Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 10:44, 05 sty 2012

agniecha973 napisał(a)
Ewo, cóż to za roboczy weekend planujesz?

Gości mam. Za cisami chcę pojeździć.I pracę w Stowarzyszeniu. Do maja mamy/musimy udostępnić nowy szlak turystyczny (ścieżka dydaktyczno-historyczna) "Śladami nieistniejącej wsi Czerwony Strumień". I musimy się zmobilizować do pracy.
agniecha973 10:46, 05 sty 2012

No to bardzo ambitnie. Powodzenia.
anula_wn 11:20, 05 sty 2012

Ewo, pracowita pszczółka z Ciebie
a opowieśc o pszczołach fascynująca ! ja nie wiem czy bym się nie bała, umiała... choc wydaje się to (?) proste ,ale pewnie się mylę....
finka 12:16, 05 sty 2012

Ewo, a dlaczego Twoje pszczółki padają? Mówisz, ze sprawdzasz czy przeżyły... jakaś waroza czy inne licho?
barbara_kraj... 12:43, 05 sty 2012

Mam znajomego, który pokochał pszczoły i już bez nich żyć nie może
Pszczelarnia 12:46, 05 sty 2012

Marto, padają czasami bo: nie odnawiam matek (jak umiera matka, pszczoły padają, jak zobaczę, że jest taka sytuacja natychmiast podkładam im ramkę z czerwiem do wychowania matki i czasami się udaje), ja nie kupuję unasiennionych matek. Więc u mnie jest naturalna wymiana. Stara matka ratuje się ucieczką. A jak słabsza matka, słabsza rodzina pszczela.
Osypują się, bo nie są w stanie przeżyć zimy te słabsze roje. Nie są w stanie pobrać pożywienia z komórek.
A dlaczego są słabe? Na pewno muszę wymienić kolejne ramki na nowe, bo starsze ramki to małe pszczoły. Padają, bo wyobraź sobie piękną pogodę i warunki pożytkowe (kwiaty nektarują), a pszczoły nie chcą "iść w pole", rozdrażnione kręcą się, żądlą etc. To mnie zadziwia zawsze. Ja za wszystko winię monokultury i opryski wykonywane w dzień. Ale u nas nie jest tak źle. Pszczoły mają się lepiej niż gdzie indziej, pewnie. A waroza - jest. Ja zakładam paski. Ale u mnie ona nie jest problemem. Bo ja nie mam towarowej pasieki, tylko stacjonarną przydomową. Więc skala zagrożenia jest inna.
A jak padały mi pszczoły to właśnie po ociepleniach lutowych albo po zimie w marcu. Mimo pełnych pożywienia ramek. Ja nie dokarmiam w sezonie a tylko zakarmiam na zimę, żeby potem nie kręcić własnego cukru do słoików.

A i jest problem z cukrem: zwykły ze sklepu ma antyzbrylacze - jelitka pszczele nie są w stanie go strawić.

PSZCZOŁY NIENAWIDZĄ CHEMII. Nawet Dior i Yves Sain Laurent w pasiece im przeszkadza .
Pszczelarnia 12:50, 05 sty 2012

Basiu, bo tak to jest. Nie da się. To jest magnez. Najlepsze SPA na dłonie i cerę twarzy. Aromoterapia wraz z woskowaniem i masażami (od użądleń). Można stać i godzinami obserwować ich tańce przed oczkiem, jak komunikują się ze sobą. A bzęczenie jest najlepszą muzyką.
finka 16:39, 05 sty 2012

no tak, ja tak troszkę, ale tylko ciut w temacie, bo na studiach miałam pszczelnictwo i bardzo mi się podobały te zajęcia. A ponadto kolega ma dwa domy dalej pasiekę. Co prawda to jego główne źródło utrzymania, ale jest niesamowity w tym co robi i ma olbrzymią wiedzę i co najważniejsze wszystko zgodnie ze sztuką. Wiele razy był nagradzany, a sama pasieka jest wzorcową Dolnego Śląska.

Mam nadzieję, że Twoim pszczołom brak zimy nie zaszkodzi i wiosnę przywitają w dobrej kondycji.
Pszczelarnia 16:57, 05 sty 2012

Finko, kolejny dobry powód, żeby się do Ciebie wybrać. Byle do wiosny. Na razie nas ponoć zasypało . Idzie zima.
finka 18:07, 05 sty 2012

ponoć? to nie zasypało? bo na Czarnej to widziałam 15 cm świeżynki !!! Jutro dechy !!!