Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe wariacje

Ogrodowe wariacje

Wiaan 09:20, 12 cze 2025

Zanim posadzę, to jeszce zrobię taką przymiarkę jak piszesz Jeszcze mi przez myśl przeszło w kwadraty ze wzgledu na strzyżone formy wyższego i niższego żywopłotu Jedynie jeżówki wokół drzewa w trójkąt. W tle w trawniku będzie kolejna kostka lampa, bo z tej części ogrodu jeszcze nie ma, więc u mnie te formy kwadratowe się często przewijają.
U Marty zastosowałeś takie grupowanie symetryczne, jest większa rabata to fakt, ale fajnie to wygląda, nowoczesnie
Marcin89 10:40, 12 cze 2025

Wiaan napisał(a)
Zanim posadzę, to jeszce zrobię taką przymiarkę jak piszesz Jeszcze mi przez myśl przeszło w kwadraty ze wzgledu na strzyżone formy wyższego i niższego żywopłotu Jedynie jeżówki wokół drzewa w trójkąt. W tle w trawniku będzie kolejna kostka lampa, bo z tej części ogrodu jeszcze nie ma, więc u mnie te formy kwadratowe się często przewijają.
U Marty zastosowałeś takie grupowanie symetryczne, jest większa rabata to fakt, ale fajnie to wygląda, nowoczesnie
Jeśli chcesz kwadraty, to sadź kwadraty. Mnie podobają się wszelkie kostki z roślin strzyżonych, dają nowoczesny charakter. Jedyna uwaga, żeby nie mieszać kwadratów z trójkątem jeżówek, będzie zgrzyt Oczywiście to tylko moja opinia.

Aż się dziwię, że Ty mnie pytasz. Ty, projektantka ogrodu sąsiadów
Wiaan 11:14, 12 cze 2025

Marcin "projektantka" amatorka ale wiesz, że u siebie zawsze najptrudniej, bo chciałoby się mieć wszystko

Masz talent, wykorzystaj to
pestka56 13:21, 12 cze 2025

Ja myślę, że zbyt mało sadzonek przeznaczasz na każdy trójkąt.

Trójkąt - mały trójkąt to 4 sadzonki. Ta czwarta jest pośrodku, wewnątrz trójkąta.

Jeśli miejsca masz więcej, to sadzisz w trojkąt 3 na szczytach trójkąta i wypełniasz wzdłóż boków dosadzając po 1 lub nawet 2 na każdym boku.
Czyli zarys trójkąta tworzy 6 lub 9 sadzonek. Teraz dopiero wypełniasz środek.

Tylko taką metodą uzyskasz dobrze widoczny trójkąt.
Wiaan 13:22, 12 cze 2025

Połączenie szałwii i przetacznika, Judith, Marta dla Was

Judith 13:27, 12 cze 2025

Superancko!
Byłoby świetnie, gdybyś wrzuciła to zdjęcie zestawione z kolejnym - po ścięciu szałwii i z kwitnącymi przetacznikami . Przypomnę się .
olciamanolcia 15:17, 12 cze 2025

Też mam przetaczniki posadzone z szałwiami i lawendami ♥️❤️
Wiaan 15:40, 12 cze 2025

pestka56 napisał(a)
Ja myślę, że zbyt mało sadzonek przeznaczasz na każdy trójkąt.

Trójkąt - mały trójkąt to 4 sadzonki. Ta czwarta jest pośrodku, wewnątrz trójkąta.

Jeśli miejsca masz więcej, to sadzisz w trojkąt 3 na szczytach trójkąta i wypełniasz wzdłóż boków dosadzając po 1 lub nawet 2 na każdym boku.
Czyli zarys trójkąta tworzy 6 lub 9 sadzonek. Teraz dopiero wypełniasz środek.

Tylko taką metodą uzyskasz dobrze widoczny trójkąt.

Człowiek się uczy całe życie
pestka56 16:36, 12 cze 2025

Wiaan napisał(a)

Człowiek się uczy całe życie

Niech ci się przyda

Ja nie sadzę geometrycznie, ale plamami i zawsze te niższe rośliny po co najmniej 3, a trawy jak seslerie jesienne, czy Heuflera, to już w ogóle po 7-10. Pomiędzy dosadzam byliny, ale też nie po jednej.
Myślę, że wszystko jedno jaką metodę sadzenia się wybierze, to zawsze jest ciekawszy efekt, gdy tej samej odmiany jest kilka sztuk razem. Oczy inaczej wędrują po kompozycji. Nie skacze się wzrokiem z jednej odmiany na drugą, tylko przechodzi łagodnie, spokojnie.
Wiaan 16:38, 12 cze 2025

olciamanolcia napisał(a)
Też mam przetaczniki posadzone z szałwiami i lawendami ♥️❤️

Lawenda też dojdzie, dam Nico, bo tu będzie wilgotniej, aniżeli na innych rabatach. Czy się zmieści, hmm