Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

monteverde 16:38, 04 lut 2014

Pszczelarnia napisał(a)

Zaraz zakwitnie leszczyna i jak będzie ciepły dzień i noc stabilna ruszam z cięciem.

aby do cięcia było na plusie
gusiarz 17:59, 04 lut 2014

Pszczółko... u nas dzisiaj w nocy było -11 stC... i gdzie ta wiosna?? W dzięń na szczęście lepiej ok. +4... Mam nadzieję, że nocne mrozy choć trochę odpuszczą.
Dziękuję za porady u mnie w wątku - wciąż walczę intensywnie
W sprawie sadowniczej jak na razie dumam...
Madzenka 19:05, 04 lut 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Tak sobie myślę, wracając do naszej forumowej wymiany myśli o bezpieczeństwie i bhp ogrodnika we własnym ogrodzie.

Kleszcze - po prostu się oglądać, czy nie ma czegoś na ciele po powrocie z ogrodu. Ja im jakoś nie smakuję.
Kwestia poparzeń sokiem roślin - nie pracować w zenicie w ogrodzie bez zabezpieczenia na ręce i nogi. Mnie tak dotkliwie poparzyły, min. trawa na trawniku (była świeżo skoszona) i inne eteryczne rośliny. Takie poparzenia goją się długo i blizny zostają.

Praca w rękawiczkach w ziemi - dla niektórych konieczność.
Długie rękawice przy cięciu róż, berberysów i innych.
Zakłuć można się zawsze - niektórzy są poddatni na coś ala róża - rumień (czy odczulanie da coś)?.

Uwaga na rośliny typu jukka - można stracić oko.
Uwaga na miskanty - można sobie dłonie pociąć.

Meszki - ukłucia bywają dotkliwe.

Nie mówię tu o zagrożeniach wynikających z niewłaściwego użytkowania sprzętów i urządzeń.
Acha, przy kuciu kamieni podczas skopywania grządki chronić oczy - można mieć okruchy betonu lub kamienia w oczach - też już doświadczyłam, odradzam.

I czasami trzeba mieć wysokie buty z twardą podeszwą.

Ach, dola ogrodnika hobbysty - ciężka.

Czy komuś coś się jeszcze przytrafiło i chciałby nas przestrzec?

Uwazać na sosony, kuja w oczy bez ostrzeżenia. Miskanty, ah wyglądało jakby mnie M biczem obił
Alisonek 21:47, 04 lut 2014

Pszczółko a u Ciebie dzisiaj magiczna liczba 666
alinak 22:25, 04 lut 2014

BHP-
Ważna rada ...skórzane rękawice , dużo lepsze od tych ogrodniczych i wytrzymalsze . kupuję wybraki u chińczyka w sklepie po zimie na wyprzedaży za 10 zł tyle par ile ma ...2-3 i z satysfakcją stwierdzam że zużywam 2 pary na rok ....a rączki paznokcie ..jak złoto a do róż niezastąpione

Ewka jagodę mam 3 rak owocuje jak złoto rozrasta się bardziej w szerz niż na wysokość , tak więc zostaw jej dużo miejsca na szerokość . ok. 1,5 m owoce bardzo zdrowe i pierwsze w lecie .coś jak borówka . nie spiesz się ze zbiorem . poczekaj będą słodsze ale musisz mieć wyczucie do zbioru , bo potem same opadają . buziak
grupa_trzyma... 07:26, 05 lut 2014

Moje przesłanie dla ogrodnika: Don't worry BHP!
jotka 07:45, 05 lut 2014

Wymądrzyłam się u Alinki a pro pos jagody,, a widzę, ze ona sama specjalistka Ewo, weź proszę te moje wypociny dla siebie Potwierdzam z tym opadaniem owoców - trzeba utrafić, w moment kiedy są dojrzałe, bo potem trzeba zbierać z ziemi, a to już raczej nie wskazane, bo lepsze chyba nie myte prosto z krzaczka

przekopiowałam od Alinki

Ale widząc Twoje pytania o borówkę postanowiłam podpowiedzieć podając link do strony, z której ja korzystam

https://www.facebook.com/pages/bor%C3%B3wka_ameryka%C5%84ska/173354512711834

Jeśli chodzi o jagodę kamczacką, to mam ją od wielu lat.
3 krzaczki, a właściwie krzaczyska sprawiają mi wielka radość, bo to najwcześniejszy owoc na mojej działce i owocujący oficie corocznie. Ja lubię lekko cierpki smak jej owoców. Dużo zjadamy na bieżąco, ale też sporo mrożę, bo w tej formie fajnie się przechowuje, a potem można zrobić z nią co zechcesz.

Jeśli chodzi o przycinanie, to co jakiś czas wycinam stare zdrewniałe pędy szczególnie ze środka, krzewu jak się za mocno zagęści. Wycinam z czasem najniższe gałązki, by móc oczyszczać glebę pod nimi z chwastów. Mam 3 krzewy, z tym, że jeden już częściowo jest w półcieniu i owoce bardziej kwaśne niż na dwóch pozostałych, więc u siebie staraj się im zapewnić im słoneczko. Tak więc radzę nie przycinaj nic młodych krzaczków

I jeszcze jedna ważna uwaga - owoce w pełni dojrzałości nie trzymają się na szypułkach tylko opadają, więc warto uchwycić moment kiedy już nadają się do konsumpcji i zerwać samemu, by nie stracić tego na co się czeka
eliza3 12:07, 05 lut 2014

Na co uważać w ogrodzie?
Nie biegać boso po trawie, kiedy mamy kwitnącą koniczynę, łatwo można nadepnąć na osę lub pszczołę... niezbyt przyjemne doznanie kiedy ukąsi...
Agania 12:13, 05 lut 2014

Ewuś, zostawiłaś u mnie foteczkę z rodgersją, od zeszłego roku, mam już je w ogrodzie, zakochałam się w nich, na razie są malutkie i nie wiem czy mi przezimują, napisz mi coś o nich jeśli masz je w ogrodzie, jak ci rosną i co mam im zapewnić dla prawidłowego wzrostu, potrzebuje rady,.....wiesz, żeby nie popełniać błędów w ich uprawie
Pszczelarnia 12:32, 05 lut 2014

eliza3 napisał(a)
Na co uważać w ogrodzie?
Nie biegać boso po trawie, kiedy mamy kwitnącą koniczynę, łatwo można nadepnąć na osę lub pszczołę... niezbyt przyjemne doznanie kiedy ukąsi...

Małe sprostowanie, pszczoły i osy nie kąszą/kąsają. Ewentaulnie żądlą. Tylko żądlą.