Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe wariacje

Ogrodowe wariacje

Wiaan 16:37, 21 wrz 2021

Dziś zaręczam wiem ale znacie pewnie ustawianie, przedstawianie

Jeszcze tak zrobiłam, rosliny zgrupowane i tak ułożone aby o każdej porze nie było pusto. Teraz tło robią rozplenice ale wczesną wiosną byloby kiepsko.

Wiaan 16:42, 21 wrz 2021

Z bliska

Judith 17:06, 21 wrz 2021

Moim zdaniem pierwsza koncepcja najlepsza, ostatnia - najmniej efektowna.
W temacie ostatniej dodatkowa uwaga: myśl w 4 wymiarach . Gdy cisy podrosną zasłonią kulki thujkowe, a to zdecydowanie nie wskazane . Wiem oczywiście, ze bedą cięte, ale jednak będzie ciezko utrzymac je niżej niż kulki.
pawel2806 17:18, 21 wrz 2021

Chyba za dużo kombinujesz trzymaj się pierwotnej koncepcji i będzie ok.
Agi2006 17:58, 21 wrz 2021

pawel2806 napisał(a)

Plan fajny raczej nie przekombinowany choć osobiście mi wystarczyły by 3/4 gatunki (wolę bardziej minimalistyczne nasadzenia) Taka mała sugestia zrób bloki z jednego gatunku i różnej wysokości (zwłaszcza te po prawej)

Popieram Pawła Ale białe jezowki jeszcze bym wcisnela. I koniecznie drzewo. Może być kolumnowe zamiast śś.
Agi2006 17:59, 21 wrz 2021

I jeśli kolumnowe to przesunelabym go bardziej z centrum do rogu rabaty
Wiolka5_7 18:11, 21 wrz 2021

Agi2006 napisał(a)

Też jestem za tym projektem co Paweł i Aga
MiluniaB 20:07, 21 wrz 2021

Zgadzam się z Judith cisy na przodzie zasłonią kulki, no chyba, że będziesz je cięła w kulki albo kostki.
Rozumię Twoje kombinacje, bo chcesz mieć zrobione raz, a dobrze i ja to popieram, a nie każdego sezonu latanie z roślinami i przesadzanie. Jednak czas już podjąć decyzję, żeby rośliny się zakorzeniły.

Myślę jak tu najlepiej .....

A Tobie jaka koncepcja najbardziej odpowiada?
MiluniaB 20:20, 21 wrz 2021

A gdyby tak: cisy na tył (jakoś byś musiała równomiernie je rozmieścić wzdłuż krawężników), tuje danica kilka sztuk porozrzucane pod drzewem z wkomponowanymi częściowo trawami i jeżówkami.
Pozostałe tuje danica (może trzeba będzie dokupić) w rzędzie tak jak miałaś ustawione i znowu w połączeniu z trawami takimi jak pod drzewem.
Danici duże urosną - zobacz u Moniki w Borówcowym - może nie będzie trzeba dokupić.

Jak myślisz?
Wiaan 21:39, 21 wrz 2021

Judith, Paweł, Aga, Wiola, Mirella bardzo Wam dziękuję za szczerość i pomoc dopiero jak czytam to co napisaliście to widzę co nawydziwiałam

Judith te kulki za cisami to faktycznie nie przemyślałam.

Paweł postawiłeś mnie do pionu jest plan, a ja kombinuję, myślę, że to z powodu małych roślin i ciężko mi sobie to wyobrazić ustawiając je. Lewa strona przy domku jest już posadzona zgodnie z planem

Agnieszka, tak drzewo kolumnowe tutaj też mi lepiej pasuje, po prawej w hortensjach będą graby kolumnowe i Lidka podsunęła pomysł, aby je pociągnąć w literę L właśnie na tej rabacie. Te białe jeżówki są ładnie rozkrzewione i ukwiecone, a z różowymi na tą chwilę "wiechciami" nie wiem co zrobić czy też je posadzić, czy gdzieś przenieść.