Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe wariacje

Ogrodowe wariacje

Wiaan 11:08, 23 wrz 2021

Takie widzę rozmieszczenie grabów, jeszcze nie posadzone, zajrzałam w doniczki i one są ładnie ukorzenione, na szczęście nie mają gołego, zasypanego korzenia, uff

Trochę się obniży jak pójdą do gruntu, o jakieś 15 cm. Przy okazji, są szczepione na wysokości 135 cm. Przy tej ponurej pogodzie nawet ich nie widać więc zaznaczyłam strzałkami Ta tworząca L idealnie mi pasuje, może uda mi się tak wysunąć na rabacie, aby było w L z kątem prostym

Wiaan 11:25, 23 wrz 2021

Będę musiała dosadzić albo rozsadzić hortensje w prawo i szkoda mi tego miskanta ML, jest cudny, ale jeden to tak dziwnie wygląda. Miejsca na drzewa są pomiędzy hortkami i ML po bokach drzew już nie zmieszczę, a przesadzać wszystko już takie wielkie to wyzwanie.

LIDKA 14:44, 23 wrz 2021

Anetka jak coś chcesz z tamtąd przesadzić to dużo łatwiej będzie wiosną po ścieciu traw i hortek.

Przesadziłam niedawno 3 hortki kwitnace , były u mnie od zeszłego sezonu. I choc głównie pracował mąż to nie było łatwe zadanie.

Wiaan 17:30, 23 wrz 2021

Myślę czy nie dokupić jeszcze jednej sztuki graba i tak rozłożyć, uniknęłabym przesadzania hortensji i po prawej jeden grab byłby w trawach ML, rabata zaczynalaby i kończyła trawami.
Judith 17:35, 23 wrz 2021

Hortensji nie przesadzałabym w żadnym razie. Tworzą piękny szpaler, po przesadzeniu nie będzie to tak soczyście wyglądało .
EDIT: bo - rozumiem - przesadzenie miałoby polegać na rozsunięciu ich?
Wiaan 18:53, 23 wrz 2021

Bronię się nogami i rękami od przesadzenia jedynie dosadzić aby drzewa miały takie samo towarzystwo i ładnie to wyglądało. Też mi się podoba jak jest ich tak dużo, zwłaszcza latem jak są białe i tylko lekko przypudrowane
Wiaan 18:55, 23 wrz 2021

Dzisiaj tak wieje, że nie jestem w stanie ustawić i sprawdzić czy dokupić czy zostać z tym co mam.
LIDKA 18:57, 23 wrz 2021

Wiaan napisał(a)
Myślę czy nie dokupić jeszcze jednej sztuki graba i tak rozłożyć, uniknęłabym przesadzania hortensji i po prawej jeden grab byłby w trawach ML, rabata zaczynalaby i kończyła trawami.

Dobry pomysł.
Moja bukowa na zakończeniach ma trawy pampasowe. Pomiędzy bukami hortki w rozmiarze mikro na razie . A reszte wypełnie niskimi trawkami ale jeszcze nie wiem jakimi. Chyba coś z hakonek wybiorę.
Martka 19:02, 23 wrz 2021

Aneta, widzę, że planowanie na całego, a piękne zakupy już poczynione wczoraj widziałam gdzieś w mieście rabatę z takim układem: 2,5m blok z cisa, a wzdłuż jego zewnętrznej ścianki rozmieszczone kulki z cisa, bardzo fajnie to wyglądało. Okazuje się, że połączenie prostopadłościanów i kul w ogrodzie może się całkiem fajnie sprawdzić.
Co do sadzenia grabów, w jakiej odległości od tuj planujesz je posadzić? To będzie kluczowe dla wyglądu rabaty Pogoda faktycznie nie rozpieszcza....
Wiolka5_7 19:14, 23 wrz 2021

Co ile bedziesz sadzić grabiki? Bedziesz je ciąć czy będą rosły swobodnie ?