Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Ewa 16:33, 28 maj 2013

Ewuś ja ciągle jestem pod wrażeniem Twojego ogrodu i domu, takiego widoku sie nie zapomina
jotka 16:59, 28 maj 2013

Ewo, uciekłam wirtualnie ze smutnego miejsca gdzie jestem już 8 dni i pędem do Ciebie chociaż popatrzeć... A jestem na co
Twoja eko postawa, przywrócenie roli warzywniaka w ogrodzie, pomysły, realizacje i pracowitość - nic tylko podziwiać i kibicować

też pytam jak zdyscyplinujesz swoje maliny ?
hanka_andrus 17:17, 28 maj 2013

Ja co prawda ,nie jestem Ewą, ale odpowiem w temacie.U mnie maliny są ograniczone płytami chodnikowymi wpuszczanymi na sztorc do ziemi, i dodatkowo od środka grubą folią.
EwaG 18:06, 28 maj 2013

Ewo, czy masz jakieś ciekawe patenty na podpórki do pomidorów?
Pszczelarnia 20:37, 28 maj 2013

Jestem. Przed chwilką widziałam się z Noemi. I dokonałyśmy wymiany lampionów. Oto, jaki mam teraz:

A teraz odpowiadam na pytania.

Padalec - one jedzą tyko miękkie bezskorupowe (mówi Basia K.), czyli ślimaki i inne "krewetki".
Choć faktycznie jest tych padalców więcej, niektóre bardzo małe, zwinęte w trawie wyglądają jak upuszczona bransoletka.

Maliny - szpadel przywołuje je do porządku, one rosną w dosyć izolowanym miejscu. Ogromnym problemem jest podagrycznik pojawiający się znienacka w nich. Dlatego nie są niczym ściółkowane. (na jesieni dostały piękną próchnicę z obornika), żebym mogła wkroczyć z widelcem Bentleya. Dzisiaj /wczorajbyła wymiana myśli u Agniechy na wątku, żeby uważać z azotem w uprawach warzywnych. Myślę, że to ważne.

Klimat, eko i natura - nie uważam, żeby to było coś ekstra godnego pochwały. Wierzcie mi. To przychodzi/dzieje się samo. Dziękuję za słowa uznania dla pracy.

Popiół drzewny - ma potas. Na Forum dowiedziałam się, że można wysypywać pod cebulę (bo lubi). Pomidory są żarłoczne i wszystko lubią, podobnie róże. W tym roku ojciec mi nawet trawnik obsypał popiołem.

Przyjmę chabra górskiego - jeśli to nie kłopot dla ofiarodawców. Nigdzie nie widziałam tej rośliny w szkółce.

Podpory do pomidorów - kijki od grabi. Jedyne co mi na myśl przychodzi. I tasiemki ze starych prześcieradeł.

Bogdzia 20:44, 28 maj 2013

Poczytałam i pooglądałam , jak zwykle pieknie i ciekawie. Pozdrówka zostawiam.
aneta230972 20:54, 28 maj 2013

Pszczółko Twój ogród warzywny jak zwykle mnie zachwyca. Już tyle tego u Ciebie rośnie. Cudnie.
Pozdrawiam .
monteverde 21:00, 28 maj 2013

Poczytałam, pozdrawiam i zostawiam chabry
Pszczelarnia 21:01, 28 maj 2013

Pokażę, czym jest praca dla mnie w ogrodzie (przy pełnej akceptacji poczynań i wsparciu mojego M.) - twórczym zmaganiem.

Zamówiłam belki i kantówki w tartaku, pan nadzwyczaj szybko przywiózł na miejsce. M. zakonserwował troszkę. Belki i kantówki obcięłam wyrzynarką na wymiar i wbiłam młotem, tak oto. Część wbił M.. A potem przerzucałam ziemię, wyciągając każdy kawałek perzu i podagrycznika. Czas pracy nad 16 metrową rabatą - cały dzień (z dosadzaniem). Ja od rana do wieczora, M. z doskoku.

To jest to zejście do strumienia, którym schodziliśmy na wianki świętojańskie. Nasadzenia: derenie o czerwonych i żółtych pędach, pęcherznica 'Luteus', cisy, ambrowiec, klon, jarzębina rosyjska od Szmitów (Likornaja na likier), żółte hosty i ciemierniki na rogu.

Jako podszycie myślę o carexach żółtych albo morrovi (paskowanych). Bergeni.

hanka_andrus 21:08, 28 maj 2013

Ewuniu, to taka mała dłubaninka była? Chabry postaram się Tobie wysłać.