Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe wariacje

Ogrodowe wariacje

Agi2006 08:04, 28 sie 2021

Ja bym cisow nie dawała tylko pociągnęła tuje. Za jakiś czas będzie z nich fajny uformowany parawan. A jeśli chodzi o bylinowa rabatę to trudna sprawa przynajmniej jak dla mnie gdyż trzeba tak dobrać roślinki aby cały czas coś kwitlo. Ja bym pomyślała o poduchach zimozielonych zatopionych dla kontrastu w niskich limonkowych trawach i do tego dobrać jakieś bylinki punktowo.
Agi2006 08:06, 28 sie 2021

I nie wiem czy w tym narożniku rabaty nie pokusilabym się o jakieś drzewko jako osłonę domku.
Martka 09:01, 28 sie 2021

Wiaan napisał(a)

Aneta, nie ustajesz w działaniach podziwiam power! Oczywiście niezawodny zestaw to cis w formie kulek i stożków, do tego ciekawie mogą wyglądać zestawienia ciemnego mocnego fioletu typu szałwia Deep Blue lub Caradonna, delikatnego fioletu typu Perovskia i bieli, limonki (jeżówki już planujesz, ciekawa jest oprócz Green Jewel także Virgin). Oczywiście hakonechloa, ale też bodziszek - faktycznie Rozanne kwitnie niezawodnie, duże kępy też robią wyraziste wrażenie, można go posadzić w większej plamie. Na wiosnę koniecznie czosnki.

Tu kilka inspiracji:

https://www.gartenzauber.com/wp-content/uploads/2015/07/GMH_2015_10_12.jpg
http://3.bp.blogspot.com/-3uAczr9yjk0/Udqc4b3E7jI/AAAAAAAALtM/XeozcBxOe5s/s1600/QUINTAL-31.jpg
https://patsaleja.tumblr.com/image/648328317024485376

Na tej rabacie widziałabym nawet jakiegoś buczka szczepionego na pniu, z lekko rozwichrzonymi gałązkami.
Wiaan 10:35, 28 sie 2021

Dziewczyny czyli lewą stronę mamy, posadzę takie same tuje, szybko rosną i już widzę oczami wyobraźni ten równy parawan przy samym domku po lewej od wejscia w nogach tujek w równym rzędzie coś dorzucę niskiego w innym odcieniu i po drugiej stronie tak samo. Zachowam wtedy lubianą przeze mnie symetrię.
Może hakonki, kulki lub nie wiem co

Rozejrzę się za małym drzewkiem na pniu jako akcent wyższego piętra ale nie zacieniajacy tą rabatę. Jeszcze rozważam trzy stożki cisowe różnej wielkości z dodatkiem bieli jezowek i dodarek limonki ale wtedy bez fioletu. Jeśli nie stożki tylko poduchy czy kulki to wtedy fiolet i biel Perowskia mogłaby robić za chmurkę dla jezowek. Nie wiem czy te stożki nie będą zbyt ciężkie i przytłaczająca.

Wiaan 16:23, 28 sie 2021

Wstawiam dla Kartki jakie kupiłam jeżówki, te wysokie to jeden patyk odmiana Pretty Parasols

Niższe gęste SunSeekers White Perfection

Tak wyglądały w szkółce

Wiaan 16:24, 28 sie 2021

Werbena bardzo mi się spodobała ale nie kupiłam bo nie planowałam
Judith 16:48, 28 sie 2021

Mnie ogarnęło jeżówkowe szaleństwo - wszystkie mi sie podobają i za każdym razem jak jestem w CO to mnie kuszą... Widzę tylko jezowki, wszędzie . Póki co nie mam koncepcji gdzie je wsadzić, wiec ne kupuje kolejnych. Już i tak 5 czeka na posadzenie (ale wszystkie zaplanowane ).
Twoje SunSeekers White Perfection piękne!
Wiaan 18:32, 28 sie 2021

Już się zaczyna coś tworzyć w głowie
Martka 18:40, 28 sie 2021

Aneta, dziękuję za zdjęcia dla "Kartki" dziękuję bardzo! Piękne zakupy, już widzę, jak tam na rabacie będzie się działo. Szkółka B. Raj wygląda porządnie i myślę, że popełnili błąd, który na szczęście rozwiązali. O werbenie dziś myślałam, ale ona się mocno rozsiewa, nie wiem czy lubisz taki brak kontroli w ogrodzie. Pięknie wygląda w dużych ilościach, w ogrodach formalnych może być z nią trudno.
Edit: Pretty Parasols też dostałam, to była jedyna jeżówka z kwiatkiem. Jednym. Twoja zdecydowanie ładniejsza.

Rojodziejowa 21:04, 28 sie 2021

Jeżówki są bardzo zaraźliwe

Wychodzi na to że sadzonki Pretty Parasols zazwyczaj wygładają mało krzaczasto. Ciekawa jestem jak się rozrastają.

Te Sunseekers generalnie są ciekawą nową serią. Wszystkie trochę przypominają mi gerbery

Wiaen ja bym powtórzyła podobne żywopłociki jak masz trochę na prawo od tej rabaty przede wszystkim.
Byliny fajnie byłoby tak dobrać, żeby przez większość czasu któraś z nich fajnie wyglądała.