,co ma być.Ale większość działań ,co dotyczą Ciebie osobiście,od Ciebie zależy.Dziękuję za wizytę!
Milka 12:29, 07 sty 2013

Pszczółko...jaka wzorcowa piwniczka!!!
chyba musimy nad naszą popracować...
popcorn 15:19, 07 sty 2013

Pszczelarnia napisał(a)

Karola, pszczoły nie gryzą, bo chyba nie mają zębów.
Jak w dzieciństwie "pracując" w ziemi przy ojcu bałam się i krzyczałam: "Tato pająk, coś chodzi, żuk, gąsienica, robal", to ojciec spokojnym głosem mówił: "przecież Ty jesteś większa od niego". I tak nieświadomie dziecko pozbywa się uczucia strachu przed tym wszystkim.

Ogarniam przy pomocy Męża, Mamy, Cioci i Ojca, wszystko ogarniam z doskoku. Raz z chrześniakiem młodzieńcem lat 17 (wtedy) przesiewaliśmy kompost. Nie śmiał mi odmówić. Jego zadaniem było trzymać arfę, może przecierać, ew. wozić taczki - po kilku kursach zwiał do kuchni i powiedział, że zaparzy kawę. I zrozumiałam, że "z niewolnika nie mam pomocnika".

haha, jasne że nie mają zębów, tak bezmyślnie napisałam jakoś mi się zawsze wydaje że pszczoły gryzą... podziwiam ale że Maja też nie miała rękawic? i nic ją nie użądliło?
Z niewolnika brak pomocnika, mój M też krzywo patrzy na ogrodnicze prace i przy pierwszej chwili mojej nieuwagi ucieka gdzie pieprz rośnie A takiego opłaconego też pożytku nie ma, bo trzeba patrzeć na ręce... lepiej samemu zrobić porządnie

pozdrawiam!
popcorn 15:20, 07 sty 2013

Pszczelarnia napisał(a)
Jolu, to będą wigwamy na groszki pachnące i fasolkę szparagową (grochu i fasoli nie jem). Płotki, z których niektóre podeprą mieczyki na brzegu warzywnika. Będzie ława darniowa w zielniku (ławka z macierzanką - kiedyś Danusia pokazywała taką kamienną), wykonam ją sama - jej żywot krótki raczej będzie ale chcę spróbować. Nie wiem tylko czy ona z bali będzie czy z wikliny. Będzie też jeden wiklinowy parawan wysoki, żeby zasłonić przyczepę obornika, która lada moment przyjedzie.
Takie lekkie urozmaicenie.

ale fajnie! szkoda tylko że wiklina nie jest najtrwalsza... ale wyglądać kilka lat będzie super
Martek 17:34, 07 sty 2013

Sama nie wiem Haniu co ma być...
agrokotlina 14:14, 08 sty 2013

Pszczelarnia napisał(a)
Czytałam sobie o ogrodach średniowiecznych. Wirydarzach, cenobiach, hortus medicus. A potem znalazłam ładny rysunek (z "The english Garden"). Ogród idealny poniżej, zawiera wszystko co piękne i użyteczne. Zamówiłam wiklinowe elementy do warzywnika! I wyrysowałam plan nasadzeń w moim "ogrodzie kuchennym".

Ewo, a wiesz co jest najfajniejsze na tej rycinie... Sytuacja tej damy w kapeluszu, która przygląda się jak przebiegają prace w jej ogrodzie, wydaje się być dla kręgosłupa spracowanych, dzisiejszych ogrodniczek - bezcenna
Chętnie bym takich panów przygarnęła. Jarek mógłby występować w habicie i zająć się Herbarium... Już mu to nawet proponowałam, wszak w cieniu kościoła, byłoby to jak najbardziej na miejscu. Ale on jakoś bez entuzjazmu
Ściskam Cię zimowo