Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Dominiki

Ogród Dominiki

Enya73 20:14, 20 sty 2013

Och, jaka piękna wiosna na Twoich fotkach Od razu człowiekowi się żyć chce bardziej Styczeń to chyba najtrudniejszy dla mnie miesiąc.
Mala_Mi 20:54, 20 sty 2013

Domi..piękne masz te kompozycje.... ja też nie ścinam bo mi żal
Z okazji kolejnej seteczki moje dla Ciebie

Zeta 16:14, 21 sty 2013

Domi ja dzisiaj normalnie utknęłam w Twoim ogrodzie ....i nie wychodzę....zostaję do wiosny...poczekam na te setki cebulowych...od rana buszuję u Ciebie...oczywiście tylko wyznaczonymi ścieżkami i podziwiam...a jest co ...u mnie ogród młody bardzo ...ale jak widzę zdjęcia z początkowych nasadzeń u ciebie to mi lepiej ...no i tak dobrnęam do ostatniej strony....i.....szkoda że tak mało mogłabym oglądać i oglądać.....pohuśtałam się na huśtawce....i mam pytanko...zakochalam się w sosenkach varelkach imwidzę że ty też je kochasz skoro szukałaś dwa lata .....ale widzę taras drewniany ...możesz napisać z jakiego drzewa i jak je impregnujesz no i czym....jakoś nie doczytałam w Twoim watku......ale siem rozpisałam no to buziam
Juzia 17:01, 21 sty 2013

Domi napisał(a)
Zetko, Agniecho, Noemi, Beo,Lukasie, Sebku, Madżenko, Monitko, Ano_art, Zaczarowana, Juziu, Wieloszko,Irenko, Gierczusiu, Bożenko "Epodlas", Arcobaleno, eee_taam pozdrawiam Was serdecznie, ściskam i całuję.

Bozko, moje meble ogrodowe to faktycznie Kettler.Taras jest wybudowany na betonie, na którym położone jest drewno egoztyczne Cumaru. M. robi konserwację dwa razy w roku: na wiosnę i przed zimą. Używa do tego bezbarwnego oleju do tarasów Saturator Syntilor. Z czasem drewno zszarzało i jest bardzo ciemne, ale nam to nie przeszkadza. Zawsze można użyć odszarzacza do drewna. M. woli jednak polerowanie desek, zamiast używania odszarzacza. Jest z tym sporo roboty, ale drewno jest gładziutkie i mozna chodzić boso. Z drewna na tarasie jestem bardzo zadowolona, bo chodzę sobie po nim bez butów cały rok. Mam taras od południa, więc w lecie deski nie nagrzewają się aż tak mocno, jak np. kafle, chociaż w upalne dni i one parzą bose stopy.

Zetko...tu masz o tarasie.
Czytałam i zapamiętałam
eliza3 17:06, 21 sty 2013

Zostawiam Ci kwiatka z okazji kolejnej setki

Domi 17:24, 22 sty 2013

Lukas napisał(a)
Ślicznie wiosna wygląda u Ciebie...
Jak dbasz o swoje rośliny cebulowe? Tak co roku wykopujesz te łany tulipanów czy odpuszczasz a one i tak tak pięknie kwitną?

Nie wykopuję, tylko dokupuję i dosadzam nowe. Ta metoda nie będzie wiecznie skuteczna, ale na razie jest ok.
Joanka 17:25, 22 sty 2013

Domi napisał(a)

Ślicznie wiosna wygląda u Ciebie...
Jak dbasz o swoje rośliny cebulowe? Tak co roku wykopujesz te łany tulipanów czy odpuszczasz a one i tak tak pięknie kwitną?

Nie wykopuję, tylko dokupuję i dosadzam nowe. Ta metoda nie będzie wiecznie skuteczna, ale na razie jest ok.

I skąd ja to znam....... hihihihihihihi.......
Domi 17:29, 22 sty 2013

Zeta napisał(a)

Gabrysiu, dzięki.
Zetko, dorobisz się i Ty swojej kolekcji cebulowych. A jak u Ciebie z kretami i nornicami?

No kretów to nie mam a nornice ...hmmm no i co mam powiedzieć.......

Nornice to duża przeszkoda w uprawie cebulowych. Pewnej jesieni zakupiłam metalową siatkę budowlaną i nią wykładałam dołki pod cebulki (dół, boki i nawet z góry). Urobiłam się jak głupia, a raczej jak gUpia, a ta siatka przerdzewiała i rozlazła się w jeden sezon. Od tamtego czasu staram się nie sadzić cebul tam, gdzie są nornice.
Domi 17:30, 22 sty 2013

Enya73 napisał(a)
Och, jaka piękna wiosna na Twoich fotkach Od razu człowiekowi się żyć chce bardziej Styczeń to chyba najtrudniejszy dla mnie miesiąc.

Zaraz będzie luty Anitko, musisz jakoś dociągnąć...
Domi 17:34, 22 sty 2013

asc napisał(a)
Domi..piękne masz te kompozycje.... ja też nie ścinam bo mi żal
Z okazji kolejnej seteczki moje dla Ciebie

Mój M. zaproponował kiedyś, żebym zrobiła bukiet urodzinowy dla kogoś z tych moich tulipanów. Cisnęłam piorunujące spojrzenie niczym Zeus i nigdy więcej taka propozycja już nie padła. Tych moich kwiatków nie można zrywać, ścinać, chodzić po nich. Można je podziwiać, robić zdjęcia i wąchać ( z naciskiem na to pierwsze).