Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kaszubskie piaski

Kaszubskie piaski

Eupraksja 22:55, 02 kwi 2026

Bee napisał(a)
Ewo podziwiam, że daliście radę z 10 tonami w sezon.

Magarku, ech, czyli trzeba by powtarzać akcję co roku aby mieć fajną ściółkę na rabacie.

Beata, u nas o tyle łatwiej, że jeszcze niewiele roślin, więc na dopiero planowanych rabatach można taczką wysypywać i tylko rozgrabiać. Większość poza tym eM ładował i woził, a ja tylko rozsypywałam albo właśnie rozgrabiałam.

I u nas po pół roku większość kompostu została na powierzchni ziemi. On jest bardzo rozdrobniony, jak przemielony - czegoś takiego jak gałązki nie ma w nim wcale. Więc poza miejscami, gdzie coś przekopywałam, jest teraz warstwa czarnej "ziemi" na kilka centymetrów, a pod nią mocno odgraniczona warstwa rodzimych naszych piasków. Teraz się zmartwiłam, że to może wskazówka, że mało u nas dżdżownic?

Jeśli chodzi o chwasty, to stosunkowo mało ich rośnie, ale u nas jest chyba mało nawet ich nasion, do tego stopnia miały jałowe środowisko do tej pory. W każdym razie tam gdzie sypnęliśmy w zeszłym roku kompost chwasty rosną chętniej, więc nie bardzo rozumiem właściwie takie twierdzenia, z którymi się spotykam, jakoby kompost miał chronić przed nimi podobnie jak inne ściółki organiczne (kora, zrębki itp). To jednak bardziej nawóz, tyle że w formie ściółki aplikowany.

Za to z dodatkowych zalet - pięknie podkreśla kształt rabat, nawet jeśli są jeszcze niemal puste. Bardzo pomaga w planowaniu urządzenia przestrzeni.

Magara 22:59, 09 kwi 2026

Bee napisał(a)

Magarku, ech, czyli trzeba by powtarzać akcję co roku aby mieć fajną ściółkę na rabacie.

Pewnie tak.
Ściółka to jedno, a jakość podłoża to drugie. Mam kilka rabat, które co roku dostawały kompost jako ściółkę. Są bajeczne Dosadzenie tam czegokolwiek - to banał. Łopatka wchodzi jak w masło Nawet jak jest tak sucho jak teraz.
Bee 08:36, 10 kwi 2026

Eupraksja napisał(a)

... nie bardzo rozumiem właściwie takie twierdzenia, z którymi się spotykam, jakoby kompost miał chronić przed nimi podobnie jak inne ściółki organiczne (kora, zrębki itp). To jednak bardziej nawóz, tyle że w formie ściółki aplikowany.

Za to z dodatkowych zalet - pięknie podkreśla kształt rabat, nawet jeśli są jeszcze niemal puste. Bardzo pomaga w planowaniu urządzenia przestrzeni.

To chyba chodzi o to, że jeśli nie ma w sobie nasion chwastów to działa jak każda ściółka i uniemożliwia kiełkowanie nasion z banku nasion w glebie.

Mam nadzieję, że mój kompost kompostował się w takiej temperaturze, że nie będę miała inwazji obcych nasion
Bee 08:38, 10 kwi 2026

Magarku na to liczę - będzie pięknie wzbogacona gleba.
Eupraksja 13:11, 11 kwi 2026

Bee napisał(a)

To chyba chodzi o to, że jeśli nie ma w sobie nasion chwastów to działa jak każda ściółka i uniemożliwia kiełkowanie nasion z banku nasion w glebie.

A, to pewnie tak. O ile się da odpowiednio grubą warstwę. Trudno mi stwierdzić, bo jak napisałam, u nas coś takiego jak bank nasion w glebie praktycznie nie istnieje Jeśli coś wybija spod zbyt cienkiej warstwy, to tylko jakieś perzopodobne trawy.

Bee napisał(a)

Mam nadzieję, że mój kompost kompostował się w takiej temperaturze, że nie będę miała inwazji obcych nasion

Tak mi się wydaje, że ten kompost z kompostowni jest właśnie pod tym względem bezpieczny. W każdym razie nasza ubiegłoroczna pryzma, której ostatni kawalątek dopiero niedawno rozparcelowałam, mimo wielu miesięcy nie obrosła chwastami - w przeciwieństwie do tego, co widzę nieopodal nas, gdzie ktoś nawiózł ziemi dla wyrównania terenu, i te wzgórki były całe obrośnięte chaszczami zieloności przed zimą.

I te chwasty, które u nas widzę że rosną lepiej na kompoście niż w rodzimej glebie, to moim zdaniem się dopiero świeżo wysiewają z powietrza, bo to pojedyncze sieweczki są. Głównie gwiazdnica. I siewki traw tam gdzie ściółkowałam ściętą trawą od sąsiadów.
Bee 08:40, 13 kwi 2026

Ogrodowe przedwiośnie w Kaszubskich Piaskach.

Jak co roku jest susza, ostatnie opady to był śnieg w lutym. Nie padało cały marzec i połowę kwietnia a w prognozach też nie widać deszczu. Moje piaski coraz bardzie wysychają niestety.

Na razie jedyne oznaki wiosny to kwitnące przylaszczki, derenie jadalne i niektóre jagody kamczackie. Reszta towarzystwa czeka w pąkach lub pod ziemią na deszcze i cieplejsze dni. I ja czekam wraz z nimi

Ichigo 10:15, 13 kwi 2026

Śliczne te przylaszczki. Taki wdzięczny maluszek. Myślę o przylaszczkach od zeszłego roku, aby je wprowadzić do ogrodu. Już chciałam nawet wykopać je gdzieś w lesie, a tu internety podają, że nie wolno - częściowo chroniona. Uff, dobrze że tego nie zrobiłam.
Trzeba będzie kupić.

Ta kępka na drugim zdjęciu sama Ci się tak zagęściła, czy to nowa sadzonka?
Bee 10:37, 13 kwi 2026

Tak się zagęściła. Dwie pozostałe przyrosły mniej ale chyba mają gorsze warunki pod trzmieliną. Odgarnęłam trochę ściółkę dookoła i podsypałam kompostem licząc, że się rozsieją jak polecała Vita.

I jeszcze mam pod palcem przycisk: Kup i zapłać przy ofercie na A. ale się waham ciągle. Niby mam warunki niesprzyjające przylaszczkom ale może by się udało? I byłoby ich więcej. Taki dywanik na rabacie półcienistej? Ech, rozmarzyłam się. Cebulowe się u mnie nie sprawdziły to może wiosną zdobiły by niebieskie przylaszczki?
Ichigo 10:56, 13 kwi 2026

Myślę, że warto spróbować. W końcu te, które masz, nie zginęły, a nawet jedna dosyć przyrosła.
U mnie teoretycznie powinny czuć się dobrze. A co tam, chyba sobie kupię.
Mam w obserwowanych właśnie na A.
Bee 11:46, 13 kwi 2026

Palec mi się omsknął i zamówiłam 10 przylaszczek

Poczekają na balkonie aż na rabacie półcienistej wszystko wyrośnie i zobaczę gdzie jest wolne miejsce