Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

monteverde 21:00, 09 sty 2012

tak, ta odmiana lubi cięcie, ładnie się zagęszcza
agniecha973 21:03, 09 sty 2012

Ewo, te podane przez ciebie wymiary dotyczą jednego krzewu? On jest tak rozłożysty, że osiąga wymiary 250x350?
Jeśli docelowo ma mieć 350cm szer. to każdy krzak pójdzie na szerokość po 175cm na każdą stronę. Ten posadzony obok też, więc z tego wynika, że trzeba bardzo szeroko posadzić.
Pszczelarnia 21:09, 09 sty 2012

Dołączam zdjęcia realne pokazujące skomplikowanie całej operacji nasadzeń.
Widok z tarasu: Czy studnię można włączyć do rabat z tyłu i przerobić je pod cisy. A koło tarasu nic nie dać (na razie są róże okrywowe Bonica)? Jest bardzo mało miejsca. Ja za wyspami nie przepadam.

Pszczelarnia 21:15, 09 sty 2012

Ach te moje monologi wewnętrzne.
Dla porządku po kolei: Agnieszka - nic nie będzie pszczołom na drzewach owocowych. Na wiosnę i tak chyba zakopujesz resztki tego dobrobytu podczas plewienia. Ja tak robię - jak plewię. Ale czy plewię? Chodzi bardziej o osoby jako nośniki zapachu końskiego w bliskości pszczół.
agniecha973 21:19, 09 sty 2012

Nie plewię w sadzie. Tylko raz w sezonie kosimy. Deszcz rozpuszcza nawóz, a najczęściej robimy wersję do podlewania, tj. rozpuszczamy w wodzie na ile się da, a reszta sama się rozkłada.
Pszczelarnia 21:20, 09 sty 2012

agniecha973 napisał(a)
Nie plewię w sadzie. Tylko raz w sezonie kosimy. Deszcz rozpuszcza nawóz, a najczęściej robimy wersję do podlewania, tj. rozpuszczamy w wodzie na ile się da, a reszta sama się rozkłada.

I tak jest dobrze.
agniecha973 21:27, 09 sty 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Dołączam zdjęcia realne pokazujące skomplikowanie całej operacji nasadzeń.
Widok z tarasu: Czy studnię można włączyć do rabat z tyłu i przerobić je pod cisy. A koło tarasu nic nie dać (na razie są róże okrywowe Bonica)? Jest bardzo mało miejsca. Ja za wyspami nie przepadam.

Ewo, mimo najszczerszych chęci, nie umiem Ci pomóc z tą wizją. Już wiem, dlaczego tak mało osób pomaga mi w moim projektowaniu. Nie ma się co dziwić, ciężko to ogarnąć, a jeszcze trudniej coś sensownego wymyślić.
marzena 21:51, 09 sty 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Witajcie - jestem.

Uczulenia/użądlenia. Wierzę, że jest to groźna sprawa. Ale nigdy nam się nie zdarzyło, żeby pszczoły kogoś pożądliły - poza mną, mężem i wujkiem. Bywają u nas dzieci i rodziny z dziećmi, histerycy (tak nazywamy gości reagujących histerycznie na strumień i wszystko co się rusza dookoła), mamy nadopiekuńcze i mamy dzieci nadpobudliwych. Jeżeli się im (pszczołom) nie przeszkadza, one nie mają powodów do agresji. Chyba, że ktoś zechce wsadzić patyk w oczko ula. Ale po co to robić? Mąż najczęściej przy koszeniu bez kapelusza zalicza cmoknięcia pszczele na skutek zderzenia. Jeżeli ktoś jest ciekawy, to po prostu pokazujemy rodzinę pszczelą od środka.

Pszczółko, ja nie pisałam o takich reakcjach histerycznych ludzi bojących sie każdego owada/pająka...
po prostu zdarzyła się u nas u jednej osoby w najbliższej rodzinie ostra reakcja alergiczna a właściwie wstrząs anafilaktyczny, zaraz pogotowie itp i ratowanie, wiem, to są rzadkie przypadki, ale się zdarzają a dla osób z taką niezależną przecież od ich woli reakcją - mogą sie skończyć bardzo źle... no i trzeba było zlikwidować ten jeden ul
Pszczelarnia 22:15, 09 sty 2012

Marzenko, nie miałam Cię na myśli. Nie należy lekceważyć zagrożeń i przyczyn. Wiem, że powinniśmy mieć surowicę w lodówce, nie z powodu gości - oni na ogół poruszają się po wyznaczonych ścieżkach ale z powodu mnie samej, która pcha ręce wszędzie. I czasami się zapomina. Przecież nie powinnam narzekać na czysty, zdrowy ogród z jego mieszkańcami?
marzena 22:30, 09 sty 2012

no, trochę żałuję, ale nie było wyboru... mimo, ze był to tylko jeden ul to przez 2 lata najedliśmy się miodu za wszystkie czasy, rodzina też skorzystała !