Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe wariacje

Ogrodowe wariacje

MiluniaB 20:07, 23 wrz 2021

Aneta rób wszystko, żeby nie przesadzać. Ten drugi pomysł bardziej mi się podoba.
Rojodziejowa 21:58, 23 wrz 2021

Wiaan napisał(a)
Myślę czy nie dokupić jeszcze jednej sztuki graba i tak rozłożyć, uniknęłabym przesadzania hortensji i po prawej jeden grab byłby w trawach ML, rabata zaczynalaby i kończyła trawami.

I jest kąt prosty!!

Dokupuj!

Młyn mam szkolny, ale wpadłam zobaczyć, co się dzieje, bo wiedziałam, że teraz tu będą zapewne jakieś ustawki
Wiaan 22:32, 23 wrz 2021

Dziewczyny no właśnie jaka odległość od tujek, hmm pokażę jak wygląda miejsce jak sadziłam w ubiegłym roku. Myślałam metr od tui, będę cięła graby, czy taka odległość wystarczy? Kulki z pierwszego rzędu muszę wysunąć do przodu bo hortensje je pożarły.

Nie chce mi się wierzyć, że w rok tak wszystko urosło, tuje jakie małe

Agatorek 22:43, 23 wrz 2021

Czym Ty karmisz te rośliny?
Agatorek 22:49, 23 wrz 2021

Wiaan napisał(a)
Myślę czy nie dokupić jeszcze jednej sztuki graba i tak rozłożyć, uniknęłabym przesadzania hortensji i po prawej jeden grab byłby w trawach ML, rabata zaczynalaby i kończyła trawami.

Oprócz tego dodatkowego graba, dołożyłabym jeszcze jedną hortkę z prawej strony szpaleru.
Wiaan 23:05, 23 wrz 2021

Agnieszka tak hortka będzie, nie pisałam o tym, ale aż się prosi aby dosadzić. Czym karmię podłoże przygotowane porządnie, jak zakładałam trawnik to była nawieziona ziemia z obornikiem, co niektórzy śmiali się ze mnie mieszkam w miejscu, gdzie kiedyś wszędzie była hodowla kwiatów, same szklarnie, nie wiem może to też ma wpływ.
Nawożę na wiosnę i później latem, a hortki regularnie dostają fusy z kawy i mam linię kroplującą, to tyle
LIDKA 00:20, 24 wrz 2021

Mnie sie wydaje ze 1 m to mało. Drzew od tuji.

Ja mam 80 cm buki od betonowego płotu i to malo bedzie . Nawet jakby ciac drzewa. A buki mam kumnowe tylko jeszcze małe.
Raczej je wysun maxymalnie do przodu.
Między kulkami mogly by byc.
Żeby za 5 lat nie stykaly sie korony z tujami.

Faktycznie bujnie Ci to rośnie. masz dar ogrodniczy
Wiaan 08:57, 24 wrz 2021

Zmierzylam i max 1.20 mam miejsca do posadzenia graba od tui. Tutaj już nie poszerzę rabaty, nie mam możliwości. Czy myślicie, że tyle wystarczy?
Judith 10:05, 24 wrz 2021

Myśle, ze za blisko. Ale ja wiedziałam, że za blisko sadzę klony globosum, a i tak posadziłam . Mam zamiar przycinać i klony i thuje. Pierwsze dopasowanie już za mną . A graby - zdaje się - można ciąć radykalnie wiec można je prowadzic np. na cienkie prostopadłościany. Ja mam taki plan względem swoich klonów .
Wiaan 10:40, 24 wrz 2021

Tutaj kolejny raz wychodzi jak na początku robiłam wszystko bez zamysłu. Zamierzam ciąć i prowadzić właśnie na prostopadłościany, one są na szczęście kolumnowe i wąsko rosną. Zdaję sobie sprawę, że to drzewa i różnie może być Danusia pisała kiedyś o odległości minimalnej 1,50 dla grabów kolumnowych, późno to doczytałam niestety.

Tuje też będę ciąć. Gdybym od początku planowała graby w tym miejscu to zrobiłabym tam zupełnie inną rabatę, ale już nie będę przeprowadzać rewolucji, uwielbiam hortensje, które są i tuje robią ładne tło. W ogóle zaczyna cieszyć mnie wszystko co udało mi się do tej pory zrobić w ogrodzie mimo pomyłek