Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Chodźże na pole, do mojego ogrodu

Chodźże na pole, do mojego ogrodu

Margerytka40 14:14, 21 mar 2021

Basiu cisy uwielbiają słońce, cień tylko znoszą i chyba dlatego przyjęło się, że to krzewy do cienia. Ja obiema rękoma głosuję za cisami
Iwonka 14:14, 21 mar 2021

Kule cisowe to fantastyczny pomysł. U mnie dwa sezony 5 kul cisowych ładnie przetrwało na przysłowiowej patelni, przy wykuszu. Wcale nie podsychały. W nowym ogrodzie Daniusi na otwartej przestrzeni bez cienia jest mnóstwo cisa, super daje radę.
JoannA 14:18, 21 mar 2021

Cisy mogą rosnąć w pełnym słońcu, pół cieniu, jak i w miejscu całkowicie zacienionym.
Pomysł na kule cisowe w trawach bardzo mi się podoba. Dosadziłabym trochę wiosennych tulipanów i czosnki ozdobne.
UlaB 14:22, 21 mar 2021

W konrekscie wiosennejbiedy hakonkiwej - u mnie w hakone siedzą szafirki, duzo szafirków. Wiosną gdy usuwamsuchą hakone szafirki juz mają zielone spore listki. Przycinam je razem z hakone bo mnie potem draznią - zostają takie na 2-4 cm. Za chwile jest tam las szafirkow, ktore potem zakrywa hakone. Generalnie cebule zalatwiaja sprawe.
Wiolka5_7 14:34, 21 mar 2021

Ja mam hakonki + cisy + tulipany Exotic Emperor a potem czosnki
Jestem za
JoannA 14:39, 21 mar 2021

Zastanawiam się czy Basi nie będzie drażniła hakone w fazie wczesnowiosennej. Te fruwające źdźbła i późno odbija, a na tę rabatkę Basia na widok z okien.
Ula ma rację, że sprawę załatwią cebulowe i w tym kierunku bym poszła. U szafirków drażnią mnie te długie liściory i ich przycinanie. Ale generalnie są ok i bardzo je lubię.
Johanka77 14:52, 21 mar 2021

TAR napisał(a)

sa wieksze, tylko u mnie hakonki nie sa szczegolnie okazale, maja za ciezka glebe, beni kaze sa drobniejsze.

No właśnie mam je. w koszyku w A i się chyba skuszę na próbę… tylko gdzie ja je posadzę?
Johanka77 14:55, 21 mar 2021

JoannA napisał(a)
Bardzo dobrze sprawdza się montana raureif. Delikatna i zwiewna.
https://pl.pinterest.com/pin/498844096223392301/

Ładna ona. Bardzo!
Johanka77 15:03, 21 mar 2021

Basia_KRK napisał(a)

Dziewczyny, dziękuję, coraz bardziej przekonuję się do tych hakone zielonych, faktycznie jest bardzo dużo takich nasadzeń "w internecie", więc wydają się być sprawdzone. Jeszcze jak mówicie, że zielona w słońcu da radę, to już w ogóle super

Na jedną rzecz zwróciła uwagę Iwonka:

No właśnie, u mnie to widok z salonu, w ogóle całego domu (z kuchni, jadalni), wszystkie okna wychodzą na ogród, widać od razu klona. Nie przejmować się tymi zaschniętmi na wiosnę hakonkami? Może posadzę jakieś cebulowe, krokusy, tulipany? Czy coś jeszcze?

Poniżej zdjęcia klona w kwietniu i w maju (zeszły rok), wraz z białą linią nowo projektowanej rabaty.

Nie zgodzę się… U. mnie w tym roku hakone dała najpiękniejszy spektakl jesienią i zimą.
Piękny Słomowo-złoty kolor zdominował ogród. Dla mnie mega!

https://www.instagram.com/p/CH3o0rlhFCO/?utm_source=ig_web_copy_link
Johanka77 15:08, 21 mar 2021

Basia_KRK napisał(a)
Jak zobaczyłam to ostatnie zdjęcie, to sobie pomyślałam, że może dołożyć tu jeszcze kule cisowe dla takiego efektu? Tylko, czy cisy dadzą w ogóle radę w słońcu? Kojarzą mi się z roślinami do cienia
Do tego wiosną mnóstwo tulipanów wokół cisów, chyba białych (dla kolorystycznego uspokojenia całości), np. Exotic Emperor, albo Sapporo? Byłoby to coś takiego jak tutaj , a potem między kulkami cisów kilka krzaków białej róży, dla efektu jak tutaj ? Całość obsadzona zieloną hakone.

Dajcie znać co o tym myślicie, bo mam już mętlik w głowie...

Kulki Danica powinny dać radę. Andżela Na zielonej trawce ma ich sporo i wyglądają na słońcolubne.