Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zaczynam po raz kolejny...

Zaczynam po raz kolejny...

Anda 15:50, 26 wrz 2020

andzia458 napisał(a)

Z hortensjami chyba poprzedni układ mi się bardziej podobał.

Która wersja?

Hortensje przesunęłam ze względu na klona.

Poza tym przy sadzeniu będziesz musiała sama zobaczyć, jak co wygląda i obliczyć odległości. Ten rysunek jest za mały żeby planować wszystko co do centymetra To bardziej taki ogólny zarys.

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
andzia458 15:59, 26 wrz 2020

Anda napisał(a)

Gdzie dokładnie? Możesz zrobić krzyżyk na rysunku albo kropkę?

Zaznaczyłam na pomarańczowo.
Anda 16:07, 26 wrz 2020

andzia458 napisał(a)

Zaznaczyłam na pomarańczowo.

Acha, rozumiem, między drzewem a tawułą

Wiesz, pomyślałam, że fajnie by było, gdybyś miała tam miejsce na duże byliny, np. piwonie. One szybko wychodzą wiosną z ziemi. Dookoła mogłabyś mieć jakieś krokusy, szafirki. Jakieś mniejsze trawy ozdobne. Tak, żeby wiosną szybko kolory i zieleń pojawiła się w ogrodzie. Gdy będzie więcej cienia to mogłyby tam rosnąć zawilce jesienne, wysokie odmiany. Dobrze sobie radzą z korzeniami drzew.

Dojścia do słupa nie potrzebujesz?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
andzia458 16:27, 26 wrz 2020

Anda napisał(a)

Acha, rozumiem, między drzewem a tawułą

Wiesz, pomyślałam, że fajnie by było, gdybyś miała tam miejsce na duże byliny, np. piwonie. One szybko wychodzą wiosną z ziemi. Dookoła mogłabyś mieć jakieś krokusy, szafirki. Jakieś mniejsze trawy ozdobne. Tak, żeby wiosną szybko kolory i zieleń pojawiła się w ogrodzie. Gdy będzie więcej cienia to mogłyby tam rosnąć zawilce jesienne, wysokie odmiany. Dobrze sobie radzą z korzeniami drzew.

Dojścia do słupa nie potrzebujesz?

No ja nie mam takiej wyobraźni przestrzennej i sadzeniowej, co Ty i zapewne masz rację.
A dojście do słupa oczywiście jest potrzebne.
Gruszka_na_w... 16:43, 26 wrz 2020

Ewo, bardzo zgrabny plan!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magleska 16:45, 26 wrz 2020

Ania
jaki masz fajny plan od Ewy

bardzo mi się podoba

mój przedogródek i bok domu powstał dzięki Ewie i uwielbiam ten kawałek mojego ogrodu na równi z szalonym tyłem ...jest prawie bezobsługowy i zdobi cały czas

Anda 17:18, 26 wrz 2020

Dzięki, to dzieło zbiorowe
andzia458 17:27, 26 wrz 2020

Ojej, czyżbyśmy w końcu miały wszystko dogadane???
To oznacza, że w ekspresowym tempie będę mogła iść krok dalej.

Ewo bardzo dziękuję Ci za poświęcony czas. Obiecuję, że zrobię wszystko, żeby nic nie schrzanić.
Tylko ja tu swoją wyobraźnią nie widzę jeszcze ani piwonii, ani pinus mugo, ani cebulowych więc tak szybko się mnie nie pozbędziesz raczej.

Haniu również bardzo mi pomogłaś. Twój ogród jest dla mnie inspiracją i cieszę się, że dzielisz się tutaj swoją wiedzą.

Sylwio, Twoje rady, doświadczenie też są na wagę złota. Dziękuję za wszystkie podpowiedzi tutaj i na priv.

Dziękuję też Mrokasi, Mirelce, Sylwii Sylwik69, Dorii, Helen za cenne uwagi. Jak kogoś pominęłam- proszę o wybaczenie.

A więc dzisiaj wieczorem będę kupować roślinki.
Anda 17:51, 26 wrz 2020

Aniu, cieszę się, że wspólnymi siłami doszłyśmy do planu
Pytania będą na pewno, więc nie krępuj się i pytaj

andzia458 17:59, 26 wrz 2020

Anda napisał(a)
Aniu, cieszę się, że wspólnymi siłami doszłyśmy do planu
Pytania będą na pewno, więc nie krępuj się i pytaj

Ewa, to tak na szybko...
Jakie miejsce dla tych moich bodajże 12 sztuk tawuły japońskiej i pinus mugo? Bo jak będę przerabiać rabatę, wykopię je, to chciałabym od razu posadzić w dobre miejsce...