Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe wariacje

Ogrodowe wariacje

LIDKA 21:59, 21 wrz 2021

Ja nadal jestem za grabami w L.
To byłby wspólny element łączący te rabatki.

Niezależnie od wyboru drzewka sadź resztę wg planu.
Bo to dobry plan.
Różowe jeżówki też posadż. Za rok będą piękne. Teraz już jesien i można im brak urody wybaczyć.
Wiaan 21:59, 21 wrz 2021

Mirella jest dokładnie tak jak mówisz, wyjęłaś mi to z ust, zawsze mnie rozumiesz

Dziś córka była przy tych moich ustawieniach i okropnie nie podobają jej się rozplenice, stwierdziła, że wnoszą totalny bałagan no cóż nie chcę z nich rezygnować, choć jedna po prawej stronie musi zniknąć, bo leży na roślinach i nie mogę się dostać do kompostownika.

Tak jeszcze myślę, aby wysadzić rozplenicę po prawej, a środkową trawę przesunąć i pomiędzy posadzić graba kolumnowego lub inne kolumnowe drzewo. Nie leżałyby wtedy trawy na sobie wtedy kulki danica rozmieścić tak jak na pierwotnym planie, kostki cisowe także, tylko wszystko przesunęłabym w głąb bo drzewo nie zajmowałoby już miejsca. Wtedy na brzegu tej rabaty położone zostałyby płyty w żwirku, takie będą też przy wejściu do domku. Miałabym miejsce na leżak, bo zwykle tam się usadawiam w trawie Wtedy od szarych płyt ładnie odbijałaby się sesleria jesienna, ona ożywiłaby też ciemną zieleń cisów. Przy seslerii ładnie wyglądają te białe jeżówki bo z początku mają limonkowe oko i białe płatki, przenikają się. Różowe natomiast wrzucę tak jak na pierwszym planie, gdzie pokazywałam widok latem, a wiosną oczywiście cebulowe

Wiaan 22:02, 21 wrz 2021

Lidka ten pomysł z grabami w L - super, bardzo przypadł do gustu mojemu M i wdrażam pomysł
Właśnie napisałam jak to wszystko widzę po Waszych wpisach, jak dobrze, że zawsze można na Was liczyć
Wiaan 23:00, 21 wrz 2021

Plan pierwotny tylko z innym drzewem i ta wersja podoba mi się najbardziej, nie kombinuję już tak będzie oczywiście za kilka lat. Jeszcze raz dziękuję za pomoc, dobranoc

pawel2806 23:23, 21 wrz 2021

Wygląda rewelacyjnie prosto i minimalistycznie
Rojodziejowa 23:34, 21 wrz 2021

Wszystko super tak jak teraz, poza ustawieniem drzewa w tym miejscu... Jak już sadzić coś w L, to w tym punkcie "złamania" jak dla mnie powinno być drzewo. Tyle, że na to tam nie ma z kolei miejsca... Teraz to wg mnie nie jest rabata w L, tylko trochę w kij hokejowy.

Edit: i jeżówki bym się zastanawiała, czy nie dać luźniej między tymi rozrzuconymi kulkami zamiast w rządku.

Ale to ja bym tak zrobiła. A Ty rób jak Ci tam w duszy gra, zwłaszcza, że super wszystko do tej pory zgrywasz
Agatorek 23:59, 21 wrz 2021

Ostatnia wizualizacja bardzo mi się podoba. I zgrywa się z ogrodem. Będzie pięknie

Edit: jeżówki też bym rozrzuciła
Wiaan 10:22, 22 wrz 2021

Paweł dopracowałam i jest git

Asia to fakt - kij hokejowy mi wyszedł, zobaczę to podczas ustawiania drzew aby było ładnie, co do jeżówek to zdaję się na Was i rozrzucę ale tylko te białe

Agnieszka dziękuję i znalazłam graby w szkółce u siebie
Wiaan 10:26, 22 wrz 2021

Takie graby są w szkółce, kolumnowe szczepione ok. 1,2 m, czy takie są ok wg Was ?, cena 60 zł. Nie wiem czym się kierować przy ich zakupie. Nie widziałam ich jeszcze na żywo, Pani wysłała mi zdjęcie

MiluniaB 10:55, 22 wrz 2021

Jest ok - mi się podoba.

Pytania: - gdzie są cisy? Kostki to będą z tych cisów kolumnowych? ; Na środku ostatecznie bez drzewa wielopniowego?

Edit. O wyborze drzew nie pomogę Mam tylko szczepione trzmieliny.