Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kaszubskie piaski

Kaszubskie piaski

Juzia 11:26, 05 paź 2025

Wygląda na czysty. W moim to z daleka widać kolorowe resztki folii, szkła i innych plastików. Ble.

Na wiosnę łatwiej się rozrzuca.... jak już wszystko pocięte

Przykrycie go agro chyba jedyna opcja.
Magara 22:40, 05 paź 2025

Beata, gratuluję, cieszę się, że namiar się przydał
12 ton to jednak sporo.
Ja miałam niecałe 4 (o ile dobrze pamiętam). Zużyłam, wiosną pewnie znowu zamówię, no ale ja mam bliżej więc i koszt transportu niższy.
Osobiście, nauczona doświadczeniem, wiem, że każdą kupkę ziemi czy kompostu należy natychmiast zakryć. Jak nie zakryjesz - momentalnie nasieje się chwastów z powietrza. Kiedyś miałam taką kupkę 12 ton niby fajnej ziemki, którą zostawiłam samą sobie - później pieliłam i płakałam.

Ten mój tegoroczny kompost nakryłam folią budowlaną, taką czarną, najtańszą. Zrobiłam to od razu jak przyjechał. Folię "przyklepałam" kamieniami i deskami. Podbierałam kompost w miarę potrzeb.
Nic się złego nie działo - ani się nie zagotował ani nie spleśniał (a tak mi się z "szadółkowym" zdarzało).
Przywieziony w kwietniu, leżał pod folią do września, kiedy to zużywałam resztkówki na nową rabatę.
Osobiście będę szła tą drogą - kupić, zakryć, podbierać
antracyt 08:27, 06 paź 2025

Prawdziwe złoto nabyłaś
Muszę się kiedyś zmobilizować i zorganizować kompost do siebie w odpowiednio dużej ilości.
Bee 08:15, 08 paź 2025

Juzia napisał(a)
Wygląda na czysty. W moim to z daleka widać kolorowe resztki folii, szkła i innych plastików. Ble.

Juzia jest całkiem czysty jak na kupny kompost, te trochę szkła i plastików po prostu pozbieram przy wysypywaniu na rabaty.

Ma w specyfikacji zastosowanie do upraw warzywniczych więc dam go też do jagodnika pod porzeczki i agresty.
Bee 08:20, 08 paź 2025

Magarku dziękuję za namiar. Przesadziłam z zakupioną ilością więc pewnie będę go zużywać przez parę lat.

Też go przykryję folią albo agrotkaniną, zobaczę jak zmierzę górkę bo nie wiem jaką płachtę potrzebuję. Jakoś miałam zaćmienie umysłu na działce i nie zrobiłam pomiarów Chyba myślałam, że zostawię go odkrytego do wiosny ale masz rację trzeba przykryć jak najszybciej.
Bee 08:30, 08 paź 2025

Zuza strasznie się cieszę z tego zakupu. Myślę, że warto bo jednak mimo wszystko jest to zdecydowanie tańsze niż kupowanie pojedynczych worków z ziemią.

Jedyny problem to trzeba mieć miejsce na wjazd dużej ciężarówki na działkę i jego przechowanie. Ja mam teraz górkę po środku ogrodu ale i tak było warto.
Bee 09:13, 13 paź 2025

Jesienna odsłona rabaty angielskiej.

Na Kaszubach były już przymrozki i szybko rozpoczęła się jesień. Pięknie wyglądały przebarwione na stare złoto paprocie i żółte hosty. Ciągle jeszcze zdobi wrzosowisko.

Zmierzyłam pryzmę kompostową i wygląda na to to, że potrzebuję płachtę o wymiarach 5 x 10 m do jej przykrycia. Kompost trochę osiadł i na szczęście przestał już śmierdzieć. Udało mi się wypielić i podsypać kompost pod jeden rządek porzeczek. Wypadała jedna taczka na jedną porzeczkę.

I to tyle z prac jesiennych. Było mokro i zimno na działce a mój entuzjazm ogrodniczy nieco zmalał.

Bee 10:20, 13 paź 2025

Mam plan na naturalizowanie wrzosów na działce w półcienistych miejscach gdzie nic nie chce rosnąć. Posadziłam jakoś 2 lub 3 lata temu małą sadzonkę wrzosu prosto w darń bez przygotowywania gleby. Rośnie bardzo wolno w porównaniu z wrzosami posadzonymi na słonecznym wrzosowisku ale rośnie i kwitnie.
Kordina 23:28, 14 paź 2025

Twoje wrzosowisko jest spektakularne.