Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe wariacje

Ogrodowe wariacje

pawel2806 17:00, 29 sie 2021

Może świdośliwa będzie wyższym akcentem?
Wiaan 17:56, 29 sie 2021

pawel2806 napisał(a)
Może świdośliwa będzie wyższym akcentem?

No powiem, że ucieszył mnie ten pomysł, ponieważ mam ją na liście chciejstw a za nic nie wiedzialam gdzie ją moglabym posadzić. Ona ma świetnie ułożone pnie, byłaby kwitnąca wiosną i ładnie przebarwiona jesienią. Dziękuję
Wiaan 18:24, 29 sie 2021

Judith mnie też wzięło na nie, zakupy zrobiłam skromne. Te White Perfection są bardzo ładne, ale jeszcze brakuje mi niższych z opadającymi płatkami jak White Swan i koniecznie różowa Magnus. Jak byłam w Bylinowym... to żałuję, że od razu nie kupiłam, one idealnie wpasują się w kolorystykę jaka ma być na tej rabacie.

Martka przechrzciłam Cię na Kartkę, ach ten słownik w telefonie
Wycieczka do bylinowego o trzy tygodnie za późno tak pan mówił, przemiły człowiek i cierpliwy, miałam mnóstwo pytań, oprowadził mnie po całej szkółce i dużo się dowiedziałam. To była miła wycieczka i choć niewielkie zakupy to cenne wskazówki

Asia od Was się zaraziłam jeżówkami kobietki Sama jestem ciekawa tych Pretty Parasols, ale potrzeba mi było tej wysokości. Te drugie to faktycznie jak gerbery jeszcze zamówię różową, ona jest ponoć bezodmianowa.
Czy masz na myśli żywopłot z tego zdjęcia poniżej? Coś mi się tam klaruje, mam od Was podpowiedź świdośliwy jako drzewka, o żywopłocie też myślałam, muszę wszystko dobrze rozplanować, aby nie wkradł się bałagan.

Rojodziejowa 18:40, 29 sie 2021

Wiaan napisał(a)

Czy masz na myśli żywopłot z tego zdjęcia poniżej? Coś mi się tam klaruje, mam od Was podpowiedź świdośliwy jako drzewka, o żywopłocie też myślałam, muszę wszystko dobrze rozplanować, aby nie wkradł się bałagan.

Tak właśnie o te dwa pod kątem prostym. Byłoby nawiązanie do czegoś co już masz, jeśli użyłabyś znów takiej formy w tej nowej rabacie. Ale jak już Ci tam coś w głowie kiełkuje, to idź na razie za tym. Czasem jak ktoś się w koncepcję wchrzani, to się koncept cały pitoli.

A charakterem to jaka ta rabata ma być? Jakaś regularność, geometryczny szyk czy w odrobinę w inną stronę?
Wiaan 19:01, 29 sie 2021

Asia ona ma być coś właśnie w rodzaju geometryczny szyk z przodu zimozielone niskie rośliny w większej ilości ułożone równo, zaakcentowane narożniki, do tego soczyste trawy niskie, drzewko jako wyższe piętro, Paweł doradził świdośliwę, która od dawna chodzi mi po głowie. W tle będą te rozplenice ogromne, które już rosną, a przed nimi jezówki białe i brudnoróżowe. Wiosną miałabym zimozielone, kwitnącą swidośliwę na biało i fioletowe czosnki. Póżniej zaczną dołączać trawy i latem będzie szał do tego fioletowa szałwia lub lawenda, a może kocimiętka? Po prawej będą też widoczne hortensje. Jesienią wiadomo trawy i przebarwiona swidośliwa, tak sobie to wymyśliłam Wielkość rabaty dostosuję do roślin. Coś porysuję jak to widzę.
Wiaan 12:31, 30 sie 2021

Wczoraj była akuratna deszczowa pogoda na plany i porysowałam, o coś takiego mi chodzi na tej rabacie. Wiadomo, ze podczas ustawiania roślin wszystko się zgra bo na takim rysunku to wiadomo, że proporcje nie takie Swidośliwa lamarcka oczywiście taki rozmiar nie od razu kulki cisowe lub danica, żywopłot przy domku cis dawid lub inny żółtawy, hakonechloa zielona lub aureola, sesleria jesienna bo szybko startuje i zakwita i inne byliny sezonowe. Rozplenica, tuje i hortensje już rosną.
Płotki żywopłotki będą nawiązywały do tych, które już mam w różnych częściach w ogrodzie. Rozmieszczenie roślin jest pod kątem widoku z planowanej części ogniskowej oraz z salonu z jednego z okien jeżówki będą też widoczne od frontu, co prawda w głębi ale rozplenica rzuca się tam w oczy

Wiosna

Lato

Jesień
MartaCho 12:51, 30 sie 2021

Jaki fajny projekt!
Ja mam do rozrysowania moją tarasową i jak już byłam zdecydowana na jabłoń royality tam, tak tydzień temu przesadziłam ją jednak gdzie indziej, a w jej miejsce chciałabym też świdośliwę Z perovskią, szałwią, rozplenicami i albo cisami kulowymi albo prostymi paskami żywopłotowymi pomiędzy. Ciekawa jestem bardzo, co Ci dziewczyny doradzą, co ostatecznie trafi na Twoją rabatę-
Bo mi się ten plan podoba
Judith 13:20, 30 sie 2021

Super!
Agi2006 21:36, 30 sie 2021

Mi też się bardzo podoba
Martka 23:11, 30 sie 2021

Aneta, świetny projekt! Uporządkowane elementy plus lekki „chaos” kontrolowany. Rozplenice teraz masz ogromne, pisałaś, że będzie redukcja, czyli nie ma ryzyka kolizji rozplenicowo-jeżówkowej. Z czego będą te płaskie bryły po prawej? Cis?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies