Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 20:29, 05 sty 2013

Czytałam sobie o ogrodach średniowiecznych. Wirydarzach, cenobiach, hortus medicus. A potem znalazłam ładny rysunek (z "The english Garden"). Ogród idealny poniżej, zawiera wszystko co piękne i użyteczne. Zamówiłam wiklinowe elementy do warzywnika! I wyrysowałam plan nasadzeń w moim "ogrodzie kuchennym".

jotka 20:33, 05 sty 2013

Wiklinowe elementy do warzywnika? A można coś więcej o tym, bo już mi się podoba

Może nie będę musiała wysilać swoich "szarych" i będę miała gotowca ....
Pszczelarnia 20:42, 05 sty 2013

Jolu, to będą wigwamy na groszki pachnące i fasolkę szparagową (grochu i fasoli nie jem). Płotki, z których niektóre podeprą mieczyki na brzegu warzywnika. Będzie ława darniowa w zielniku (ławka z macierzanką - kiedyś Danusia pokazywała taką kamienną), wykonam ją sama - jej żywot krótki raczej będzie ale chcę spróbować. Nie wiem tylko czy ona z bali będzie czy z wikliny. Będzie też jeden wiklinowy parawan wysoki, żeby zasłonić przyczepę obornika, która lada moment przyjedzie.
Takie lekkie urozmaicenie.
Kondzio 20:52, 05 sty 2013

ale plany ja tez będę robił w tym roku warzywnik obornik będę dopiero zamawiał na wiosnę
monteverde 21:22, 05 sty 2013

ten plan ślicznie wygląda i przejrzyście, mam nadzieję , że u Ciebie będzie jego odzwierciedlenie jeszcze z takimi pomocami z wikliny
Mala_Mi 22:49, 06 sty 2013

Oj wiosną się zacznie........ Ty, Kondzio, Madżenka, ja.. i parę innych osób warzywnikują
A teraz lecę do spania... bo zdechlak jestem straszny..
Pszczelarnia 22:51, 06 sty 2013

Bo warzywnik jest mega trendy.
Konstancja30 22:56, 06 sty 2013

Pszczelarnia napisał(a)
Jolu, to będą wigwamy na groszki pachnące i fasolkę szparagową (grochu i fasoli nie jem). Płotki, z których niektóre podeprą mieczyki na brzegu warzywnika. Będzie ława darniowa w zielniku (ławka z macierzanką - kiedyś Danusia pokazywała taką kamienną), wykonam ją sama - jej żywot krótki raczej będzie ale chcę spróbować. Nie wiem tylko czy ona z bali będzie czy z wikliny. Będzie też jeden wiklinowy parawan wysoki, żeby zasłonić przyczepę obornika, która lada moment przyjedzie.
Takie lekkie urozmaicenie.

pamiętam tę ławę i marzy mi się coś takiego ... będę uważnie patrzeć ...

znalazłam taką ale były chyba jeszcze inne ...

to nawet czyta się z rozmarzeniem a co dopiero do obrazu smak i zapach dodać ...
Konstancja30 22:58, 06 sty 2013

Pszczelarnia napisał(a)
Bo warzywnik jest mega trendy.

tylko mi tato nie uwierzy, że można nagietki przy kapuście czy takie tam ... w sumie to po tym jak najpierw chciałam tymianek a potem cały wyrwałam jako chwast to mu się nie dziwię ... ale warzywnik mieć to frajda
Konstancja30 23:01, 06 sty 2013

Pszczelarnia napisał(a)
Czytałam sobie o ogrodach średniowiecznych. Wirydarzach, cenobiach, hortus medicus. A potem znalazłam ładny rysunek (z "The english Garden"). Ogród idealny poniżej, zawiera wszystko co piękne i użyteczne. Zamówiłam wiklinowe elementy do warzywnika! I wyrysowałam plan nasadzeń w moim "ogrodzie kuchennym".

Ewa jesteś niesamowita ... ten ogród to marzenie ... wynorałam na półce "Imię róży" .. oni chyba tez tam mieli jakiś ogród ... może znajdę ...

i pamiętam film dokumentalny o jakimś klasztorze we Francji ... mieli tam piekny ogród na bardzo trudnym terenie ...