Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zaczynam po raz kolejny...

Zaczynam po raz kolejny...

sylwia_slomc... 20:05, 25 wrz 2020

mrokasia napisał(a)
Co do irgi to mam wrażenie, że Sylwia pisała tu o odmianach płożących a my tu o błyszczącej rozmawiamy . Jeśli chodzi o płożące to w tym zakresie w 100% zgadzam się z Sylwią.

Kasiu niektóre z tych moich są mocno nad kolano, a gdybym im tego co w górę idzie nie cięła to by były sporo wyższe. Nie wiem jakie mam bo z patyczków po znajomych wyhodowane Jedna mam taka co przebarwia listki na płomienna czerwień jesienią, a na zimę je gubi.
sylwia_slomc... 20:08, 25 wrz 2020

andzia458 napisał(a)

Sylwia, to jak to jest?

Nie wiem bo mam kilka odmian, ale wszystkie bezimienne tylko Dammera mam z nazwą
Ale mam też takie irgi rok rok temu chyba kupione w brzeziniaku posadzone co mają być jak krzew z czerwonymi owockami, jesienią mają się przebarwiać na płomień i potem te listki gubią na zimę....tylko marnie mi tam rosną na razie bo je łąka tłamsi ;(
sylwia_slomc... 20:10, 25 wrz 2020

Cudny ogród Ewa Ci na zimę zapodała, a faktycznie powstawał na kiepskiej ziemiCudo Viva stworzyła
Gruszka_na_w... 20:17, 25 wrz 2020

Anda napisał(a)
No raczej

To jeden z piękniejszych ogrodów, ale niezwykle pracochłonny. Stworzony przez dwójkę niepracujących pasjonatów ogrodnictwa. Nie rzucajmy Ani na tak głębokie wody.
W przypadku Ani trzeba być twardo stąpającym po ziemi pragmatykiem. To mama trójki dzieci, dwójka jest niepełnosprawna. Wymagają wożenia na rehabilitację.
W jej przypadku trzeba obsadzić przedogródek tak, aby wymagał minimum pracy.
Pamiętajmy, że do obrobienia będzie jeszcze warzywnik i część rekreacyjna. 23 ary to spory teren do zadbania. Nawet jeśli uwzględni się sad.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
andzia458 20:33, 25 wrz 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

To jeden z piękniejszych ogrodów, ale niezwykle pracochłonny. Stworzony przez dwójkę niepracujących pasjonatów ogrodnictwa. Nie rzucajmy Ani na tak głębokie wody.
W przypadku Ani trzeba być twardo stąpającym po ziemi pragmatykiem. To mama trójki dzieci, dwójka jest niepełnosprawna. Wymagają wożenia na rehabilitację.
W jej przypadku trzeba obsadzić przedogródek tak, aby wymagał minimum pracy.
Pamiętajmy, że do obrobienia będzie jeszcze warzywnik i część rekreacyjna. 23 ary to spory teren do zadbania. Nawet jeśli uwzględni się sad.

No nie, na taką głęboką wodę to ja nie chcę.
Przejrzałam na szybko pismo obrazkowe, ogród piękny ale chyba za wysokie progi i Hania po raz kolejny ma rację- mój ogród musi niestety być mało wymagający. To dopiero pierwsza rabata a jeszcze też ogrom prac remontowych przed nami, które też będą zajmować mi czas.
Gruszka_na_w... 21:00, 25 wrz 2020

Aniu, czy Ty znasz blog naszej Asi/ Makadamii?
warto przeczytać

Może my za bardzo kombinujemy?
Przemawia do mnie, to zdjęcie

Może w podobny sposób wykorzystać wiśnie Kanzan? Dodać sporo karłowej kosodrzewiny, pionowe akcenty z cisów i połaci traw. Wcisnąć cebulowe.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
andzia458 21:20, 25 wrz 2020

Haniu za krótko tu jeszcze jestem.
Nie wiedziałam, że Asia prowadzi bloga. Zajrzałam, wrócę jeszcze.
No nie, to zdjęcie nie jest dla mnie inspiracją na tą rabatę.
Myślę, że dobrze kombinujecie, to co wspólnie zaproponowałyście jest bardzo dobrą wersją i poszerzenie rabaty wydaje mi się być bardzo dobrym posunięciem.

Tak kuszą mnie te derenie i ten widok tych czerwonych pędów zimą...
Tylko co zamiast ognika?

Ewa Ty coś o tawule szarej wspominałaś? Bo już nie mogę się doczytać na szybko w postach.

Trawnik muszę kasować jak najszybciej, póki mąż mniej w domu przebywa.
Gruszka_na_w... 21:54, 25 wrz 2020

Wszystkie te wyższe tawuły są dobre. I szara, i van Houtte'a, i nippońska. Ta ostatnia jest najsztywniejsza. Ładnie kwitną, przebarwiają się jesienią na żółto.

Derenie też są interesujące ze względu na jesienne przebarwienia i wybarwienie gałęzi zimą. Ale... Rosną dosyć silnie i trochę po bałaganiarsku. Nie wiem, czy zdecydowałabym się je dać na front. One różnie reagują na silniejsze cięcie. Na słabszych glebach mogą mieć problem z odbiciem.
andzia458 22:12, 25 wrz 2020

A jeszcze jeden pomysł...
Krzewuszki wszelkiej maści. Co myślicie? Sadzi się takie krzewy od ulicy? A jak nie od ulicy to może zamiast tych ogników porozrzucane? One chyba są niewymagające...

andzia458 22:14, 25 wrz 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Wszystkie te wyższe tawuły są dobre. I szara, i van Houtte'a, i nippońska. Ta ostatnia jest najsztywniejsza. Ładnie kwitną, przebarwiają się jesienią na żółto.

Derenie też są interesujące ze względu na jesienne przebarwienia i wybarwienie gałęzi zimą. Ale... Rosną dosyć silnie i trochę po bałaganiarsku. Nie wiem, czy zdecydowałabym się je dać na front. One różnie reagują na silniejsze cięcie. Na słabszych glebach mogą mieć problem z odbiciem.

Haniu, może coś w tym jest co piszesz...
W jednym podwórku widziałam posadzone jakieś derenie o czerwonych pędach od strony ulicy. Były tam 3 lata i z jakiegoś powodu zostały usunięte. A piach tam taki jak u mnie zapewne.