Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe wariacje

Ogrodowe wariacje

Basieksp 18:59, 02 sie 2023

Wiaan napisał(a)

Dziękuję prawie w oczy mu zajrzałam dużo czytałam o tych pająkach bo początkowo się ich bałam, ale nie wchodzimy sobie w drogę, pajęczyna książkowa
Ja jeszcze nie widzę końca lata, jeszcze nawet jestem przed urlopem

Mają wrócić upały, może w sam raz na Twój urlop ja tak jakoś mam wrażenie, że szybko ten czas ucieka, chyba dlatego ta pajęczyna z końcem lata mi się skojarzyła, a przecież pająki są z nami cały sezon
Patrycja_KG_Lu 22:27, 02 sie 2023

Coś takiego? https://pin.it/wvTrfIy
ElzbietaFranka 22:51, 02 sie 2023

Aneta bardzo schludnie urządzony ogród. Ja przy moim areale nigdy tego nie osiągnę za dużo do ogarnięcia.

Też jakbym teraz budowała dom to bym inne okna po wstawiała szerokie i na rogu chałupy. Wtedy była taka moda chcieliśmy mieć dom cieply jak najmniej dużych otworów.

Na horty też czekam zawsze nie mam tak wszystkich równych i dużych jak u ciebie. Sadziłam na raty, Jedne 10 lat drugie 3, 5 lat.

Trawniczek masz jeszcze młody nie ma chwastów. Ja niestety muszę się posilkowac chwastoxem. Łąki nieużytki dookoła wszystko fruwa i opada na mój trawnik.
Wiaan 22:36, 03 sie 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Coś takiego? https://pin.it/wvTrfIy

Nie chciałabym pnącza ale jakieś elementy drewniane byłyby ciekawe Bardzo żałuję, że jak kładliśmy deskę nie zrobiliśmy jej tutaj na dużej połaci, byłoby ładnie. Traktowaliśmy tą ścianę jako tył domu, rzadko oglądany. Głupie myślenie niedoświadczonych, nie mieszkających wcześniej we własnym domu. Nie przygotowałam się do tworzenia ogrodu tak jak Ty, przyznaję sie bez bicia
Teraz wszystko się zmieniło i cała działka jest małym ogrodem.

Zobacz tutaj jaki podobny układ, drzewo na końcu też w planach

https://pin.it/7wH7J9W

Wiaan 22:44, 03 sie 2023

ElzbietaFranka napisał(a)
Aneta bardzo schludnie urządzony ogród. Ja przy moim areale nigdy tego nie osiągnę za dużo do ogarnięcia.

Też jakbym teraz budowała dom to bym inne okna po wstawiała szerokie i na rogu chałupy. Wtedy była taka moda chcieliśmy mieć dom cieply jak najmniej dużych otworów.

Na horty też czekam zawsze nie mam tak wszystkich równych i dużych jak u ciebie. Sadziłam na raty, Jedne 10 lat drugie 3, 5 lat.

Trawniczek masz jeszcze młody nie ma chwastów. Ja niestety muszę się posilkowac chwastoxem. Łąki nieużytki dookoła wszystko fruwa i opada na mój trawnik.

Elu dziękuję

Z oknami no cóż tak jak piszesz.

Masz piękny ogród, ogromny i zadbany, u mnie bardziej pod linijkę, łatwiej wszystko ogarnąć. Trawnik ma 7 lat i chwasty też są ale w tym roku dużo mniej bo już mi się tak nie nasiewają z zewnątrz.
Hortensje w rym roku cięłam piętrowo i kurcze fajnie to wyszło
Agatorek 22:50, 03 sie 2023

Anetko, piękny ogród, chyba w tym momencie najpiękniejszy ❤️.
Na rabatach aż kipi. Kwiaty bujnie kwitną, jest co podziwiać

Wiaan 23:09, 03 sie 2023

Agnieszka ❤️
Wiaan 23:20, 03 sie 2023

Wszędzie mówi się, że sesleria jesienna jest najłatwiejsza w uprawie, bezproblemowa. U mnie jest inaczej

U mnie na 9 sztuk na rabacie, 2 są piękne, fakt mają trzeci rok a reszta z dzielenia jakaś taka...
Jak się pociągnie za źdźbła to zostają w rękach. Myślałam, że za mokro ale nie. Miałam dużo mrówek, może one winne. Dużo sadzonek ma takie suche listki, nawet te w donicach. Normalnie one mnie nie lubią Co mogę robić z nimi nie tak?

Tu w donicy

Agatorek 23:26, 03 sie 2023

A myślałaś może o czymś takim na ścianę zewnętrzną? Ciekawie może to wyglądać
Wiaan 23:54, 03 sie 2023

Agatorek napisał(a)
A myślałaś może o czymś takim na ścianę zewnętrzną? Ciekawie może to wyglądać

Myśleliśmy kiedyś o czymś takim, nawet szukaliśmy wzoru Miał być wielki prostokąt w poziomie z wyciętym wzorem jakimś ale tu obawa, że szybko się znudzi i zarośnie pajęczynami

Zapewne zrobię nasadzenia aby już coś rosło a czuję, że tu jeszcze jakaś architektura dojdzie. Już są plany na jaccuzi i pergolę na nowej części więc może wtedy będzie okazja "coś" dorobić.