Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe wariacje

Ogrodowe wariacje

Wiaan 08:51, 02 wrz 2021

MiluniaB napisał(a)
Hej Nic nowego nie wniosę odnośnie rabaty, bo już wszystko zostało napisane i decyzja podjęta. Jedyne co wniosę to zamiast kulek danica posadź z cisa - czytałam, że ciekawą cisową szkółkę znalazłaś
Jeżówki ładne kupiłaś - bym dała białe, albo zielone

Hej, no powiem Ci, że dawno Cię u mnie nie było a tu tyle się dzieje
Jak zawitam do szkółki to się okaże co tam mają, nie lubisz danica? U mnie wspaniale rosną i lubię ich kolor zieleni, fakt zimą lekko brunatnieją, ale zima to zima.
Jeżówki białe albo zielone co masz na myśli że bez różowych ?
MiluniaB 09:35, 02 wrz 2021

Lubię tuje danica - też je miałam, ale cisy i bukszpany wyglądają bardziej elegancko, danici to ich zamienniki. Ty masz piękny elegancki ogród to dopieszczają go dalej eleganckimi roślinami

Jeżówki bym dała bez różowych tylko nie wiem czy nie będzie Ci na tej rabacie brakowało kolorowego akcentu, bo wiem, że takie akcenty lubisz
Mi by tam rózu nie brakowało.

Aneta ten kwadrat to lampa na prąd? Świetna jest
Wiaan 09:47, 02 wrz 2021

Mirella wiem, że róż Cię nie przekonuje ale troszkę polubiłaś w surfiniach
naszło mnie na taki brudny róż, a ta purpurowa tak się właśnie wybarwia, troszkę tylko dorzucę, bo nie chcę aby dominował, zobaczymy co wyjdzie. Ta najwyższa jeżówka z końcówką ombre będzie się dobrze zgrywała. Dziękuję, że doceniasz moje starania co do elegancji w ogrodzie Tak jak u Ciebie
W ogóle to mam różne fazy, wracam nawet myślami do moich początków, gdzie miało być biało zielono, ale to nie wypaliło bo lubię latem kolor. Teraz myślę o takich lekkich pastelach jako dodatek na wiosnę i nawet tulipany wybrałam Elegant Lady i Queen of Night dla zbicia mdłości na tą nową rabatę. Wreszcie mogę posadzić cebule bez rozkopywania kamieni, czy kory, tylko od zera

Kwadratowa kostka jest na prąd, jestem bardzo zadowolona, jakby była od zawsze
MiluniaB 12:00, 02 wrz 2021

Tulipany EL miałam ich dużo - piękne, ale nie powtórzyły kwitnienia, więc nastaw się na coroczne dosadzanie. QoN tak samo.

Ja teraz idę jednak w białe tulipany i białe czosnki. Jedynie donice na kolorowo chociaż może uda mi się te chcecie zwalczyć i stonować kolorystycznie
Wiaan 13:00, 02 wrz 2021

Jak dobrze, że mnie ostrzegłaś, miałam zamawiać, a nie chcę sadzić co roku. Mam u siebie białe tulipany, które dostałam zanim zaczęłam działać w ogrodzie i co roku jest ich więcej, są cudne, ale nie wiem co to za odmiana, przypuszczam że Purissima.
Muszę coś poszukać zatem Hi hi też kupiłam w biedrze białe czosnki
Judith 13:09, 02 wrz 2021

Wiaan, co roku kwitną tulipany exotic emperor. Przepiękne i pewne, ale trudne do zdobycia . Mam od 6 lat - były posadzone razem z prawie 200 innymi - kwitną tylko one i to każdej wiosny .
Wiaan 13:43, 02 wrz 2021

Mam kilka takich niepewności drobiazgi takie. Dopiero teraz widać pomyłki traw sadzone wiosną, 5 szt kupione jako all gold a teraz widać, że ta po lewej odstaje nie wiem czy to nie naomi, bo mam kilka takich i są identyczne.

Jedna hortensja w szpalerze odbiega od reszty ale tylko tym, że wygląda jak pozostałe z początkiem sierpnia, cały czas była mniejsza, nawet zastanawiałam się czy to ta sama, wygląda jak limelight i teraz dorównała rozmiarem i zaczyna kwitnąć

Dokupione tuje aureospicata mają inny odcień:

Rozplenice mnie przerażają jak ja wykopę jedną sztukę wiosną to nie wiem

MiluniaB 16:09, 02 wrz 2021

Aneta z białych tulipanów powtarzających kwitnienie to Exotic Emperor (tak jak Judith pisze są niezawodne) i Sapporo też powtarzają kwitnienie

Były białe czosnki w B? Uuuuuu to ja przegapiłam. Jakie kupiłaś? Wstaw fotkę

Te Twoje białe tulipany co nie znasz nazwy jakiej są wysokości?
Wiaan 16:13, 02 wrz 2021

Chciałam bezodmianową jeżówkę ale obawiam się, czy ta ze zdjęcia czy ona pozostanie już taka niska jak podczas zakupu? Czy jest szansa na wyższy wzrost jeśli już jest kwiat?

Wiaan 18:35, 02 wrz 2021

Judith napisał(a)
Wiaan, co roku kwitną tulipany exotic emperor. Przepiękne i pewne, ale trudne do zdobycia . Mam od 6 lat - były posadzone razem z prawie 200 innymi - kwitną tylko one i to każdej wiosny .

Dzisiaj kupiłam exotic emperor w B. dopiero co rozłożona wystawka, fuks po prostu