Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

monteverde 20:21, 09 sty 2012

dochodzi do szerokości1,5 m i wysokości 3m jak na zasłonięcie to chyba nie
Gabriela 20:32, 09 sty 2012

Blisko posadziłaś, ale za to szybciej będzie efekt, skoro mają tworzyć żywopłot.
Gdyby były soliterami, to pewnie fajne kule mogłyby z nich powstać. Mam u siebie taki egzemplarz i mam zamiar go tak poprowadzić, ale jest jeszcze mały, mniejszy niż ten Twój.
A o tej drugiej odmianie cisa, to nic nie wiem.
agniecha973 20:39, 09 sty 2012

Jeżeli docelowo 350 szer. to śmiem twierdzić, że za gęsto. Zaletą tego nasadzenia będzie szybsze "zwarcie się" roślin. Ale przecież na żywopłot można gęściej. Tylko może szkoda tylu roślin skoro można rzadziej? To tak na chłopski rozum.

Pszczelarnio, masz przepis na dobry miód pitny? Rozochociłam się...
Bogdzia 20:44, 09 sty 2012

Pszczółko zainteresowała mnie ta informacja że pszczoły nie lubią koni i koniarzy. Moja wnusia jeździ konno i dlatego bym sie chętnie dowiedziała czy będą ją omijac czy wprost przeciwniw atakowac jeśli sie znajdzie w pobliżu ula.
Pszczelarnia 20:51, 09 sty 2012

Bogdziu, niech ona omija ule i pszczoły. Mnie się zdarzyło wejść do części pasiecznej po koniach, straszny zamęt był. Lepiej unikać takich sensacji. W naturze nic jej nie zrobią pewnie ale lepiej, żeby w stroju konnym i będąc konno nie zwiedzała pasiek i nie podjeżdżała blisko. Zapach ten wywołuje wielkie poruszenie wśród pszczelej rodziny. Ja obornik koński trzymam w najdalszej części ogrodu warzywnego właśnie z tegoż powodu.
Bogdzia 20:53, 09 sty 2012

Bardzo Ci dziękuję za tą informację.
Pszczelarnia 20:54, 09 sty 2012

monteverde napisał(a)
dochodzi do szerokości1,5 m i wysokości 3m jak na zasłonięcie to chyba nie

Aniu piszesz o odmianie mojej Aurea Decora? 3m wys. Ja chciałam raczej przegrodę swobodną o pokroju krzaczastym. Nie zasłonę szczelną.
Czyli za gęsto? Chyba jeszcze przesadzę.
Pszczelarnia 20:58, 09 sty 2012

Dlaczego wracam do tematu cisów? Muszę odświeżyć temat studni na środku ciągu komunikacyjnego, na widoku z tarasu, na perspektywie ogrodowej. Danusia i Goniak zaproponowały swoje rozwiązania - dziękuję.
Ponieważ wygląda na to, że zakochałam się w cisach, pójdę wątkiem cisowym ale wymaga on korekty.
Oto propozycja Danusi (propozycja Gosi jest w wątku o projektowaniu).
agniecha973 20:58, 09 sty 2012

Ewo, a ja dostałam kupkę obornika końsko - krowiego. Czy jego zapach odstraszy mi pszczoły? Na wiosnę trochę porozrzucaliśmy po drzewa w sadzie. Może już wyparował zapach?
Pszczelarnia 21:00, 09 sty 2012

Nie trzeba wywijać między cisami ani między ekranami. Linia trawnika jest jak najbardziej jasna. Tu się kosi a tam nie (rabaty). Przerywana linia oznacza, że tutaj nie musi być przejście, możesz zamknąć i zrobić tu kolejną plamę.

Tu gdzie zielone plamki - to cisy kolumnowe. Studnię włącz w rabatę wyspową. Przejście jest i taczkami i do koszenia.

Kreski przy studni to ekrany pofalowane.

Rabatę letnią zmniejszyłam aby powstało przejście między wyspą a rabatą. (po lewej taka mało widoczna linia mi się ucięła przy skanowaniu).

Polecane rośliny
1. Irga "Ursynów"
2. Trzmielina "Emerald'n Gold"
3. Trzmielina "Emerald Gaiety"
4. Wrzośce (różowy kolor)
5. Bergenie
6. Trawy zadarniające ale niskie - wybrane gatunki sadzone plamami wg koloru na schemacie
inne polecone i wybrane rośliny, przypisane do konkretnego koloru.