Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe wariacje

Ogrodowe wariacje

Wiaan 10:12, 03 mar 2021

Hortensja ogrodowa po przezimowaniu w garażu hartuje się konkretnie, dzisiaj był przymrozek w nocy Ma zalążek kwiatu, boję się o nią, aby nie zmarzła.

MiluniaB 18:33, 04 mar 2021

Żurawki Zipper miałam - polecam

Śliczna ta hortensja - nie wystawiaj jej teraz. Trzymaj w domu, a jak pogoda się poprawi to na dwór na słoneczko, a na noc do domu. Tak będzie najbardziej bezpiecznie
Wiaan 16:48, 08 mar 2021

U mnie wiosna tylko w domu
Wiaan 09:33, 09 mar 2021

Pogoda nie sprzyja na zmiany na rabatach, ale już tuż, tuż większość zaplanowałam ale jest miejsce bez pomysłu. Rabatka widoczna z daleka po prawej stronie będzie powiększona przy okazji poszerzania prostopadłej długiej rabaty. Zamysł początkowy to było kulkowisko i niskie lekkie trawy. Po prawej stronie tuje aurea nana w rządku są celowo, aby nie było haosu i aby ożywiły kolorem świerki Jest tam też hortensja bukietowa na pniu.
Czy iść w stronę kulkowiska i dodać np. hakone aureola dla ożywienia ( jest tam słońce i all gold sie przypalała ) czy coś zmienić? Myślałam czy z racji poszerzenia, przed tujami jako drugie piętro dać wyższą trawę i dopiero te kulki wymieszane ze stipą i np. szałwią i hakonki, czy odpuścić sobie tą wyższą trawę.

Spójrzcie proszę obiektywnie, co byście mi doradzili

Wiosną 2020

Poszerzenie plany, zdjecie z jesieni 2020 i ostatnie wiosną 2020 zaraz po posadzeniu

LIDKA 11:18, 09 mar 2021

Wiaan napisał(a)
Pogoda nie sprzyja na zmiany na rabatach, ale już tuż, tuż większość zaplanowałam ale jest miejsce bez pomysłu. Rabatka widoczna z daleka po prawej stronie będzie powiększona przy okazji poszerzania prostopadłej długiej rabaty. Zamysł początkowy to było kulkowisko i niskie lekkie trawy. Po prawej stronie tuje aurea nana w rządku są celowo, aby nie było haosu i aby ożywiły kolorem świerki Jest tam też hortensja bukietowa na pniu.
Czy iść w stronę kulkowiska i dodać np. hakone aureola dla ożywienia ( jest tam słońce i all gold sie przypalała ) czy coś zmienić? Myślałam czy z racji poszerzenia, przed tujami jako drugie piętro dać wyższą trawę i dopiero te kulki wymieszane ze stipą i np. szałwią i hakonki, czy odpuścić sobie tą wyższą trawę.

Spójrzcie proszę obiektywnie, co byście mi doradzili

Wiosną 2020

Poszerzenie plany, zdjecie z jesieni 2020 i ostatnie wiosną 2020 zaraz po posadzeniu

Wiaan a może by te rabaty po bokach drzewa połączyć - miałabyś drzewo w rabacie?

Zamysł na kulkowisko fajny i myśle że można dać z tyłu tuż przed tujami duże trawki - tak jak to obmyśliłaś? Mi akurat stipa nie wpada w oko ale hakone też będzie ładnie z kulkami.

Wiaan 14:37, 09 mar 2021

Lidka chętnie połączyłabym drzewo gdyby to nie był orzech. Bardzo śmieci jesienią, są też orzechy ale łatwiej się wszystko zbiera z trawnika.

będę miała z dzielenia miskanty kleine silberspinne, które u mnie pięknie rosną i nie są takie giganty to może właśnie wykorzystam
MiluniaB 15:15, 09 mar 2021

Wiaan napisał(a)
U mnie wiosna tylko w domu

Ale śliczny bukiet

A żadne cebulowe nie wychodzą w ogrodzie?
MiluniaB 15:20, 09 mar 2021

Aneta - ja jestem zawsze za kulkowiskiem i trawami. Jeżeli będziesz miała wyższe trawy z dzielenia i dobrze u Ciebie rosną to szkoda by było ich nie wykorzystać.

Bardzo mi się podobają różnej wielkości kulki i trawy - kulki lewitujące w trawach
Wiaan 17:15, 09 mar 2021

Mirella w ogrodzie czosnkowe też już wychodzą mam w donicach tulipany i w gruncie czosnki.

Zatem będzie kulkowisko i trawy, też lubię jak kule są otoczone trawami. Mam tam ładne bukszpany, dodam coś jeszcze i będzie pięknie mamy podobne gusta, cieszę się
LIDKA 18:37, 09 mar 2021

Wiaan napisał(a)
Lidka chętnie połączyłabym drzewo gdyby to nie był orzech. Bardzo śmieci jesienią, są też orzechy ale łatwiej się wszystko zbiera z trawnika.

będę miała z dzielenia miskanty kleine silberspinne, które u mnie pięknie rosną i nie są takie giganty to może właśnie wykorzystam

masz dobre pomysły tylko potrzebujesz obgadać