Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zaczynam po raz kolejny...

Zaczynam po raz kolejny...

mrokasia 14:14, 25 wrz 2020

MiluniaB napisał(a)
Aniu zaglądam i czytam. Wtrącę tylko tyle - zastanów się nad posadzeniem jeszcze większej ilości zimozielonych

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Najbardziej trzeba się skupić na wyglądzie tej rabaty od października do kwietnia. Na innych (niż frontowa) rabatach istotny jest okres od kwietnia do października- wnętrza ogrodowe przyciągają nas w sezonie. A front oglądasz cały rok.
W tym sensie Mirelka pisała, że potrzeba tam więcej zimozielonych akcentów.

Zaglądam i czytam na bieżąco, choć nie za bardzo mam coś do powiedzenia poza tym, że zgadzam się z Mirelką i Hanią - to rabata, na której powinno dziać się coś zimą a w zasadzie nawet bardziej - wczesną wiosną, gdy wytniesz byliny i przytniesz krzewy. Będzie pusto jeśli nie będzie zimozielonych. Masz chyba kosodrzewiny, może pomyśleć o innej formie np. coś kolumnowego, strzelistego - cisy kolumnowe??? Albo kule ale bardziej regularne niż kosodrzewiny - cisy, tujki danica??? Bukszpanów nie wymieniam ze względu na ćmę.

Kolczastych roślin, szczególnie jeśli trzeba je ciąć nie lubię. Zwłaszcza dużych. Wyjątek to róże (mam 4 szt ) i niskie berberysy. Problemem jest zarówno cięcia jak też utylizowanie tych kolczastych gałęzi. Ja bym chyba powtórzyła w większej ilości te derenie Midwinter Fire. Będą dodatkowo zdobić zimą .
Anda 14:20, 25 wrz 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Mam dokładnie tego. A nawet 3, posadzone w trójkącie. Cięte corocznie mają więcej niż 1,5m. Perovskiej z pewnością zza nich nie będzie widać.
Ewuś, Ania mieszka na Lubelszczyźnie. To jeden z chłodniejszych rejonów Polski, zimą rzadko dociera tam powietrze znad Atlantyku. Raczej dominują wyże wschodnioeuropejskie. Obawiam się, że kaliny i ogniki nie będą tam zimozielone.

Jednak będę się upierała, aby tych ogników nie wciskać tam tyle. Nie róbmy Ani problemów. Ona nie ma zbyt wiele czasu na prace ogrodowe, a jeśli już je robi to pewnie w towarzystwie dzieci. W takim ogrodzie (dzieci) rośliny z kolcami mocno bym ograniczyła- zwłaszcza te szeroko rosnące.

To dobrze, że nie zmieniłam układu lilaków i perowskiej. Dodałam jedną z tylu, żeby od tyłu, od sadu, też było ładnie.

Haniu, wiem, że u Ani zimą jest zimniej. Już o tym pisałam, że zimozielone liściaste na takie rejony są trudne. One ogólnie z racji zielonych liści w czasie mrozów mają trudniejszą sytuację z pobieraniem wody i mogą uschnąć. Dlatego też pytałam o inne propozycje
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 14:23, 25 wrz 2020

mrokasia napisał(a)

Zaglądam i czytam na bieżąco, choć nie za bardzo mam coś do powiedzenia poza tym, że zgadzam się z Mirelką i Hanią - to rabata, na której powinno dziać się coś zimą a w zasadzie nawet bardziej - wczesną wiosną, gdy wytniesz byliny i przytniesz krzewy. Będzie pusto jeśli nie będzie zimozielonych. Masz chyba kosodrzewiny, może pomyśleć o innej formie np. coś kolumnowego, strzelistego - cisy kolumnowe??? Albo kule ale bardziej regularne niż kosodrzewiny - cisy, tujki danica??? Bukszpanów nie wymieniam ze względu na ćmę.

Kolczastych roślin, szczególnie jeśli trzeba je ciąć nie lubię. Zwłaszcza dużych. Wyjątek to róże (mam 4 szt ) i niskie berberysy. Problemem jest zarówno cięcia jak też utylizowanie tych kolczastych gałęzi. Ja bym chyba powtórzyła w większej ilości te derenie Midwinter Fire. Będą dodatkowo zdobić zimą .

Kasiu, kolumnowych cisów tam jest dość dużo na tej rabacie. Kasia będzie jeszcze sadzić Pinus mugo varr mughus.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gruszka_na_w... 15:10, 25 wrz 2020

Aniu, ogniki na dużych działkach sprawdzają się jako solitery, czyli nie sadzi się w ich sąsiedztwie żadnych innych roślin. Mrokasia uwzględniła też problem z utylizacją jego gałęzi. Miałam to u siebie. Dlatego wyzbyłam się ogników. Miałam dwa.
Od wczoraj plącze mi się po głowie irga (odwiedziłam wątek Mrokasi). Może od strony drogi zamiast wilgociolubnych dereni, zrobić żywopłot z irgi błyszczącej?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
andzia458 15:31, 25 wrz 2020

Haniu, mi też się ta irga plącze dlatego pytałam o nią u Mrokasi.
Szkoda, że nie mam gdzie sobie jej podejrzeć, jak wygląda niecięta.

Ewo, mimo walorów estetycznych ognika sobię odpuszczę z powodów praktycznych jednak. Muszę myśleć realistycznie i przy takiej ilości sztuk i ja bym miała problem z pozbyciem się gałęzi po cięciu. Także ognik odpada.

A derenie naprawdę są takie wilgociolubne? Bo mam już hortensje i miskanty z tych bardziej wymagających....
Anda 15:54, 25 wrz 2020

Fotki usunięte.
mrokasia 16:03, 25 wrz 2020

Aniu, odbierz priv.
sylwia_slomc... 16:21, 25 wrz 2020

andzia458 napisał(a)
Ewa a tak sobie myślę... Może jakaś inna odmiana derenia? Coś o szybszym wzroście? Bo jak skasuję tyle trawnika to ta rabata jak lotnisko będzie zanim to wszystko podrośnie.

To wszystko na tym kompoście to porośnie raz dwa choć teraz trudno Ci w to uwierzyć
sylwia_slomc... 16:36, 25 wrz 2020

Ja mam różne irgi, ale kupowane bez nazw wiec nie wiem, która jaka, odróżniam tylko Dammera Ale mogę Ci powiedzieć dwie rzeczy jedna to taka, że w irgi lubią się chwasty nasiewać, a plewienie ich już nie jest takie łatwe jak się irga rozrośnie( Anitka z Mojego Azylu na wichrowym Wzgórzu w ubiegłym roku u siebie usuwała z tego powodu)Bez szmaty pod nią nie polecę nikomu. Druga to irga jak już się zadomowi i rozbuja( trwa to ze dwa lata)to idzie w takim tempie, że bez cięcia dwa razy w sezonie jest ciężko w ryzach utrzymać. Poza tymi dwiema sprawami jest to śliczna roślina zimozielona, nie wymagająca kwitnąca i pięknie owocująca dla ptaków Ja lubię, ale mam dużo miejsca dla niej, tnę dwa razy w roku dość mocno( właśnie w tym tygodniu cięłam) a i tak mi włazi na wszystkie rośliny, nad strumieniem potrafiła jałowca pochłonąć, który też rośnie bardzo szybko, a dała mu radę, odkopywałam z niej właśnie biedaka
andzia458 17:09, 25 wrz 2020

Kasiu przeczytałam wiadomość.

No wychodzi na to, że nie ma rośliny idealnej.

Irga przekonuje mnie jednak ciut bardziej ale skoro ona taka ekspansywna, jak pisze Sylwia, to nie wiem, czy chcę ją tam mieć. Chociaż zdecydowanie przyjemniej ciąć irgę niż rośliny z kolcami.

Z zimozielonych krzewów wielkiego wyboru nie ma, to wiem. A może coś innego, co jest ozdobne z owoców? No sama nie wiem...