Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 10:24, 23 maj 2013

popcarol napisał(a)
Ewo, ale sie naogladalam Twoich wlosci!! Cudnie masz! Warzywnik i zielnik bardzo okazaly, gdzie nabylas saponarie? Na kanale History jest taki fajny brytyjski program - odtwarzaja zycie codzienne podczas 2. wojny swiatowej, i pokazywali co zamiast mydla No i ladna ta roslinka jest tak w ogole!

Pieknie u Ciebie, strasznie duzo pracy zrobione.. mycie doniczek? yyy, nie stosuje, a pewnie by sie przydalo...
pozdrawiam serdecznie!!

Ja ją siałam z nasion dawno temu i teraz zawsze pilnuję, żeby była (nie jest długowieczna ale się wysiewa). Ona rośnie na łąkach również.
Tak wygląda w innym miejscu:

Doniczki szoruję mydłem ogrodniczym z czosnkiem albo nawet ace (domestos) ale potem z takimi rękoma nie ma co iść do pszczół. Kiedyś czytałam, że taka higiena jest ważna dla zdrowotności ogrodu.

Pszczelarnia 10:28, 23 maj 2013

Przy ziołach jeszcze dopowiem: zawsze trzeba je ścinać na czas (nawet w obyczaju ludowym są wianki zielne na Jana w czerwcu albo na Matki Bożej w sierpniu); ścięte ładnie odbijają. Kwiaty jednoroczne w zielniku zgrabnie maskują chwilowe pogorszenie urody ziół.
greglis 10:43, 23 maj 2013

Zakochałam się w Twoim zielniku ja też mam nieco ziół ale tak naprawdę tylko kilku używam, reszta potem gdzieś przerasta i nawet nie mam pomysłu co z nimi zrobić. Po prostu sobie rosną
Mala_Mi 13:26, 23 maj 2013

A u mnie jak u Greglis.... rosną zioła jak chcą, coś się używa a reszta rośnie
Ale Twój zielnik wymiata
mira 14:50, 23 maj 2013

Ewa mamy te same historyczne róże tylko ja po 1 krzaczku i violet ma wiele pączków i jest wyższa - u mnie są drugi rok w ub. kiepsko kwitły teraz będzie lepiej - a u Ciebie już były - jak je oceniasz ?
kaisog1 14:54, 23 maj 2013

Ewa podziwiam Twój ogród i ogród warzywny! Gliniane doniczki sa boskie.... czy mnie by się chciało tak je myć i czyścić, hmm ? Ale podziwiam głownie Twoją wiedzę na temat roślin.... Buziaki zostawiam
Pszczelarnia 17:26, 23 maj 2013

Jeszcze dla Agniechy:
cisy będą żyły. Dobrze byłoby jeszcze takie spotkać sztuk 5.

agniecha973 18:39, 23 maj 2013

No to cieszę się, że żyją, bo wiesz jak to się kupuje komuś
Mogę podjechać do źródła i zobaczyć czy w tym roku też są takie okazje. Pamiętasz, że w ub. mocno podrożały.
Konstancja30 19:20, 23 maj 2013

ten ZIELNIK ... taki zielnik !!! ... z dedykancją ...

Ewa stworzyłaś wspaniałe herbarium ... ten zakątek ograniczony bukszpanami a ozdobiony donicami ... ten subtelny urok ... skromność i elegancja ... te donice są w zielniku niczym biżuteria u damy ... jak to zrobiłaś, ze patrząc na zioła i donice zobaczyłam Chanel i perły ? ...

każde zdjęcie obejrzałam kilkanaście razy i nie skończyłam z tym na dziś bynajmniej ... i na jutro i na pojutrze ... jestem oczarowana ... kompozycją ... biżuterią ... ścieżką ... ziołami, które znam i tymi które poznałam ..., że o tych które chwastami uznawałam nie wspomnę ... to majstersztyk ...

ale nade wszystko chylę czoła przed wiedzą ... i jej zastosowaniem ... Ewa jesteś niesamowita ... donorać się do starego herbarium i je odtworzyć ... odtworzyć mądrze i użytkowo w świecie gdzie gonitwa i "enerdżajzer" w puszce panują niepodzielnie ... to coś co kilkuliterowemu słowu "ZIELNIK" nadaje inny ... najzacniejszy wśród zacnych wymiar ... ... kiedyś zobaczyłam taki zielnik w wyobraźni w opisie Umberto Eco ... a dziś na jawie w ogrodzie Ewy i Ta ...

dumnam Ewuś tak dumnam z dedykacji, że chyba nie zasnę ... mam zielnik gdzieś na zachodnim ... uroczym krańcu świata ... tam gdzie " strumień wysoki, wezbrany, huczy, grzmi, łoskocze wartko. Silnym nurtem stacza się w dół..." ... a nad nim fantastyczni ludzie żyją niebanalnie ... z ideą ... i siłą ...

zdjęłam czapkę i już zawsze będę nią wachlować trotuar przed Tobą ... buźka ... wielka buźka i kofam ...

ale mam radochę ...
Urszulla 19:39, 23 maj 2013

Ewo, nie tylko podziwiam Twój warzywnik
ale zapisałam sobie go jako wzór do naśladowania.
Dzięki Ci za takie wspaniałe inspiracje